Omroep Voeren krijgt geen frequentie, ook niet de ongebruikte van Joe FM.

Radiozender Joe FM beschikt over een etherfrequentie in Voeren (97.4 MHz) maar zendt er al 13 jaar lang niet uit. De vergunning werd nooit ingetrokken. Minister Gatz wil deze ongebruikte frequentie niet toekennen aan Omroep Voeren, de plaatselijke radio die noodgedwongen via internet moet blijven uitzenden.

In het huidige frequentieplan is er maar één frequentie voorzien in de lokaliteit Voeren (Limburg), namelijk 97.4 MHz. Die maakt deel uit van het frequentiepakket van het landelijke net 1 (vroeger 4 FM, momenteel Joe FM).  “Deze radiofrequentie is al 13 jaar lang inactief en wordt al die tijd geclaimd door Joe FM”, zegt de voorzitter van Omroep Voeren.

Sinds 2007 is Omroep Voeren de lokale radio van deze kleine faciliteitengemeente. Haar doelstelling is om de communicatie tussen de gemeentelijke verenigingen en de burgers van Voeren te bevorderen.  Maar de Vlaamse Overheid wil in deze Limburgse gemeente maar geen lokale FM frequentie beschikbaar stellen, terwijl  Joe FM al 13 jaar lang een frequentie in Voeren bezit zonder erop uit te zenden.

Logo-Omroep-VoerenOmroep Voeren schreef al verschillende brieven naar Sven Gatz, maar de minister van media wil de ongebruikte frequentie niet afnemen van het landelijke pakket. Daarom verlopen de uitzendingen van Omroep Voeren noodgedwongen via de webstream. “Ons initiatief wordt door de gemeenschap breed gedragen en hoewel het internet vele mogelijkheden biedt, wordt er een groep – mensen zonder internet, waaronder ouderen – uitgesloten. Onze missie is echter om alle Voerenaars te bereiken en daarom zou een radio-omroep een perfecte aanvulling zijn”, vertelt Omroep Voeren aan deze radioblog.

Gatz onderneemt geen actie

“De minister is op de hoogte van de situatie maar onderneemt geen actie. Joe FM claimt de frequentie zodat de concurrentie er geen gebruik van kan maken, maar doet er verder niets mee. We kunnen begrijpen dat deze frequentie commercieel niet interessant is voor een paar duizend inwoners, maar dit is het systeem misbruiken”, luidt het.
De radiojongens hebben er alles aan gedaan om de frequentie 97.4 MHz over te laten hevelen naar het frequentiepakket lokale omroepen, maar er wordt geen gehoor aan gegeven.  Toch zitten de Voerenaars op een lokale radio te wachten. Dat bleek uit het succes van een petitie die massaal door de Nederlandstalige inwoners werd ondertekend. “Voeren is een eiland met amper 4.000 inwoners en is verdeeld in twee gemeenschappen (Vlamingen en Walen). Er is een groot draagvlak binnen de Vlaamse gemeenschap van Voeren. Er is echt behoefte aan lokale media!”, besluit Omroep Voeren.

Is het niet wraakroepend dat een lokale radio zijn frequentie verliest als hij een jaar lang er geen gebruik van maakt. Maar optreden tegen een grote mediamaatschappij die al 13 jaar lang een frequentie niet gebruikt? Nee hoor, dat doet de administratie Media of de regulator niet.  Alle Belgen gelijk voor de wet?
Als er nu echt een plek is waar lokale radio het verschil kan maken om verbindend te werken naar de lokale bevolking, dan is het toch in Voeren. Zet die zender aan, draai de dipolen richting taalgrens en draag de Vlaamse cultuur uit. Als Joe het niet wil doen, geef dan tenminste de kans aan Omroep Voeren – dertig jaar na de taalstrijd!

Eén van de brieven aan Gatz: link
Omroep Voeren: website

©Lokale Radio in Vlaanderen

Een gedachte over “Omroep Voeren krijgt geen frequentie, ook niet de ongebruikte van Joe FM.

  1. Tip voor Omroep Voeren: vraag een middengolffrequentie aan in Vroelen (net over de grens in Nederland). Met een licentie voor een 100 Watt-omroep kan je op de middengolf een goed signaal in de hele gemeente Voeren krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s