Akkoord met de Walen over 13 Vlaamse frequenties

De Vlaamse en Franstalige ministers van Media, Sven Gatz (Open VLD) en Jean-Claude Marcourt (PS), hebben eindelijk een akkoord over de radiofrequenties in ons land. Dat betekent ook dat de 13 geschorste Vlaamse radiofrequenties in gebruik blijven met hetzelfde vermogen.

De Vlaamse en Waalse regeringen bereikten deze week een voorakkoord over de coördinatie van de radiofrequenties op de FM-band. Daarmee komt voorlopig een einde aan meer dan tien jaar geruzie over de gebruikte FM frequenties van Waalse en Vlaamse zenders. Beide gemeenschappen hebben sindsdien verschillende vorderingen tot schorsing en/of vernietiging van FM-frequentieplannen bij de Raad van State ingediend.

Minister Gatz houdt het tempo strak: vorige week erkende hij 68 bijkomende lokale radio’s, gaf Bruzz automatisch een licentie voor de hoofdstad en vandaag liet hij vastberaden weten dat er een akkoord is met Wallonië over de gecontesteerde Vlaamse frequenties (zie lijstje).

geschorste_Frequenties3

Un accord de “gel”

Het werd een compromis à la Belge: alles mag blijven zoals het nu is. Er werd een technisch akkoord afgesloten over 467 FM-frequenties van de Franse Gemeenschap en 410 frequenties van de Vlaamse Gemeenschap. Tevens werd overeengekomen dat 21 FM-frequenties van de Franse Gemeenschap en 13 FM-frequenties van de Vlaamse Gemeenschap zullen worden bevroren, zodat deze radiofrequenties in gebruik blijven met dezelfde kenmerken. Er komt een database van alle radiofrequenties en  een berekeningsmethode die de referentie wordt voor de toekomstige coördinaties van de frequenties.

Dit betekent onder meer dat Qmusic zijn 10 kW zender in Antwerpen on air mag houden (en gestoord zal blijven door het Brusselse Viva Cité ) en Nostalgie met 100 000 Watt mag blijven pompen op 102.9 MHz. Ook goed nieuws voor de nieuwe commerciële netwerkradio’s: SBS krijgt de frequentie in Poperinge terug en vrouwenzender Hit mag de 102.8 Mhz in Brussel straks gaan aansteken.

Geen woord over een beter zendcomfort van de lokale radio’s uit de provincies Oost-en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant die nog steeds lijden onder de interferenties uit het zuiden.
Want denk maar niet dat met dit akkoord de Walen de powerknop van hun zender wat zullen terugdraaien. De Franstaligen zullen hun cultuur tot in Vlaanderen blijven uitdragen. Zo zijn de Franstalige zenders op 104.0 Mhz (Bel RTL Brussel) en 103.6  MHz (Bel RTL Luik) tot diep in het Vlaamse binnenland te ontvangen.
Administratief gezien, zijn nu waarschijnlijk alle plooien zo goed al gladgestreken, maar in werkelijkheid blijven veel Waalse stations met hoger vermogen uitzenden dan wettelijk toegelaten en blijven ze Vlaams stations storen.

We drinken een glas, doen een plas en alles bleef zoals het was… Erg toch in dit landje. Toch een fijn weekend toegewenst!

Lees ook: https://lokaleradio.wordpress.com/2017/04/22/geschorste-vlaamse-frequenties-niet-meer-in-het-nieuwe-plan/
bron: Persbericht van minister van Media Sven Gatz

©Lokale Radio in Vlaanderen

3 gedachtes over “Akkoord met de Walen over 13 Vlaamse frequenties

  1. ik heb den indruk dat er al een paar in brussel hun stoof wat harder hebben gezet bel rtl moeteloos van ant tot turnhout op autostrade stoort tos iets voor beerse (103;9 met 500w);; contact,fun, komen moeteloos tot in antw centruim

  2. Met hoeveel kilowatt zit RTL op 104.00 dan te blazen. ongehoord dat die tot in Antwerpen te ontvangen zijn en daar Vlaamse radio’s storen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s