Nog meer lokale radio’s gechareld

Sinds donderdag 4 januari, maar ook vandaag nog, werden verschillende erkende lokale radio’s uitgezet. De reden: ze mogen dan wel erkend zijn door de minister van media, een geldige zendvergunning hebben de omroepen (nog) niet. En dus moeten ze tijdelijk uit de lucht. Gevolg: verlies aan luisteraars en reclame-inkomsten.

Het pesten van Vlaamse lokale radio’s gaat onverminderd voort. We hadden de  eerste ronde  – op 1 december verloren heel wat lokale radio’s hun erkenning – nog maar net verteerd of er komt alweer een dramatisch vervolg.  Het begon op donderdagmiddag, toen de diensten van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) erkende radio’s begon op te bellen met de dwingende eis de uitzendingen per direct te stoppen.

Een overzicht van de erkende radio’s die hun uitzendingen (tijdelijk) hebben moeten staken: Radio CityMusic Aalst, FM Goud Peer, Opsinjoor Mechelen, Netwerkradio Stadsradio Vlaanderen Mechelen,  Zen FM Gent, Radio Land Van Waas Sint-Niklaas, Radio Gemini in Kortrijk. Er zijn nog nooit zo weinig lokale radio te beluisteren geweest: niet-erkende radio’s zijn uit de lucht sinds 31.12 middernacht, een groot aantal erkende radio’s is nog niet opgestart en zij die toch al in de ether waren, zijn nu terug off-line omdat de zendvergunning nog niet in orde is.

opsinjoorVolgende week terug on-air?

How comes? Om in Vlaanderen te mogen uitzenden heb je een erkenning nodig (afgeleverd door de Vlaamse Overheid), maar ook een zendvergunning (uitgereikt door de VRM).  Voor lokale radio’s die na 1 december een zendvergunning aanvroegen op een locatie die perfect overeenkwam met de theoretische geografische coördinaten vermeld in het frequentieplan, is er niets aan de hand. Die radio’s hebben bijna allemaal hun nieuwe vergunning en zijn legaal in de ether. Erger is het gesteld met de omroepen die een aanvraag deden voor een opstellingsplaats voor een antennemast op een andere locatie dan vermeld in het plan. Voor die gevallen moet de VRM (via de administratie Media) eerst een inpasbaarheidsstudie uitvoeren, ttz. een onderzoek of de zender op die nieuwe plaats geen naburige frequenties gaat storen inclusief een coördinatie met de buurlanden. Deze extra administratieve handelingen kunnen oplopen tot 3 maanden. En zolang mogen de betrokken radio’s officieel niet uitzenden, ook al zijn ze erkend. Mogelijks komt er begin volgende week schot in de zaak en kunnen de eerste radio’s terug on-air.

Het is wraakroepend dat de VRM een erkende lokale radio die de pech heeft dat zijn huidige antennemast een beetje afwijkt – ook al was het maar een paar honderd meter – van de vastgelegde coördinaat, zo streng optreed.  Een coördinatie met het buitenland omdat een Vlaams zender een halve kilometer meer naar het zuiden opschuift? Laat me niet lachen: de Walen blazen met 10 KW, in Frankrijk zelfs tot 400 KW. En dan gaat de VRM de bange Vlaamse radiomaker nog eens extra straffen.
Langs de andere kant past VRM gewoon de wet correct toe: zonder vergunning mag je niet uitzenden, anders zou iedereen piraatje kunnen gaan spelen.  (Misschien iets voor in ’t weekend nu er toch vrije frequenties bij de vleet zijn.)

“Geklungel eerste klas”

piraatDe reacties op Facebook op het uit de ether plukken van de radio’s liegen er niet om, gaande van “wie gaat de verloren reclame inkomsten betalen” over ” Ze hebben daar in Brussel echt de prijs verdiend van de grootste idioten ter wereld” en “Geklungel en klucht eerste klas” tot “Als zelfs de winnaars beginnen klagen, wordt het pas écht duidelijk welk boeltje ze er daar van gemaakt hebben”.  Mediaminister Sven Gatz had gehoopt op een gedoogbeleid tijdens de eerste (overgangs) dagen van het nieuwe frequentieplan, maar dat was zonder de VRM gerekend die de wet zeer stipt toepast.

Bij het in dienst gaan van het vorige frequentieplan (mei 2004) was er een periode van 5 maanden voorzien tussen het moment dat men zendvergunningen kon aanvragen en de eigenlijke activatie. Nu amper… 4 weken in volle eindejaarsperiode! Dat behoeft geen tekening.

Onze tip

Mag ik een tip geven? Dien uw aanvraag voor de zendvergunning in met dezelfde parameters van het officiële plan, ook al staat uw mast een paar kilometer verderop. Op die manier heb je het snelst je zendvergunning. De kans is klein dat VRM of BIPT de eerste maanden langskomen ter controle – die hebben wel wat anders te doen, zou het? Achteraf kan je dan een vraag tot verhuis opstarten (mits het betalen van een vergoeding van ongeveer 200 euro).

Lees ook: Gatz gaf op Radio 1 toelichting bij het verdwijnen van lokale radio’s

©Lokale Radio in Vlaanderen

 

 

11 gedachtes over “Nog meer lokale radio’s gechareld

  1. Toch een bemerking bij dit artikel want het klopt niet helemaal, wij hebben een site overgenomen, met de juiste geografische coordinaten, en ze waren voor wat onze zendersite betreft wel correct maar kregen GEEN vergunning, moet ook opnieuw gecoordineerd worden, de mast staat op een bijgebouw op het 1ste verdiep, blijkbaar was vroeger enkel de hoogte van de mast ingediend en zo stond het ook in het staatsblad, wij hadden enkel de geografische cordinaten geverifieerd, en over het hoofd gezien, de hoogte te checken, eigenlijk was dit niet eens nodig, we nemen een site 1 op 1 over, freq diende niet aangepast enkel andere zender, procesing etc, maar door die 6m hoogte verschil dus geen vergunning…. anderen dienen bewust een foutief dossier in en krijgen de vergunning wel, waar zit de logica… en er zijn toch tussentijdse controles die dergelijke zaken konden vermeden hebben, was er niet vooraf coordinatie tussen bipt en vrm over het frequentieplan, er is geen nieuw gemaakt, maar er zou toch mogen verwacht worden dat er een praktische realiteitsscan zou gebeurt zijn de afgelopen jaren als resultaat van de contros en monitoring van de uitzendingen, en dat minstens in deze ronde de data zou ge-update zijn, niet dus…. maar owee diegene die het spelletje spelen zoals hierboven voorgeschoteld…..ze zullen toch vroeg of laat de rekening voorgeschoteld krijgen blijkt… ben benieuwd…..

    1. Aan de grens… Waalse en Franse radiostations zijn in Vlaanderen beter te ontvangen dan welke lokale radio ook, tezij je de mast kan zien en zelfs dat is nog geen garantie. Dat lokale radio’s kapot moeten in Vlaanderen is bij deze weeral duidelijker.

  2. Geen communicatie van de minister richting VRM. Dus niks wordt gedoogd. Euh, dit geldt wel enkel voor Vlamingen uiteraard.

  3. Even er op wijzen dat je correcte info moet geven he , de meeste Waalse radiostations hebben ook maar 100 w . En de lokale Franse 500 w . Is wel een groot verschil . Polariseren is verkeerd , ( ruikt naar een bepaalde politiek die hier niet past , het zijn tenslotte ook radiocollegas die moeten opboksen tegen de grote staats & privezenders .

    1. Hieronder een link, daar zal je zien dat France Info met 400 KW uitzendt. Die stoort hierdoor Vlaamse radio’s op 105.1, 105.2 en 105.3 die legaal uitzenden met 100 Watt.
      http://www.tvradio-nord.com/emetteurs/emetteurs_francais/galerie/62/bouvigny.html
      Bel RTL (100.2) vanuit Waver heeft jaren de uitzendingen van FG Radio (Antwerpen) in de zuidrand van Antwerpen gestoord. Of Bel RTL op 104.0 vanuit Brussel. Vraag maar eens aan Vlaamse radio’s die in de buurt uitzenden of ze zo gelukkig zijn dat deze Brusselse zender haar vermogen een tijdje terug opgetrokken heeft.

      1. Dit zijn geen lokale radio’s maar staatszenders of privezenders zoals Q Music , ten andere Nederlandse zenders storen evenzo zie radio 4 die tot in Ronse te ontvangen is . Geen appels met peren vergelijken . Aan de kust ontvangen ze ook Engelse radio’s Dus dit is een internationaal probleem. Maar terecht onze politiekers ( all by the way ) hebben geen respect voor de kleine lokale radio .

  4. Ten andere dit is een probleem dat zo oud is als de straat , 20 jaar geleden zond radio Hermes in Ronse uit op de 105 fm , ik woonde op 500 m vde antenne en heb zeNOOIT zonder storingen kunnen ontvangen dus gans die tijd hebben onze politici er hun botten aan geveegd .

  5. Voor een zender van 100 W moeten alle administraties in een straal van 75 km rondom de opstelplaats hun goedkeuring geven als deze nog niet gecoördineerd is. Dat kan dus wel eens lang gaan duren.

  6. waarom moet een kleine lokale radio 4 frequentie,s hebben dit is toch niet nodig
    en dan aan een radio die de zelfstandige wijs maakt dat hij 15.000 luisteraars heeft dit is boelshit van die lokale radio en daar geeft gatz een herkenning op .
    ze zouden beter het frequentieplan te niet doen en eerlijk verdelen onder de lokale radio’s die allemaal een dossier hebben ingediend punt .

    1. Kurt, Het is al vaker hier op deze blog vermeld: Geef radio’s die vandaag 3 frequenties gekregen hebben, 1 vrije frequentie met wat meer vermogen zodat hij een deftige ontvangst heeft. Niemand uit de sector was vragende partij om alles in het drievoud te moeten aankopen (zender, antenne, straalverbinding). En het feit dat elke rechtspersoon tot 2 pakketten kon krijgen van de minister, had men beter niet goedgekeurd. Het is al moeilijk genoeg in Vlaanderen om 1 deftige radio met een volwaardige programmering te maken.

Plaats een reactie