Gatz belooft zendvergunningen tegen eind januari

Mediaminister Sven Gatz heeft woensdag in het Vlaams Parlement beloofd om de hangende zendvergunningen tegen het einde van de maand uit te delen. De oppositie was niet mals voor de minister: “Uw uitvoering van het radiodossier getuigt niet van goed bestuur.”  Volgens Gatz is het maar een klein ongemak.

Tijdens de middagvergadering van het Vlaams Parlement van woensdag 10 januari 2018 kreeg minister van Media Sven Gatz een aantal pertinente vragen voorgeschoteld. Een aantal parlementsleden hadden vragen over de onduidelijkheid van het uitvoeren van het nieuwe radiodecreet en het (vertraagd) toekennen van de zendvergunningen aan lokale radio’s.

Kartin Brouwers (CD&V) confronteerde de mediaminister met zijn eigen woorden van een maand geleden dat de VRM pragmatisch zou omgaan met de overgangsperiode. Er zouden geen radio’s uit de ether geplukt worden.  “Dat was een geruststellend signaal voor de lokale radio’s die pas laat (op 1 december) hun erkenning kregen. Maar wat bleek vorige week: de VRM contacteerde de erkende radio’s zonder vergunning om de uitzendingen te stoppen. Paniek en chaos!”, aldus Brouwers die van de minister wilde weten wat hij gaat doen om deze zenders zo snel mogelijk terug in de ether te krijgen.

Nog 40 vergunningen te gaan

tandje_bijstekenMinister van Media Sven Gatz minimaliseerde het aantal radio’s dat nog geen vergunning heeft. Volgens hem zouden dat er slechts een 40-tal zijn.  “Dit zorgt nu voor een ongemak dat we zo snel mogelijk gaan rechtzetten”. Gatz beloofde een tandje bij te steken en heeft afspraken gemaakt met zowel zijn eigen administratie als de VRM. “Alle zendaanvragen zullen grotendeels voor het einde de maand, stuk voor stuk toegekend worden. De radio die als eerste indiende, zal als eerste terug in de ether kunnen”.

De minister vergeet er wel bij te zeggen dat een heleboel erkende radio’s nog niet eens begonnen zijn met hun aanvraag, die zijn nog op zoek achter een geschikte zendlocatie. De 40 waarover hij spreekt zijn de aanvragen die voor eind 2017 werden opgestuurd naar de VRM.

Katia Segers (Sp.a) was kritisch voor de minister “U heeft te laat de lokale radio’s erkend zodat er te weinig tijd was voor de VRM om de zendvergunningen toe te kennen. De uitvoering getuigt niet van een goed bestuur.”

Bart Caron (Groen) liet cynisch optekenen dat de radio’s die de regels correct toepassen nu de dupe zijn. “U heeft niet de kans gegrepen om het decreet met drie maanden uit te stellen”. Caron vroeg om de bokken van de geiten te scheiden en die radio’s die het goed bedoelen hun vergunning te geven.  “We mogen de mensen niet straffen voor hun goed intenties, dat is de wereld op zijn kop.”

Sven Gatz kwam  – niet helemaal overtuigend – terug op zijn beloofde “pragmatische aanpak”. Hij bedoelde daar blijkbaar niet mee dat niet-vergunde radio’s de uitzendingen mochten aanvatten, wel dat de VRM moest optreden tegen zij die te hard uitzonden. Een zestal radio’s zouden te sterk uitgezonden hebben met storingen tot gevolg maar de meeste radio’s volgen volgens hem wel de regels van het spel.

 

Video Vlaams Parlement: https://www.youtube.com/watch?time_continue=6765&v=NUUUxGrpGmI (start video bij 1:53)
Verslag: https://www.vlaamsparlement.be/plenaire-vergaderingen/1220187/verslag/1221295

 

 

2 gedachtes over “Gatz belooft zendvergunningen tegen eind januari

  1. Radio Opsinjoor is sedert gisteren terug on-air in de Mechelse regio. Uiteindelijk heeft dit radiostation 10 of 11 dagen niet mogen uitzenden op verzoek van de VRM. Een etherstilte van zulke periode werd in het (niet zoverre) verleden aanzien als een strafmaatregel. Dank u minister van media en zijn verantwoordelijke medewerkers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s