Frequenties van Hit fm – netwerk 3 – gaan (nog) niet naar Topradio

In zijn arrest van 22 februari  2018 beveelt de Raad van State de schorsing van de erkenning van Hit voor netwerkradio 3.  Hij verwerpt in dezelfde openbare terechtzitting  de vraag van TOPradio om het pakket 3 aan de jongerenzender toe te kennen.

Topradio keert voorlopig nog niet (nationaal) terug op FM – buiten de twee frequenties in het Gentse waarmee de VZW Plus  doorgeefluik speelt voor de populaire dancezender.  Een eerste hindernis heeft de jongerenzender al wel genomen: het bekwam de schorsing van de erkenning van concurrent Hit!. Topradio had via haar advocaat Christiaan Lesaffer de Raad van State kunnen overtuigen dat Hit FM misleidende informatie in het erkenningsdossier gestopt had. Zo was er sprake dat de moedermaatschappij van Hit! – CFM Media van Marc Peersmans uit Bornem – een structurele samenwerking had met het tijdschrift Flair, maar daarvan bleek uitgever Sanoma niet op de hoogte te zijn.

hitfm_blablaHIT! was van plan om met een overwegend vrouwelijk profiel de actieve stedelijke vrouw (en haar gezin) te bereiken, maar die kans wordt klein gezien de erkenning vorige week werd geschorst. Weliswaar nog niet definitief vernietigd, daarvoor is het wachten op een uitspraak binnen een paar maanden.  Vraag is hoelang Hit nog mag blijven uitzenden. Als de erkenning geschorst is, volgt normaal vrij snel de intrekking van de zendvergunning door de Vlaamse Regulator, tenminste zo is dat toch voor de lokale radio.  Voorlopig is het netwerk nog steeds in de lucht (op een beperkt aantal opgestarte frequenties in Oostende, Leuven en Hasselt).

Wie krijgt netwerkradio 3?

Intussen vroegen een aantal lezers zich af wie dan wel netwerk pakket 3 krijgt. Als Hit FM het niet meer is, dan zou logisch de eerstvolgende op logo_topradiode ranking volgen?  Topradio kwam als tweede beste uit de schoonheidswedstijd tijdens de erkenningsprocedure van vorige zomer.  Zo gaat dat toch in de wielersport: als de winnaar van de gele trui betrapt wordt op doping, dan gaat het eindklassement automatisch naar de tweede in de stand.  Als het van de Raad van State afhangt zal het niet Topradio zijn, want de Raad heeft de vraag van TOP om het pakket 3 aan hen toe te kennen vorige week verworpen (°). Uiterst benieuwd wat mediaminister Gatz gaat doen.
Een nieuwe erkenningsronde dan maar?  Lijkt ons de meest correcte maatregel, maar wel onder dezelfde voorwaarden als deze van 2017. Tijdens match gaan we toch de spelregels niets wijzigen zeker. Het zou niet billijk zijn om andere voorwaarden te gaan hanteren voor de nieuwe toekenning van netwerk 3 dan deze die golden voor de overige 3 netwerkradio’s.

Of nog beter: stel de frequenties van pakket 3 terug beschikbaar aan de lokale radio. Vergeet niet dat deze vroeger toebehoorden aan een lokale radio voordat minister van media Gatz ze afpakte en in een netwerk onderbracht. Het pakket van netwerk 3 mag dan zijn hoogvermogen in Brussel (102.8) voorlopig kwijtgespeeld zijn wegens klachten van onze Franstalige landgenoten, toch blijven er heel interessante hoogvermogen zenders in dat pakket zitten : Antwerpen, Aalst , Kortrijk,… Maar laat ons stoppen met dagdromen: hiervoor zal een decreetswijziging nodig zijn en niemand van beleidsmensen heeft daar nu zin in. Eerst orde op zaken zetten om het debacle van netwerkradio 3 te ontmijnen.

Het valt dus te vrezen dat er op de 14 frequenties van netwerk 3 de eerste maanden niet veel muziek zal te horen zijn, en ook geen bla bla. Waren FM frequenties geen schaars goed?

netwerk3_ontvangstkaaart
Netwerk 3 bestrijkt met 14 frequenties 40% van de Vlaamse bevolking
Lees ook: Topradio stapt naar Raad van State.
(°)  “Aangezien de verzoekende partij (= Topradio) niet uiteenzet waarom het aan de nv C FM verstrekte voordeel bij het gegrond (of ernstig) verklaren van een of meerdere middelen aan haar moet worden toegekend, moet de vordering hoe dan ook worden afgewezen voor wat de impliciete beslissing om de erkenning als netwerkradio-omroeporganisatie voor het frequentiepakket 3 niet aan de verzoekende partij toe te kennen.”

2 gedachtes over “Frequenties van Hit fm – netwerk 3 – gaan (nog) niet naar Topradio

  1. “We weten dat heel wat frequenties nog niet in gebruik zijn, ook grote zoals de 94 of de 93.6 in West Vlaanderen. Om daaraan te remedieren gaan we nu een regel schrijven, en “, krabt aan zijn kin, “gaan we voor een boete of iets anders? Het geheel van rechtsonzekerheid gaan we dan noemen: rechtszekerheid voor Topradio.” 😉 ???

  2. Eerst schrijven dat je de spelregels tijdens de wedstrijd niet gaat veranderen, en twee lijntjes verder roepen : geef die frequenties terug aan de lokale radio’s? Wadistna?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s