Zeven frequenties (terug) officieel toegevoegd aan frequentieplan

De Vlaamse ministerraad heeft op vrijdag 19 januari 2018 op een drafje zeven – door de Raad van State –  geschorste frequenties terug goedgekeurd. Hierdoor kunnen Q-music, Nostalgie en Joe verder legaal blijven uitzenden.

Negen maand geleden kon je op deze blog lezen dat het op 21 april 2017 definitief goedgekeurde frequentieplan negen Vlaamse frequenties minder telde. Het ging om frequenties die op vraag van de Franse Gemeenschap en de RTBf in 2012 door de Raad van State werden geschorst.  Toen stelden we ons al de vraag of Q-music, Joe fm, Nostalgie hoogvermogen zenders zouden verliezen? Want volgens het radiodecreet hadden deze 3 commerciële netwerken hun zenders op de gecontesteerde frequenties (zie tabel hieronder) in april 2017 al moeten afzetten want: geen frequentie is geen vergunning!

geschorste_frequenties
Zeven geschorste frequenties werden op 19/1/2018 terug toegekend

Al die tijd – 9 maanden aan een stuk – overtraden het Mediahuis en Medialaan de radiowet en bleven hun  landelijke radiostations doodleuk verder uitzenden zonder dat de Vlaamse regulator voor de Media ze uit de ether haalde. Maar hulp was onderweg: op 19 januari 2018 heeft de ministerraad op voorstel van mediaminister Sven Gatz in extremis de zeven frequenties terug toegevoegd aan het frequentieplan. Het gaat om 3 zenders van Nostalgie (Bree, Schoten, en Tongeren), 2 zenders van Qmusic (Heuvelland en Antwerpen) en 2 zenders van  Joe (Brussel en Brussegem).

Twee frequenties van netwerkradio geschrapt?

Voorlopig is het niet duidelijk wat de toekomst is van de twee geschorste frequenties voor de netwerkradio’s. Ze werden afgelopen vrijdag alleszins nog niet gerehabiliteerd. Het gaat om de 1 Kilowatt zenders 102.8 Mhz Brussel (vroeger van Club nu van het netwerk Hit) en 104.5 MHz Poperinge (in het vorige plan gebruikt door Topradio, nu toegekend aan S-Radio).

Voegt men deze frequenties niet opnieuw toe aan het frequentieplan, dan worden de netwerkpakketten 1 en 3 wat minder interessant. Zal de minister putten uit de 20 nog vrije frequenties van de lokale radio’s om de twee netwerkradio’s te depanneren ? Laten we hem niet op gedachten brengen.

Einde impasse?

Komt hiermee een einde aan de impasse want het is niet de eerste keer dat de Vlaamse regering de geschorste frequenties opnieuw legaliseert. Reeds in 2012 schorste De Raad van State die negen frequenties. Nochtans bleven de gebruikers van deze frequenties al die tijd vrolijk verder uitzenden. Want de Vlaamse regering herstelde eind  2012 de geschorste frequenties met terugwerkende kracht. De Walen gaven echter niet op en een jaar later werd de tenuitvoerlegging van dit Vlaamse besluit geschorst. Geen vuiltje aan de ether moet de Vlaamse administratie (sector media) gedacht hebben bij het opstellen van het nieuwe plan. Want die negen frequenties werden in december 2016 een eerste maal en in februari 2017 een tweede maal door de Vlaamse regering voorlopig goedgekeurd. Maar toen eind maart het advies van de Raad van State op de werktafel van de minister van media viel, had Gatz geen andere keuze dan het schorsingsverzoek van de Raad van State linea recta op te volgen. Daarom dat in het definitieve frequentieplan geen spoor meer te bekennen is van die negen Vlaamse frequenties.

Een nieuw element is wel dat op 8 december 2017 Sven Gatz een akkoord sloot met de Franse Gemeenschap om tegemoet te komen aan de opmerkingen van de Raad van State bij het frequentieplan. Door dit akkoord en de afspraken over de frequenties, kunnen de 7 (van de 9) frequenties van de landelijke radio-omroeporganisaties opnieuw vastgelegd worden.

Dat heeft de mediaminister weer keurig opgelost. Toch hebben 9 maanden lang commerciële zenders uitgezonden zonder een geldige vergunning voor 7 van hun frequenties. Optreden door de VRM ?  Nee hoor, dat men enkel tegen lokale radio’s, en al vanaf de eerste dagen. De schadeclaim van Qmusic in dat gaval zal iets meer geweest dan zijn 3 euro per radiospotje. De wet van de sterkste…

Beslissing Vlaamse regering: http://www.invlaanderen.be/(60241)/beslissingen-van-de-vlaamse-regering—ministerraad-van-19-januari-2018

©Lokale Radio in Vlaanderen

5 gedachtes over “Zeven frequenties (terug) officieel toegevoegd aan frequentieplan

 1. 93.2 Wijtschate is niet zo schadelijk voor Waver, wel voor Rijsel op 25km: 93.0 RTL en 93.4 Nostalgie zullen er last van hebben in het 6km verder gelegen Armentières.

  1. 104.5 was voor Poperinge wel degelijk TOPradio. Deze frequentie werd in Oostende voor VBRO gebruikt.
   Ik kan Classic 21 (op 104.6) wel appreciëren, maar het is belachelijk om te zeggen dat 104.5 MHz vanuit Poperinge een grote stoorzender is.
   De Poperingse frequentie raakte amper tot aan Ieper en bijgevolg kon je C21 tot Ieper vlot ontvangen, dus deze zender raakt nog ruimschoots over de Waalse grenzen, waar het station immers voor bedoeld is.

   Ook de 93.2 MHz van Wijtschate heeft een veel te beperkt vermogen om Waver te storen, de locaties liggen bijna 150 km uit elkaar. En voor Frankrijk zal dit ook wel meevallen als je spreekt over een 316W-zender met een directief patroon dat netjes 200 kHz verwijderd is van een 1 kW en 2 kW-zender in Rijsel.

 2. ondertussen hebben de walen hun stoof wat harder gezet
  in wilrijk berchem en omgeving antw
  100.00 nostalgi
  100.2 bel rtl (waver)
  102.2 contact
  104 bel rtl
  104.3 bxfm
  104.7 fun
  105.3 (zeer slecht nostalgi)
  de 99.2 van q kunt ge niet in de zuidrand van antw ontvangen wordt gewoon
  weg geblassen
  wat met de 104.8 binne kort in mechelen
  veel sucses met jullie beperkt vermogen dat jullie moeten tegen op boksen

 3. Wel hier in Mechelen zuid is de situatie uiteraard nog erger! Momenteel zijn Stadsradio Vlaanderen Mechelen (105.5), Radio Reflex (106.2) en Radio Opsinjoor (106.6) in de ether. Het is triestig dat de Mechelse ‘lokale’ radio’s minder sterk doorkomen dan de door jou geciteerde Franstalige zenders! Tot voor drie weken terug ‘danste’ Radio Reflex op de dancebeats van FUN Radio, binnenkort is het de beurt aan HIT!.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s