VRM maant erkende radio’s aan zendvergunning aan te vragen

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) roept vandaag in een mail alle erkende radio’s op om zo snel mogelijk een aanvraag in te dienen voor het verkrijgen van een zendvergunning.

Die oproep is zeker niet overbodig want vier maanden na het bekend maken van de eerste reeks van 35 erkenningen in juli dit jaar zijn er nog steeds radio’s die geen vergunning aanvroegen. Voor radio’s die dat wel al deden, was het tot ruim twee maanden wachten vooraleer men de vergunning afleverde. Zonder een zendvergunning mag een lokale radio, zelfs al werd die erkend, niet uitzenden. De VRM zal dus de volgende weken een tandje moeten bijsteken wil ze alle 68 kersvers erkende radio’s bedienen voor het eind deze maand – nog 27 kalenderdagen. En ook de netwerkradio’s maken zich stillaan klaar om hun pakketje frequenties te laten vergunnen.

Het standaardformulier voor het indienen van de zendaanvraag is terug te vinden op de website van de VRM via deze link.

Goedkeuring Vlaamse Regering

Daarnaast vraagt de VRM  om elke wijziging aan de statuten of de aandeelhoudersstructuur van de rechtspersoon waarmee de erkenning binnen gehaald werd,  voorafgaand aan de Vlaamse regering ter goedkeuring voor te leggen. De VRM dient immers na te gaan of de eigendomsstructuren, statuten en bestuurders in overeenstemming zijn met de bepalingen van het radiodecreet. Sommige VZW’s moeten hun structuren sowieso wijzigen omdat wegens de wet op cross-ownership het niet meer toegelaten is om bestuurder te zijn in twee of meer Vzw’s die een erkenning hebben als lokale radio.

VRM vraagt ook om zo snel mogelijk alle contactgegevens te bezorgen zodat ze steeds op de snelst mogelijke manier de verantwoordelijke van de radio kan bereiken.

“Hallo, het VCM hier.  Om te vragen waarom we uw vergunningsaanvraag nog niet binnen hebben. … Dus u weet nog niet waar de antennemast gaat komen? In uw dossier stond nochtans dat er een akkoord was met de eigenaar van de boerderij om daar een nieuwe pyloon te zetten. … Hoezo protest van Gaia dat die hoge antennes de koeien minder melk gaat doen geven. En wanneer mogen we uw aanvraag dan verwachten? … Euh, goed, ik noteer hier op ons planningsbord … september 2018. Dat gaat zeker lukken, en nogmaals proficiat met uw erkenning.”

lees ook: 68 bijkomende lokale radio’s (eindelijk) erkend

©Lokale Radio in Vlaanderen

5 gedachtes over “VRM maant erkende radio’s aan zendvergunning aan te vragen

 1. Persbericht
  Radio Rivierenland voorlopig zonder zendvergunning
  Zowel Radio Rivierenland als Hit Fm die beiden een aanvraag tot zendvergunning hadden ingediend voor de cluster van 2 frequenties, nl 107.6 en 104.9 fm zijn voorlopig niet opgenomen in de lijst van erkende lokale radio’s. Het dossier van Radio Rivierenland bleek niet conform met de vereisten ivm de vzw wetgeving. Inhoudelijk waren er echter geen bemerkingen bij het aanvraagdossier.

  Minister Sven Garz geeft de radio een tweede kans en organiseert volgend jaar een nieuwe oproep voor beide frequenties. Omdat de zendvergunning eind dit jaar afloopt, kan in principe niet meer uitgezonden worden op fm vanaf nieuwjaar. Momenteel worden er contacten gelegd om alsnog in de ether te mogen blijven tot de nieuwe herkansingsprocedure afgelopen is.
  Indien uitzenden via fm niet meer mogelijk is, zullen de uitzendingen verder gezet worden via de webstream en zal de radio verder te beluisteren zijn via het internet. Op het moment dat we onze eerste verjaardag wilden vieren komt dit nieuws zeer ongelegen, maar we blijven niet bij de pakken zitten.

  We hebben als regionale radio hard ons best gedaan om radio te maken dicht bij de burger met tal van interviews, lokaal nieuws en aanwezigheid op evenementen als Pukema, Kom op tegen kanker en Willebroek jaarmarkt. Het aantal luisteraars was dan ook sterk gestegen de afgelopen maanden. Met het muziekaanbod van voornamelijk klassiekers uit de jaren 60 tot 80 werd tevens een brede waaier van mensen bereikt. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in het vooruitzicht waren de voorbereidingen aan de gang voor programma’s om de burger zo dicht mogelijk bij het beleid te betrekken. Toeval of niet, maar Radio Rivierenland werd door de VRT uitgekozen voor het tv- programma ‘Iedereen beroemd’ dat op 11 december zal worden uitgezonden.

 2. Radio Rivierenland heeft voor 2018 geen nieuwe erkenning meer gekregen van de Vlaamse regering.
  Het dossier van Radio Rivierenland was in orde, alle wettelijke bepalingen waren volgens de normen en de decreten van de Vlaamse regering.
  Echter door een bestuurswissel van de vzw tijdens de procedure heeft de Vlaamse regering beslist om geen erkenning uit te keren aan Radio Rivierenland.
  Nochtans was het dezelfde Vlaamse regering en de desbetreffende decreten die radio rivierenland verplichten om de bestuurswissel door te voeren ?
  In 2018 zal Radio Rivierenland opnieuw een dossier indienen om alsnog een erkenning als lokale radio te kunnen verkrijgen.
  Ondertussen zal radio rivierenland alle middelen gebruiken om deze beslissing van de Vlaamse regering teniet te doen.

 3. Even een vraagske. Twee vzw’s met dezelfde bestuurders vragen erkenning aan voor twee pakketten in dezelde regio. Op beide pakketten kunnen zij zo een eerste voorkeur geven. Mag dat?

  1. Dag Mr. Wauters, Die twee Vzw’s kunnen perfect tijdens de duur van de erkennigsronde dossiers indienen, vb. voor cluster A en cluster B met elk een bepaalde prioriteit. Het is zelfs mogelijk dat vzw 1 cluster A krijgt en VZW 2 cluster B. Maar dan moet er binnen de 60 dagen na de erkenning een wijziging in de statuten gebeuren. Het is immers niet meer toegelaten dat dezelfde persoon bestuurder is van 2 Vzw’s die eer erkenning hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s