Radio Utopia vraagt minister om terugkeer op FM

Radio Utopia (Tremelo) heeft geen idee wanneer er licht aan het einde van de tunnel zal schijnen. De 68-jarige oprichter wil kost wat kost de radio – zijn levensdroom – zo snel mogelijk terug op FM krijgen. Zijn eerste zet wordt een brief aan mediaminister Gatz.

Radio Utopia (Baal, deelgemeente van Tremelo) is nog één van die radio’s waar elke medewerker nog zijn eigen muzieksmaak mag brengen: pop, rock, dance, house, techno, jazz, Kleinkunst, Schlagers, ,.. het kan allemaal. Men vraagt enkel dat hij of zij een paar dagen per jaar komt helpen bij allerhande activiteiten georganiseerd door de radio. Vorige maand vierde de radio haar 37-jarig bestaan, waarvan bijna 14 via internet.  Want de laatste uitzenddag via FM dateert al weer van 27 mei 2004. De Baalse lokale radio kreeg bij de erkenningsronde in 2003 geen erkenning. Die werd tegen alle verwachtingen in afgesnoept door Radio Komilfoo uit het nabijgelegen Aarschot die de frequentie van Utopia (107.9 MHz) van Tremelo naar de woonplaats van de voorzitter Begijnendijk verhuisde en ging gebruiken als bijkomend relais. Een protestmars onder politiebegeleiding een dag eerder van de uitzendstudio in Baal naar de Demervallei in Aarschot (waar de antennes van Komilfoo staan) konden niet verhinderen dat er een einde kwam aan 23 jaar uitzenden.

Al die tijd bleef de radio te beluisteren via de webstream. Maar de drang naar een eigen stek op de FM band bleef hoog omdat vele van de vroegere luisteraars – vooral ouderen – naar een echte radio willen luisteren in plaats van naar internet.

Kandidaat voor FM

Vorige zomer stelde de VZW Utopia zich terug kandidaat voor twee etherfrequenties. Hun dossier voor het frequentiepakket 7 (Aarschot 106.9 / Begijnendijk 107.9) en 92 (Keerbergen 105.2 / Kampenhout 107.0) werd in juli 2017 ontvankelijk verklaard. Echter: ze waren niet alleen. Voor het beste pakket werden ze voorbijgestoken door eeuwige concurrent Radio Komilfoo die een beter dossier had. En op de tweede cluster hadden ook VZW Carina (Hit FM) en VZW Uilenspiegel (Stadsradio Leuven) hun oog latutopia_baalen vallen.

De Administratie Media nam op 1 december 2017 de vreemde beslissing om geen radio toe te kennen aan deze twee frequenties. Reden: omdat Stadsradio Leuven tijdens de loop van de procedure tot erkenning wijzigingen aangebracht had aan de samenstelling van de VZW statuten.  Het frequentiepakket 92 bleef dus leeg. Een tijdje terug namen we een paar keer contact op met radio Utopia maar men ging niet in op de vraag van deze radioblog voor een interview. Maar de radio wilde vandaag wel haar verhaal doen aan de krant Het Laatste Nieuws.

Té lokaal  voor lokale radio

Daar lezen we dat de oprichter van Utopia, Harry Mattheus (68 radiolentes jong), een brief gaat schrijven naar de media minister Sven Gatz om opnieuw te mogen uitzenden via FM. Want de uitslag van de recente erkenningsronde zint de gepensioneerde radiobaas niet. “We scoorden goed onder de regionale zenders, maar blijkbaar niet goed genoeg. Ik kreeg te horen dat we te lokaal zijn voor lokale radio, toen brak mijn klomp”, laat Harry optekenen in de krant.

Ook het feit dat de minister geen uitspraak deed over pakket 92 laat de man niet onberoerd. “Het pakket wordt voorlopig aan geen van de drie toegekend. Dat is nogal frustrerend. Ik heb geen flauw idee wanneer er licht aan het einde van de tunnel zal schijnen”.  De energieke radiomaker hoopt nog altijd op een FM frequentie. Mocht dat gebeuren dan wordt het groot feest in Baal en gaat hij dag en nacht uitzenden. Voorlopig kan de man zijn energie enkel kwijt via internet.

Radio Utopia: website

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s