Heeft SBS (NRJ) de erkenningsprocedure ondergraven?

In de Commissievergadering voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media van 3 mei 2018 vroeg parlementslid Katia Segers (sp.a) uitleg aan media minister Sven Gatz over de beslissing van SBS om een NRJ dochterradio te lanceren op netwerkpakket 1 in plaats van een eigen Vlaams product. Werd de erkenningsprocedure hier ondergraven?

 

Katia Segers wilde van de minister van Media te weten komen of de zendere NRJ nog steeds voldoet aan de voorwaarden waarmee S-radio in september 2017 de erkenning binnenhaalde. “Zal NRJ een generalistisch profiel uitzenden, is er geen sprake van verschuiving van doelpubliek of wijziging in de inhoud van de programma’s,  is er nog wel voldoende focus op informatie buiten de journaals”, waren allemaal terechte vragen die bij Segers opkwamen na het lezen van het summiere persbericht dat SBS de wereld instuurde toen de groep aankondigde om NRJ te gaan uitzenden vanaf het najaar.
Het socialistisch parlementslid vroeg zich dan ook af of de erkenningsprocedure niet ondergraven werd door de truc van SBS.  Dus stelde ze in de commissie Media de pertinente vraag aan Gatz of de erkenning van NRJ wel kon behouden blijven?

nrjDe minister antwoordde dat hij op voorhand al de Vlaamse Regulator van de Media  (VRM)gecontacteerd had en wat bleek?  De licentiehouder SBS Media had nog geen formele melding gedaan aan de VRM van eventuele wijzigingen. Zoals geweten moeten erkende radio-omroepen elke wijziging ten opzichte van de ingediende aanvraag in het dossier (doelpubliek, zendschema, financieel plan, technische infrastructuur,…) op voorhand melden.  Meer zelfs: SBS heeft nog geen enkele zendvergunning aangevraagd bij de VRM. En dus zijn er ook nog geen uitzendingen.

Geen vier of vijf-radio

En daarmee was de kous af. Gatz kon op dit moment nog niet antwoorden of  SBS erkend blijft of niet. Maar de minister beweert duidelijk dat er geen sprake is van het ondergraven van de erkenningsprocedure. Het is namelijk aan de VRM om na te gaan of SBS Media zich houdt aan de voorwaarden van de erkenning om te beslissen of ze erkend blijft of niet.

Mevrouw Segers was verrast met de komst van de zwarte panter. “We hebben dit decreet mee gestemd want we geloven in diversiteit in het radiolandschap. Maar zal een onderdeel van een Frans netwerk hier op Vlaamse frequenties te beluisteren zijn. Was het niet de doelstelling om sterkere Vlaamse zenders te hebben? Zelf had ze gehoopt op Vier of Vijf-radio als een verrijking, maar het werd NRJ. Ze beloofde met belangstelling te kijken hoe het dossier evolueert.

NRJ komt naar Vlaanderen: https://lokaleradio.wordpress.com/2018/04/13/tweede-keer-goede-keer-voor-nrj-in-vlaanderen/
Verslag van de commissievergadering: link

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s