Het doek valt over Radio Holiday Peer

“Het doet zeer om na meer dan 30 jaar afscheid te moeten nemen van Radio Holiday, de radio waar ik mijn jeugd heb doorgebracht en mijn eerste liefje heb gekust”, zegt programmaleider Danny Knevels. De minister van media had geen compassie zodat eind december – misschien zelfs eerder – de zender onherroepelijk uitgaat. “Er komt geen afscheidsprogramma: geen melig gedoe!”

Een week nadat minister van media Sven Gatz het doodsvonnis tekende van een tiental – vooral kleinere –  lokale radio’s door hen geen verlenging meer te geven, contacteerde ik een aantal van die ongelukkigen. Stuk voor stuk bestaande radio’s met meer dan 30 jaar op de teller. Er kwam weinig antwoord. Blijkbaar wordt verdriet in Vlaanderen het liefst van al stil en anoniem verwerkt. Gelukkig vonden we Radio Holiday uit Peer wel bereid om het wedervaren nu ze eind van deze maand verplicht moeten stoppen, met jullie te delen.

Eerste kus

Voorzitter Danny Knevels is nog altijd niet bekomen van het slechte nieuws. “Neen, het doet zeer om na meer dan 30 jaar afscheid te moeten nemen van Radio Holiday, de radio waar ik mijn jeugd heb doorgebracht en mijn eerste liefje heb gekust”. Radio Holiday aan de Zuidervest 15 in het Limburgse Peer bestaat al van december 1984. De verjaardag dit jaar wordt er een in mineur.

DannyKnevels
Programma-leider Danny Knevels

Danny vindt het jammer dat er geen plaats meer is voor de kleinere spelers in het nieuwe frequentieplan. Radio Holiday had zich kandidaat gesteld voor pakket 79 dat drie frequenties omvat: HECHTEL-EKSEL (107,3), MEEUWEN-GRUITRODE (106,3) en thuisbasis PEER (106,6).  Maar Michel Vanderfeesten stak er een stokje voor en ging aan de haal met het frequentiepakket. “Natuurlijk is het niet eerlijk om na 33 jaar te moeten stoppen. We waren zelf niet zeker of het financieel haalbaar was met drie zenders. Waarom kon alles niet blijven zoals het voorheen was, met één frequentie? Voor ons was het een hobby, wij waren tevreden met wat we hadden”.
De frequenties gingen dus naar Michel Vanderfeesten die met Radio Dino een nieuwe radio start. En dat komt hard aan bij verliezer Radio Holiday: een gevestigde waarde moet stoppen en een nieuwe radio die nog niets bewezen heeft, mag starten. “Met FM Goud was Vanderfeesten al een concurrent. Alhoewel we elkaar nooit concurrentie hebben aangedaan. Hij wilde ons gewoon weg in Peer, als je dan weet dat hij zijn eerste stemtest bij mij thuis heeft opgenomen voor Holiday. Wraakroepend!”, zegt een nog steeds aangeslagen Knevels.
Of het feit meespeelde dat Radio Holiday niet aangesloten was bij de VRRO, de vereniging van regionale radio omroepen die mee het huidige frequentieplan ondersteund heeft, antwoordt Danny: “Radio Holiday was geen lid van VRRO. Ik had geen vertrouwen in Vanderfeesten. Hij denkt alleen maar aan zichzelf.”

Café en radio

Zoals dat in de jaren 80 gebruikelijk was, was er naast elke lokale radio een café. “Een van mijn beste herinneringen is Moetie, een karige 70’er toen, de moeder van de DJ’s en uitbaatster van het Holiday café”, zegt Eric De Meijer, die tijdens zijn legerdienst in 1992 een tijdlang avondprogramma’s verzorgde. “Samen met enkele kamergenoten van de vliegbasis Kleine Brogel kwamen we geregeld er een of meerdere pintjes drinken”.

Kerstuitzendingen geschrapt

Eind december wordt de zender definitief uitgeschakeld om nooit meer terug on-air te komen. Er komt ook geen afscheidsprogramma “Onze speciale Kerstuitzendingen zijn geschrapt. We weten nog niet juist wanneer, maar de zender gaat één dezer dHvan holidayagen onverwacht uit. Géén melig gedoe, geen afscheid…”, verduidelijkt Danny Knevels. Ook de audiostream via internet stopt. “Verschillende van onze medewerkers hebben al contacten met andere radio’s of zijn er zelfs al bezig. De meesten willen bezig blijven met radio.”

Danny Knevels neemt een sabbatjaar op radiovlak en gaat zich meer toeleggen op privé aangelegenheden. “Wie weet voor altijd. Ik heb er nu zeker geen zin meer in”, besluit de ex-radiomaker dit interview.

Kop op Danny!. Wees fier op je realisaties en dat van je team, al die jaren muziek en programma’s brengen voor een specifieke leeftijdsgroep die afgeschreven is voor onze nationale zenders, die niet commercieel interessant was voor de zogenaamde kwaliteitsradio’s, maar die het enorm waardeerde wat jullie in Peer deden. Neem dat positieve mee en vergeet even de zwarte vrijdag 1 december 2017.

©Lokale Radio in Vlaanderen

5 gedachtes over “Het doek valt over Radio Holiday Peer

  1. Eén van de ware schuldigen van het opdoeken van heel wat lokale radio’s wordt eindelijk eens bij naam genoemd: Michel Vanderfeesten. Samen met Wim Meeuws heeft hij enkele lokale radio’s onder het mom van de VRRO misbruikt om enkel zichzelf te bedienen. Achter de schijnheilige glimlach van Vanderfeesten schuilt vooral een ziekelijke egoïst die heel wat lokale radio’s heeft misbruikt uit eigenbelang.

  2. Bedankt voor al die jaren met muziek en gezelligheid ,ik ga jullie zeer missen met mijn 72 jaren ! vaarwel Vlaanderen Vaarwel Limburg Vaarwel mijn geliefde Peer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s