Gatz gaf op Radio 1 toelichting bij het verdwijnen van lokale radio’s

Minister van media Sven Gatz zat donderdagochtend in het programma ‘De Ochtend’ van Radio 1, waar hij aan de tand gevoeld werd door Michaël Van Droogenbroeck over het verdwijnen van 17 lokale radio’s eind dit jaar.

Een aantal lokale zenders moet op 1 januari uit de ether verdwijnen, en dat brengt heel wat emoties mee, stak Radio1 journalist Michaël van wal.  “In de radiosector heb je een beetje het gevoel van voetbalsupporters die met hart en ziel in dit geval achter hun radiostation staan en dat geeft inderdaad hevige emoties wanneer men er niet meer bij is”, vertelde Gatz. De Vlaamse mediaminister herhaalde nog eens uit den treure dat het aantal beschikbare FM frequenties voor lokale radio beperkt is. Dat er radio’s moeten verdwijnen is niet nieuw verkondigt Gatz. “Ook in vorige erkenningsrondes waren er radio’s die niet meer erkend weren.”

katiasegersOm wat weerwerk te bieden, werd Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a) aan het woord gelaten. Zij had vooral kritiek op de ambtenaren die de dossiers moesten beoordelen als zouden die niet de kennis van het veld gehad hebben. Ze achtte dat men vooral op papier beoordeeld heeft en daardoor werden radio’s die een realistisch dossier indienden (zoals Topradio)  benadeeld ten nadele van zij die luchtkastelen hebben verkocht. “Er gebeurde geen reality check.”

“Het spijt me voor Topradio”

Gatz sprak dit formeel tegen: “Er waren zes dossierbeheerders die een complementair profiel hadden, met ieder hun specialiteit. Elk dossier werd in zijn geheel door twee mensen apart beoordeeld en daarna nog eens door een derde. Er zijn wel degelijk voldoende checks and balances geweest”. Gatz begrijpt de kritiek van Segers niet want de procedure was heel vergelijkbaar met de vorige erkenningsronde.

Maar er was geen mogelijkheid tot wederwoord. “Dat is inderdaad zo, maar dat was net zo  bij vorige rondes”, antwoordde de minister. “Waar de commotie vooral rond draait, is het miniscule verschil van 1.5 %  in de toegekende scores tussen netwerkradio Topradio en Hit. Dat is het bitter voor Topradio om met een heel hoge score van 92.5 % de duimen te moet leggen. Geloof me, die dossiers zijn met de kam onderzocht op mijn kabinet. En ja het verschil was te verantwoorden. Het spijt me .”

Weging van factoren

radio-katanga-logoGelukkig liet Radio 1 ook de lokale radio zelf aan het woord. Woorvoerder Iliano van radio Katanga uit Aalst beschreef hoe zijn radio verloor in de erkenningsronde, niet op het inhoudelijke, wel op technische en financiële. “Samen met Radio Pros waren wij de enigen die inzetten op lokale verankering en net die sneuvelden”. Was dan de lokale verankering toch niet zo doorslaggevend,  vroeg presentator Michaël zich af.  “Toch wel, maar dat was niet het enige”, verduidelijkte Gatz. “Je moet ook technisch in staat zijn om de radio overeind te houden. Het is een weging van factoren, maar de spelregels waren op voorhand voldoende bekend. Er heeft niemand gezegd dat de procedure niet goed was, pas achteraf kwamen de opmerkingen”, verweert Gatz zich.

Of Gatz na het uitdelen van de erkenningen, geverifiëerd heeft dat er nog genoeg diversiteit is bij de lokale radio’s zodat geen eenheidsworst ontstaat? “Ik ben niet voor één of tegen een andere radio, ik ben voor een gezond radiolandschap en dat hebben we met deze erkenningsprocedure kunnen realizeren”, besluit onze minister van Media.

We dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. Ik blijf het sneu vinden voor die radio’s met meer dan 30 jaar op de teller.

Het interview kan je via Radioplus herbeluisteren, link. (Bron foto: Radio1.be)
Archief: 68 bijkomende lokale radio’s (eindelijk) erkend

 

Een gedachte over “Gatz gaf op Radio 1 toelichting bij het verdwijnen van lokale radio’s

  1. In het geval van Top radio hebben VRT en de vtm en ook vier , schrik voor geweldige concurrentie van top radio, daarom hebben ze topradio eruit gepingeld . In het verleden was radio contact ook heel goed maar ze moesten ook verdwijnen , in hun plaats kwam q music en de presentators zijn ook van mindere kwaliteit dan de toenmalige radio contact , al het goede op de radio is weg . Zelfs VRT had schrik van contact , alleen zij hebben hun goed herpakt , iets wat je van q music niet kan zeggen .

    Spijtig dat dit zo moest gebeuren want het radiolandschap zou er anders hebben uitgezien .
    Is er nog toekomst voor deze radio ‘s ? Ik vind van wel op internet is er nog veel plaats , veel succes voor hen , want de fm band verdwijnt binnen een paar jaar toch . ok er is dan wel DAB maar internet komt ook wel aan bod daar ben ik zeker van .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s