Komen alle vrije frequenties beschikbaar in nieuwe erkenningsronde 2018?

Zullen de op 1 december niet-toebedeelde FM frequenties begin volgend jaar via een nieuwe erkenningsronde ingevuld worden?   Veel kans, maar niet zeker dat ze allemaal naar lokale radio gaan. Het risico bestaat dat er een aantal zullen toegevoegd worden bij één of meerdere netwerkradio’s.

Minister Gatz kwam tijdens de commissievergadering van donderdag 14 december met een vreemd nieuwtje. Zoals geweten bleven er na de erkenningsprocedure 2017 een twintigtal frequenties zonder titularis. Gatz had bij de bekendmaking van de erkenningen van de lokale radio’s op 1 december al laten verstaan dat er begin volgend jaar een tweede erkenningsronde zou komen. Maar de kans bestaat dat niet alle nog vrije frequentiepakketten in het uitstalraam komen.

“Begin 2018 zal er nog een afweging zijn inzake wat er moet gebeuren met de niet-toebedeelde frequenties en in hoeverre die zullen worden vrijgegeven voor lokale radiopakketten en in hoeverre een aantal van die frequenties kunnen worden toegevoegd aan netwerkfrequentiepakketten”, verklaarde onze minister van Media in de commissie Cultuur, Jeugd, Sport & Media.

Restfrequenties als pasmunt om dekking netwerkradio te verbeteren?

Sven Gatz sprak wel in de voorwaardelijk wijs, maar toch.  De vrees bestaat dat radio’s die naast een erkenning grepen, hun verwachten wat moeten bijstellen om volgend jaar – met enige maanden vertraging – toch in de prijzen te vallen. Zal de lokale radio alweer het kneusje worden van deze handel in frequenties en de daarbij uitgeoefende lobby. Gaan de netwerkradio’s andermaal met de frequenties  aan de haal die sinds 2004 aan lokale radio’s toebehoorden?  Geheel onlogisch zou het nochtans niet zijn, zeker niet als je weet dat twee van de vier pakketten voor netwerkradio met moeite 40 % van de Vlaamse bevolking bereiken. Een of meerdere bijkomende frequenties zou Hit of Stadsradio wat sterker maken in hun (ongelijke) strijd tegen de openbare en de commerciële landelijke stations.

We lieten onze inspiratie de vrije loop en maakten uit de losse pols een soort mini-erkenningsronde van de vrije frequenties die volgens ons kans maken om toegevoegd te worden aan een netwerk.

Niet toegekend pakket

Ons gedacht

Pakket 5 – Aalter lokaal
Pakket 9 – Aartselaar/Hove Netwerk 4 kreeg maar 65 Watt voor de stad Antwerpen. Dit pakket toevoegen aan Stadsradio zou de ontvangst in regio Antwerpen gevoelig verbeteren.
Pakket 12 – Antwerpen Vermits elke netwerkradio al een frequentie heeft in Antwerpen, zal deze frequentie vermoedelijk wel voorbehouden blijven lokale radio
Pakket 14 – Antwerpen ” “
Pakket 21 – Avelgem lokaal
Pakker 35 – Bornem/Willebroek Eventueel te gebruiken om ontvangst tussen Antwerpen en Mechelen te verbeteren voor netwerkpakket 4
Pakket 43 – Brugge Gezien elke netwerkradio al een frequentie heeft in Brugge, blijft deze frequentie vermoedelijk wel beschikbaar voor lokale radio.
Pakket 45 – Brugge ” “
Pakket 51 – Deinze/Gavere/Nazareth
Dit pakket blijft meer dan waarschijnlijk lokaal, gezien de dekking rond regio Gent behoorlijk is voor elke netwerkradio.
Pakket 57 – Diksmuide/Kortemark lokaal
Pakket 60 – Essen / Wuustwezel lokaal
Pakket 62 – Evergem/Waarschoot lokaal
Pakket 81 – Herent/Lubbeek/Heverlee Het ontvangstbereik buiten de stad Leuven is matig voor elke netwerkradio. Men zou dit pakket kunnen splitsen en de drie afzonderlijke frequenties toekennen aan Netwerken 2, 3 en 4.
Pakket 84 – Herentals/Herenthout 3 van de 4 netwerken hebben geen goede ontvangst in de Antwerpen Kempen. Dus Herentals is zeker een kanshebber om te verdwijnen als lokaal pakket.
Pakket 92 – Kampenhout/Keerbergen lokaal
Pakket 101 – Kortrijk/Menen lokaal
Pakket 106 – Lier/Nijlen lokaal
Pakket 113 – Oostkamp lokaal
Pakket 121 – Tienen Gezien de “ex-ketens”  Hit en Stadsradio al een pakket als lokale radio hebben in Tienen, kan deze golflengte zondermeer aan netwerk1 of 2 gegeven worden.
Pakket 61 – Essen / Kalmthout / Wuustwezel lokaal
De nog vrije pakketten hebben we op deze kaart uitgezet.
 
De dekkingskaartjes van de vier netwerkradio’s vind je hier (bron: Vlaamse Overheid: Media)

©Lokale Radio in Vlaanderen

2 gedachtes over “Komen alle vrije frequenties beschikbaar in nieuwe erkenningsronde 2018?

  1. CLUBFM = STADSRADIO.
    De gesprekken zijn volop bezig. G.B. krijgt het financieel niet rond en zit meer in Eeklo dan in zijn eigen kantoor. Info komt vanuit clubfm zelf.
    De naam Clubfm verdwijnt maar Familyradio gaat gewoon verder op DAB+

  2. Pakket 61, Pakket 81 en 86 heeft GB ook al aangevraagd. Krijgt zijn eigen stadsradio niet eens opgestart. Gebeurt allemaal via een kluwen van vzw’s. En stadsradio Vlaanderen krijgt GB niet eens deftig opgestart. Het belooft nog een hoopje ellende te worden., zeker met de netwerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s