“Jeroen (Radio Roxx) heeft ons jarenlang bedrogen”

Vlaanderen is een nieuwe radio rijker. Na Radio Contact kwam ClubFM dat sinds een paar weken van naam en koers veranderde. Sinds kort kan je via DAB+ en internet luisteren naar ROXX, de allereerste rockzender in Vlaanderen. Het creatieve brein achter het nieuwe radioproject is Jeroen Gorus. De ex-DJ van Topradio kwam zijn plannen toelichten bij Westradio en wat blijkt: “Jeroen heeft ons jarenlang bedrogen.” Niet dance, maar rock was zijn grote liefde.

Niet voor de hand liggend in radioland, iemand die reclame mag maken op een lokale radio voor zijn nieuwe nationale rockzender. “Dat is de pax media”,  zo noemde Lennart Creël,  presentator en baas van Westradio (104.8 MHz) het toen hij in zijn voormiddag programma radiomaker Jeroen Gorus op bezoek had.  Jeroen (48) kwam langs bij de lokale radio uit Koksijde om er zijn nieuw project – Radio Roxx – toe te lichten. Er werd ook stil gestaan bij de vele radioprogramma’s, zijn carrière en radioplannen.
Bedoeling was om tussen de interviews door de muziek uit Jeroens persoonlijke Nederlandstalige Top 10 te draaien, al waren lijstjes niet helemaal zijn ding want een echte lievelingsplaat heeft de ex-presentator van Topradio – na al die jaren – niet.

Circus Gorus

gorus_rockFMDe radio-carrière van Jeroen startte bij Radio Pinoccio toen hij een jaar of elf was. We schrijven beginjaren 80 het moment dat de vrije radio begint te boomen. Het was de periode toen er nog geen concurrentie was van Studio Brussel, MNM, Qmusic, Joe of Nostalgie. “Zelfs de slechtste vrije radio had nog luisteraars”, grapte Jeroen. Toen hij op een dag met zijn fietsje rondreed en de uitzendantenne zag, besloot hij binnen te springen bij de plaatselijke zender. “De deur van de radiostudio stond open en ik hoorde het geluid van de jingles die ik al vanop de radio kende”, herinnert hij zich. Zijn eerste programma was non-stop maar zelfs dat vond hij op elfjarige leeftijd ongelooflijk. “Mijn eerste presentatie deed ik op 15 augustus 1982 om 15 uur.” Leuk detail: dat was bij Radio Comité aan overkant van de straat waar hij eerder non-stop plaatjes draaide.

De echte carrière begon in Mechelen bij Radio Contact Mechelen. Na omzwervingen bij andere radio’s kwam Jeroen eind jaren 90 bij Topradio terecht, toen onder de vleugels van VTM. De beste herinneringen heeft Gorus aan zijn ochtendprogramma ‘Circus Gorus’. “Vooral dankzij de duo-presentatie met Piet De win die in het begin helemaal geen medewerker was,  wel een goede vriend die elke dag effen langs kwam in mijn programma om 20 minuten mee te presenteren”. Dat viel zo in de smaak van de VTM bazen die Wim een contract gaven. De duo-presentatie werd later bij Donna – na zijn vertrek bij Top – nog eens overgedaan, maar dat lukte niet echt. “Ik kon er mijn ding niet doen en had het gevoel uitvoerder te zijn van iets wat iemand anders gemaakt had”, bekende Jeroen op Westradio.

Rockzender voor Vlaanderen

Eind vorig jaar zag het er slecht uit voor Jeroens carrière omdat Topradio uit de ether moest gezien het geen licentie gekregen had als netwerkradio. “Ik heb toen gesolliciteerd voor een baan in een bibliotheek.” Dat bleek niet nodig want Jeroen had andere plannen.  Hij ging aan de slag bij Vlacora , de firma van Christophe Moens bekend van Familyradio en Clubfm om …. een nieuwe zender voor Vlaanderen op te richten. Hij zal inhoud en omlijsting van Radio Roxx vorm geven voor de allereerste rockzender in Vlaanderen. Geen dance, wel rock. Jarenlang maakte Gorus de wereld dus wijs dat hij van dance hield terwijl zijn voorkeur naar de betere rockmuziek ging.

Een nieuwe en unieke radio? Is het warm water al niet een paar keer uitgevonden?  Presejeroengorusntator Lennert – die Jeroen voortaan vaker aan de koffieautomaat tegenkomt – wilde wel eens weten wat ROXX nu anders maakt. “Ik ben een kind van mijn generatie. Vroeger stonden er in de hitparade 15 muziekstijlen door elkaar en iedereen vond dat alles geweldig: rock, pop, Vlaamstalig, … “Nu is het zeldzaam om in de hitlijst nog eens een popy nummer te vinden. De rest zijn copies van elkaar”, zegt Jeroen.
“Wij draaien uiteraard pop en rock, maar ook de muziek uit de new-wave periode. Dat is typerend aan mijn generatie die dergelijke muziek ook leuk vindt.” Roxx wordt geen zender voor oude(re) mensen. “Ook een jonge gast van 15 jaar kan wild worden van een klassieker”, motiveert Jeroen. “Neem nu het nummer Bohemian Rhapsody van Queen. Dat hoor je bij de meeste zenders enkel in de jaarlijkse Top 100. Of Onother one bites the dust, zit niet in de playlist van anderen. Bij Roxx is het de normaalste zaak van de wereld dat wij dit wel draaien. Trouwens, 30% van de gedraaide muziek zullen nieuwe platen zijn.” Ook liefhebbers van Vlaamse rock komen aan bod bij de nieuwe zender. Begin juli houdt de nieuwe zender in Dendermonde een rock night met een gratis optreden van The Scabs”, maakte Jeroen bekend.

roxx

“Mijn vrouw wordt er gek van”

Zijn loon mag dan minder zijn dan bij Topradio, maar Jeroen kan nu eindelijk doen wat hij al decennia lang wilde doen. Daar stopt de rockende radioman sinds januari behoorlijk veel tijd in. “Mijn vrouw wordt er gek van”, grapte hij. En al presenteert Gorus reeds een tijdje geen ochtendprogramma meer, vroeg opstaan doet hij nog altijd. “Voor iedereen in het gezin wakker wordt, heb ik toch al een paar uren gewerkt aan radio Roxx”. Hoe hij de toekomst ziet van Roxx?  “Als we uit de kosten geraken – een tweetal mensen werken fulltime op het product – ben ik al meer dan tevreden”, besluit hij.

Gezien Radio Roxx vorig jaar geen erkenning kreeg voor een FM netwerkpakket – het verloor van S-radio van SBS Belgium – ben je aangewezen op de digitale manier van radio luisteren: via DAB+ of via internet.

Wie stond er nu op nummer één in zijn persoonlijk lijstje? Het bleek “Iedereen is van de wereld van The Scene”. Goede keuze, Jeroen en succes met je plannen voor Roxx!

Westradio: http://www.radioline.co/listen-to-westradio
Radio Roxx: website
bron foto’s: http://www.rockfm.be, http://www.topradio.be

©Lokale Radio in Vlaanderen

Een gedachte over ““Jeroen (Radio Roxx) heeft ons jarenlang bedrogen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s