Hoe interessant zijn de twee resterende Antwerpse frequenties?

In de stad Antwerpen zijn er nog twee frequenties voor lokale radio te verdelen: 107.0 en 105.4 MHz.  Beiden geraakten niet ingevuld tijdens de erkenningsronde in 2017. We vroegen ons af of het de moeite waard zou zijn – op gebied van ontvangst – om hiermee lokale radio te gaan maken voor de sinjoren.

In de lijst van vrije frequenties waarvoor nog tot en met 14 maart kandidaturen kunnen gesteld worden, zijn er aantal gelokaliseerd in een grote stad.  Men zoekt nog bijkomende lokale radio’s in volgende Vlaamse steden: Antwerpen (2), Brugge (2), Herentals (1), Kortrijk (1) Tienen (1) en Lier (1). Ons oog viel op de twee resterende pakketjes in de grootste stad van Vlaanderen: 107.0 (coördinaat in Antwerpen-Noord) en 105.4 (gelegen in Antwerpen-Zuid).
Zouden er veel kandidaten opdagen voor die twee overgebleven plekjes voor lokale radio. Met de nadruk op ‘lokale’ want als je de vergunde vermogens bekijkt, zal dat niet direct aanleiding geven tot een riant zendbereik.

 • Frequentiepakket 012 [105.4 FM] met 10 Watt ERP omni-directineel op 60 meter hoogte is de vroegere frequentie van oa. Cool FM, Nostalgie en Antwerpen FM.
 • Frequentiepakket 014 [107.0 FM] mag de antennes opstellen op 80 meter en krijgt 32 Watt met een directief uitzendpatroon. Vroeger hoorde je hier oa. O-radio, Story FM en Radio Antigoon.

scan_FMIn een stedelijke omgeving moet je al gauw een veldsterkte hebben van minstens 68 dbµ V/m om overal goed beluisterbaar te zijn zowel in de wagen als binnenhuis. Als we dezelfde normen zouden hanteren die men gebruikt om de VRT radio’s (over) te beschermen, dan moet in grote steden zelfs een hogere veldsterkte gehanteerd worden van 74 dB. Maar we houden het in onderstaande analyse heel conservatief, de lokale radio heeft daar al jaren moeten mee leren leven.

Een lachertje

Het – al dan niet bewust – door de Administratie Media toekennen van kleinere vermogen in een verstedelijk gebied is nefast voor de ontvangst. Met de schamele 10 Watt zal je op pakket 12 – al toont de Vlaamse mediacel de lokaliteit Antwerpen bij dit pakket –  enkel deftig te ontvangen zijn in Berchem en het zuiden van de stad (zie kaartje).  Maar vergeet het dat alle luisteraars van zuid tot noord storingsvrij naar je lokale radio kunnen luisteren – tenminste als je het wettelijk houdt.

Pakket 14 dan maar? Dat is mogelijks nog minder interessant.  De frequentieplanner van de Vlaamse Overheid heeft een directioneel patroon opgelegd met 4 dB demping van het  Oosten tot Zuidoosten. Van de 32 Watt, die nog tamelijk deftig leek, zeker op 80 meter hoogte,  blijft dan maar 12 Watt meer over.  Er is zelfs één bepaalde richting met 6 dB demping waar je slechts 8 W mag uitzenden.  (Neen, dit is geen typefout: er staat wel degelijk W, niet kW). Hoe dit in de praktijk realiseren? Met de goedkoopste oplossing nl. een  klassieke dipool kan je nooit dit opgelegde patroon respecteren, tenzij dat je extra inboet in vermogen waardoor dit pakket echt wel een lachertje wordt. Deze frequentie lijkt ons eerder iets voor een ziekenhuis- of schoolomroep, maar toch niet om de ganse stad van volwaardige lokale radio voor alle sinjoren te voorzien.

Hoe ver reikt dan het verzorgingsgebied?

Dat kom je niet te weten bij de diensten van de Media. In tegenstelling tot de vier tvv-sound_antennenetwerkradio’s waarvoor overzichtskaartjes beschikbaar gesteld werden, staan de kandidaat lokale radio’s in het ongewisse hoe goed hun FM-pakket in de praktijk zal functioneren.  Men vermeldt op de site enkel de frequentie, de antennehoogte en het maximum vermogen. Haal je daarmee een bereik  van 8 km of kom je de straat niet uit? Die informatie lijkt ons nochtans cruciaal voor elke radiomaker vooraleer hij een erkenningsdossier indient en zich in het avontuur gaat storten. Ook al weten we dat die theoretische contour geen garantie zal geven op goede ontvangst – zo zal je maar de pech hebben dat er een Waals station zit te blazen op een naburige frequentie.

Als het de minister van media echt menens was om met het nieuwe plan de leefbaarheid van de lokale radio te verbeteren, dan had hij opdracht moeten geven om betere frequenties te zoeken of die twee povere frequenties 107 en 105.4 samen te voegen tot één volwaardig Antwerps pakket.  Op die manier zou er garantie geweest zijn op een optimaal  stereobereik in de ganse stad en de woonkernen daarbuiten.  Dat is nu niet gebeurd zodat je noch met de 107 noch met de 105.4 veel kan aanvangen, zeker niet als je moet uitwijken naar een lagere uitzendhoogte. Een gemiste kans voor Antwerpen.

Oproep nieuwe erkenningsronde: link

©Lokale Radio in Vlaanderen

7 gedachtes over “Hoe interessant zijn de twee resterende Antwerpse frequenties?

 1. lijkt me ondenkbaar dat iemand hier een dossier zorgvuldig gaat samenstellen wanneer men vooraf al weet dat je er nooit de hele stad mee zal kunnen bedienen. Enkel een wijk of een klein gedeelte. Lijkt me de kost en moeite niet waard. Nog een dergelijk geval is 105.8 Hoeilaart en 107.8 Overijse die wel in een cluster zitten, maar amper in straal 5 km van mekaar zitten, en dat in gemeentes waar ondertussen meer en meer Franstaligen komen wonen en het aantal kleine handelaars lang niet voldoende is om de kosten van 2 stations te dekken. Laat staan een beetje rendabel te maken.

  1. Yannick, de zender voor Lier is gecoördineerd tussen de ring en het stadscentrum op een hoogte van 32 meter met 100 Watt. Dat is prima voor goede dekking in Lier en daarbuiten. Enig minpuntje: je moet er de frequentie in Nijlen bijnemen (zit in zelfde pakket), dat zijn extra kosten. En wat levert dat op buiten extra dekking : niet zoveel want Nijlen/Berlaar overlapt met de frequentie in Lier en is commercieel niet zo interessant.

 2. Waarschijnlijk is er voor 105,40 MHz te Antwerpen wel een plaats waar 100W PAR op een normale hoogte mag worden gebruikt. Daarvoor is het interessant om te weten waar 105,40 in de jaren 80 werd gecoördineerd. Waarschijnlijk was dat iets meer richting zuiden: Mortsel, Wilrijk? Maar ja, het is typisch dat men naar het centrum gaat schuiven en dat de toegekende vermogens kleiner en gerichter worden.
  Voor 106,70 ben ik het zeker: die frequentie komt van Borbsbeek en mocht die daar worden uitgebaat, dan heb je 100W PAR omnidirectioneel.

  Iedereen zit maar te klagen en te zagen over frequenties met een klein vermogen maar niemand doet de moeite om te onderzoeken hoe dat komt.

  Luc Van Braekel heeft ooit eens gemeld dat hij een originele kaart had kunnen bemachtigen waar initieel alle frequenties op staan ingekleurd.

  1. Gunnar, betreft je voorlaatste paragraaf: Mocht de Vlaamse Overheid een deftig frequentieplan uitgetekend hebben, dan zou er heel wat minder gemor zijn. Het minste dat de radiomakers in Vlaanderen vragen is een frequentie de werkt in de toegekende lokaliteit. Bij de 106.7 had men dan beter expliciet lokaliteit Borsbeek vermeld ipv Antwerpen nu. Dat was dan tenminste duidelijk en zou geen verkeerde verwachtingen creëren.

  2. de 105.4 was vroeger van radio bavo in de sint bavo straat in wilrijk er werd toen uitgezonden boven het cafe op de hoek met de vaderlandstraat antenne stond op dak daar denk dat de hoogte 20a 25meter was
   halverwege jaren 90 hebben ze 200meter verder gezeten met antenne op +/- 30 meter en zijn dan een paar maanden later verhuisd tot waar ze nu zitten crest hotel 60 meter
   de 106.7 zit op de ernest van dijck kaai in antwerpen zit op een goede 35 meter met 4 richt antennes richting stad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s