Zendvermogen Brusselse zenders officieel verhoogd

De Franse Gemeenschap deed onlangs een update van de zendvermogens van de door Vlaanderen aangevochten radiofrequenties. De betrokken Brussels zenders – zoals Bel RTL, NRJ, Fun – krijgen allemaal extra vermogen. Gezien mediaminister Gatz een overeenkomst sloot met zijn Waalse collega van media, is de kans klein dat Vlaanderen protest aantekent.

Begin december 2017 sloten de Vlaamse en Franstalige ministers van Media, Sven Gatz (Open VLD) en Jean-Claude Marcourt (PS) – na jaren van procedures uitvechten bij de Raad van State –  een voorakkoord over de FM radiofrequenties in ons land. Dat ‘accord de gel’ werd een compromis à la belge: alles mocht blijven zoals het was. Met de nodige fierheid kondigde Gatz eind vorig jaar aan dat hij een overeenkomst bereikt had met de Walen zodat de 21 storende FM-frequenties van de Franse Gemeenschap en 13 storende FM-frequenties van de Vlaamse Gemeenschap werden bevroren. Enkel de Vlaamse 102.8 MHz (3e commercieel netwerk) werd niet meer opgenomen in het plan, maar de andere geschorste Vlaamse stations (Q music, Nostalgie, Joe FM, ..) konden in de lucht blijven met dezelfde vermogens en kenmerken.

Geen status quo

Een status quo voor beide partijen, maakte men ons wijs. Maar klopt dat wel? Wij vinden het alleszins geen status quo: de Walen en Brusselaars gaan erop vooruit want ze krijgen in het aangepaste frequentieplan meer power, Vlaanderen blijft achter (geen verhoging).
De Feiten. Vorige maand publiceerde de Franse gemeenschap de lijst van de Waalse en Brusselse frequenties die de voorbije jaren door  Vlaanderen gecontesteerd werden en nadien geschorst door de Raad Van State. Sinds het akkoord met Gatz mogen de Walen die frequenties niet alleen terug gebruiken, maar er ook meer power opsturen. We maakten hieronder in tabelvorm (°) een overzicht van de toegekende vermogens voor een aantal grote Brusselse stations zoals die ooit werden gepubliceerd (in het oude plan van voor 2005) en de publicatie van 27 februari 2018 (het nieuwe plan).

Telkens zien we twee fenomenen – hogere wattages en minder demping – die elkaar extra versterken.

Waalse frequenties_2018
Tabel: Stijging van de zendvermogens bij franstalige Brusselse radio’s

20.000 Watt naar Antwerpen

Omdat een voorbeeld nog meer spreekt dan de cijfers uit de tabel op zich. Neem nu Radio Bel RTL vanop de Brusselse Hilton op 104.0 MHz. Ooit kregen ze 15.000 Watt maar wel met een demping van 16 dB richting Noorden. Hierdoor zonden ze – officieel – ‘slechts’ 400 Watt uit naar Vlaanderen. bel-rtl Maar het duurde niet lang vooraleer de zendknop gevoelig bijgedraaid werd. En die vermogensuitbreiding werd nu officieel in het staatsblad gepubliceerd. Als er niemand naar de Raad van State stapt, zal er voortaan 20.000 Watt zonder de minste demping naar Antwerpen geblazen worden. En wees maar zeker dat dit – vanaf meer dan 100 meter hoogte – serieus zal aankomen in de stad van de Sinjoren (een paar meters boven de zeespiegel). Is het daardoor dat de (hoogvermogen) restfrequentie 103.9 MHz die ooit voorzien was voor de grootste stad van Vlaanderen niet bruikbaar is en niet opengesteld wordt aan Vlaamse radiomakers? Hopelijk zullen de huidige vergunningshouders in de buurt van de frequentie van  BEl RTL (oa. Dendermonde, Galmaarden 103.9 MHz) niet te veel storingen ondervinden van het extra zendvermogen.

Een ander voorbeeld:  Ooit was de 106.1 MHz een lokale laagvermogen frequentie met 30 Watt (zoals er tientallen zijn in Vlaanderen). De Waalse overheid geeft de Brusselse 106.1 een upgrade naar 2.000 Watt.  Je zal maar de pech hebben een lokale radio te runnen op een naburige frequentie een paar kilometers ten westen van de hoofdstad waar de volle 2 kWatt mag uitgestraald worden.

Is dat wat minister Gatz bedoelde met een status quo? Voor Vlaanderen is dat correct want geen enkele Vlaamse zender kreeg in het laatste frequentieplan een paar procenten aan vermogen erbij. De Waalse frequenties daarentegen werden sterker. De kans is klein dat zijn administratie – in tegenstelling tot zijn voorgangers – dat plan  aanvecht en naar de Raad van State stapt. Is dat de pasmunt die er betaald moest worden om Qmusic en Joe fm in de ether houden ?  Was het nu echt teveel gevraagd om wat extra verzwakking op te leggen aan de Brussels radio’s richting Vlaanderen?

Als de Vlaamse overheid het echt meent met de lokale radio in Vlaanderen, dan zou er nu best een herziening komen van de Vlaamse frequenties die door de zendsterkte verhoging van de Franstalige gemeenschap aan zendcomfort inboeten. Is hier in Vlaanderen geen actieve belangengroep van lokale radio’s waar ik mijn protest kan laten gelden?  Hoezo, die zijn enkel bezig met te pushen voor DAB+. Niemand geen interesse meer in FM ? Onze Franstalige landgenoten nochtans wel….

©Lokale Radio in Vlaanderen

 • Voorakkoord tussen Vlaanderen en Wallonie: persbericht minister Sven Gatz
 • (°) Hoe de tabel tot stand kwam? We gebruikten voornamelijk twee publicaties. De publicatie van het Staatsblad van 27 februari 2018 waarin de nieuwe vermogens van de Waalse frequenties worden aangekondigd, vervangt  het besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap van 21 december 2007. De toen opgegeven karakteristieken zijn terug te vinden in de publicatie van 22 januari 2008.
  Deze  publicaties uit het Staatsblad kan je hier raadplegen:108230_22_1_2008  en  138046_27_2_2018
 • Foto boven: Bastion Tower (Radio Nostalgie & NRJ) : bron The Antenna site

7 gedachtes over “Zendvermogen Brusselse zenders officieel verhoogd

  1. @Dirk: volledig weg geduwd wellicht, alsook de 103.9 Galmaarden en de 104.8 Mechelen (Fun Radio 104.7 zo goed als full power nu richting Mechelen op slechts een paar km).

 1. VBRO starte zijn uitzendingen in Brussel. Wat een triestige zaak die 105.0FM! In de wagen op de Brusselse ring is het één en al gekraak en storingen door de franstalige zenders. Het is een SCHANDE hoe de Vlaamse regering de Brusselse vlamingen behandeld. In en rond Brussel kan je buiten de VRT-zenders en de Nationaal Commerciele stations quasi geen enkele vlaamse locale zender ontvangen. Als je hier naar een radiostation zonder storingen wil luisteren ben je verplicht om naar een frastalige zender te luisteren. En dit voor de hoofdstad van Vlaanderen of zoals de vlaamse minister het wil horen “Bruxelles capilale de Flandre”.

 2. De 106,10 in Brussel zendt al vele jaren uit met 2kW. Geluk is dat de antenne in een put is opgesteld, kortbij het Noordstation.
  Ik vermoed dat al die bovenstaande vermogens als een paar jaar uit de zenders komen.

  1. Inderdaad Gunnar, die 2KW is al enkele jaren in gebruik. Wat de meesten hier niet bekijken is het stralingsdiagram. Er is een demping richting leuven + Mechelen van maar liefst 9dB (komt hier overeen met 250 Watt). Antennehoogte is 27 meter. Wat betreft die 106.1 is het voor mij een storm in een glas water.

 3. Franstaligen trekken zich niks aan van vermogens. Aan Vlaamse kant wordt politiek niet ingegrepen, en IBPT doet blijkbaar de oren en ogen dicht. En wat met 103.4 van Joe? Die ging toch naar 30 kw? 101.9 vliegt nu wel in heel Vlaams Brabant binnen. Met dank aan Gatz, die waarschijnlijk een dikke enveloppe in zijn handen heeft gekregen voor de realisatie van de Waalse verhogingen.

  1. Het rare is dat 101.9 nooit zo sterk binnenkwam in het verleden en er ook niks is veranderd aan hun vermogen. 0,5 kw met een antennehoogte van 20 m ???? Wie kan je dat wijsmaken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s