Nieuwe erkenningsronde op komst: toewijzing tussen Pasen en de zomer

Er komt een nieuwe erkenningsronde voor de overgebleven frequentiepakketten uit de eerste ronde van 2017. Timing: wellicht tussen Pasen en de zomer zullen de nieuw erkende lokale radio’s in de lucht kunnen.

De 20 frequentiepakketten waarvoor in de eerste ronde vorig jaar geen kandidaat was, zullen tussen Pasen en het zomerverlof toegekend worden. Dat verkondigde Vlaams minister van Media Sven Gatz vandaag in de commissie media. Het gaat om dertien frequentiepakketten waarvoor in de eerste ronde geen kandidaat was, zes frequentiepakketten die niet konden worden toegekend en één pakket waar er slechts één kandidaat was maar de rechtspersoon kwam niet in aanmerking omdat hij reeds titularis was van twee pakketten.
“Die zes hebben we niet toegekend omdat we meer dan sterke vermoedens hadden dat iemand ons aan het beduvelen was”, vertelde de media minister op vraag van parlementslid Karin Brouwers (CD&V). Gatz deed een sneer naar een bepaalde ketenradio:  “Het is niet dat ik de radiosector geen warm hart toedraag, maar er zijn daar mensen die nog steeds niet hebben begrepen dat we niet naar nieuwe ketenradio’s willen.”

15 vergunningen per week

Ook het punt waarom lokale radio’s zo lang moeten wachten op hun zendvergunning kwam aan bod. Karin Brouwers vroeg de minister om haar eens fijn uit te leggen waarom de VRM aan de administratie Media moet vragen voor nog een extra inpasbaarheids- en coördinatieonderzoek. Zij die het antwoord willen kennen, zullen naar Mevrouw Brouwens zelf moeten bellen want Gatz gaat – aangezien het gaat om een vrij technische materie – haar dat schriftelijk meedelen.  Wij blijven dus op onze honger, jammer.  Volgens de minister werkt het VRM de achterstand goed weg  à rato van twaalf tot vijftien vergunningen per week (wat neerkomt op – ocharme – 3 dossiertjes per dag).

Er zijn nog 26 restfrequenties

cropped-fm-dial-pic.pngMinister Gatz gaf ook duiding bij de zogenaamde 26 restfrequenties die nog zouden beschikbaar zijn in de Vlaamse FM band, maar die in het nieuwe frequentieplan niet voorkomen. Waarom? “Er zijn frequenties die door hun laag vermogen niet bruikbaar zijn. Er zijn frequenties die systematisch geweigerd werden door Belgocontrol of die bestemd zijn voor het gebruik van Amerikaanse strijdkrachten in Vlaanderen (en men wil Trump niet voor het hoofd stoten). Sommige frequenties werden strategisch ingepland ter bescherming van andere frequenties tegen overdreven stralingsvermogens uit de Franse Gemeenschap”, lichtte Gatz toe. Hij vermelde dat er ook moet rekening gehouwen worden met de Duitstalige Gemeenschap omdat ook zij voor de uitzendingen in Antwerpen en Brussel een aantal frequenties hebben die zij mogen en kunnen gebruiken. De exacte lijst van de 26 frequenties moest de minister evenwel schuldig blijven, maar hij blijft er wel bij dat er geen enkele van deze frequenties kan worden vrijgegeven.
In de lijst van 26 bevinden zich twee hoogvermogen frequenties in Antwerpen, namelijk 102.6 MHz en 103.9 MHz, die niet zijn opgenomen in het frequentieplan voor particuliere radio.

Bekijk hier het video-verslag van de vergadering.
De 20 nog vrije frequentiepakketten vind je op deze kaart.

©Lokale Radio in Vlaanderen

3 gedachtes over “Nieuwe erkenningsronde op komst: toewijzing tussen Pasen en de zomer

  1. Ik kan het volgen maar voor een aantal pakketten was er maar 1 kandidaat… Dus liever leeg laten? En andere erkenningen geeft hij wel aan ketens (VBRO tot 4 keer in Brugge, Top, Hit, Stadsradio lokaal in Vilvoorde/Tienen etc) Dus waarom die wel toekennen en Digitaal niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s