Het verhaal achter de ontbinding van VZW Magic (radio Gompel) uit Balen

Een paar weken geleden werd de VZW Magic uit Balen, vergunningshouder achter Radio Gompel (105.6 Mhz), ontbonden.  In principe betekent dit dat de erkenning en de zendvergunning komen te vervallen. Radio Gompel moet dus uit de lucht. Toch wel vreemd dat een lokale radio met een nieuwe erkenning op zak, op een maand voor het begin van het nieuwe frequentieplan, moet stoppen. Lees hier het volledige verhaal.

Nog 34 dagen tot het in voege gaan van het nieuwe frequentieplan, kan je onderaan deze pagina aflezen op onze aftelklok. VZW lokale Radio Gompel, die reeds in juli een erkenning voor de volgende negen jaar  kreeg voor de frequentie 105.6 MHz uit Balen (en die momenteel uitzendt op diezelfde frequentie) zal van die 34 dagen wellicht enkele de uitzendingen moeten staken. Momenteel zend de radio illegaal uit, aangezien VZW Radio Magic – de huidige vergunningshouder waarmee Radio Gompel een overeenkomst had –  zijn zendrechten verloren heeft.

Wat hierna volgt is op zijn minst geen aangenaam verhaal. Trek er gerust wat tijd voor uit, het artikel is langer dan gewoonlijk en leent zich ideaal voor de langere winteravonden die zich aanmelden.  U zal beloond worden met een pikant maar ook wrang verhaal. Dat dit scenario nog kan anno 2017. Ook dat is lokale radio in Vlaanderen… op zijn smalst. Hier gaan we.

Wat vooraf ging

Het verhaald start in 2004, bij de vorige erkenningsronde.  Radio Gompel (Mol) viel uit de boot in het toenmalige nieuwe frequentieplan van minister Keulen. In de locatie Mol was er in dat plan maar 1 frequentie meer voorzien, terwijl er voorheen liefst drie radio’s actief waren. De enige overblijvende frequentie  – 105.2 MHz , voorheen de frequentie van Radio Gompel – werd toegewezen aan Radio Mol.
contact_2_logoIn buurgemeente Balen, heel wat kleiner dan Mol, voorzag de minister dan weer twee frequenties, die toegewezen werden aan VZW Radio Magic (105.6) en VZW Radio Spectra (107.6), beiden reeds ter ziele gegane echte lokale radio’s, waarvan de VZW’s werden overgenomen door de Contact-groep. De twee frequenties werden ingezet om de signalen van Contact (107.6 MHz)  en Contact2 (105.6 MHz) door te geven. Contact2 kende echter een kort bestaan, en men besloot dan maar om op die frequentie ook Contact door te geven. Vanuit één locatie (Balen), op 2 frequenties (105.6 én 107.6) vanaf dezelfde zendmast weerklonk de muziek van de blauwe dolfijn …, terwijl er in buurgemeente Mol twee echte lokalen moesten verdwijnen. Niet logisch die beslissing van de toenmalige mediaminister.

Radio Gompel na 16 maanden terug in de ether

Twee keer Contact in één gemeente, dat vond Peter Van Loy (presentator Peter De Jong),  tot voor kort medewerker van Radio Gompel, een paar bruggen te ver en ging aan de slag met het uitzoeken welke mogelijkheden er waren om de radio alsnog legaal terug in de ether te krijgen. Van Loy vroeg en kreeg de toelating van JM, de oprichter en huidig voorzitter van VZW Lokale Radio Gompel.
gompellogo-300x143Van Loy trok zijn stoute schoenen aan en ging gesprekken aan met Radio Contact. Na enkele tripjes naar de Oorlogskruisenlaan in Brussel, slaagde Van Loy erin om tot een overeenkomst te komen, waarbij hij als lid werd opgenomen in VZW Radio Magic, en de maatschappelijke zetel verhuisde ter zijner adres in Balen. De overeenkomst bepaalde onder meer dat Radio Gompel toelating kreeg om in te staan voor de programmatie voor VZW Radio Magic, weliswaar onder bepaalde voorwaarden en een aantal gedetailleerde afspraken.  Van Loy zorgde ook voor een verbinding van de studio in Mol naar de zender in Balen zodat eind september 2005, na 16 maanden off-air, Radio Gompel herrees, via 105.6 MHz.

Van Loy vond dat het nu hoog tijd werd om te investeren in onder andere degelijk materiaal om mee te kunnen als volwaardige lokale radio. Zo stond hij mee aan de basis van de aanschaf en invoering van het Carmen-systeem en het gebruik van een hoogwaardige Eela mengtafel.  ”Radio maken in de huidige tijd is al lang niet meer hetzelfde als in de pioniersjaren. Iedereen beseft dat, maar blijkbaar is het erg moeilijk om voorzitter JM daarvan te overtuigen. Het is heel moeilijk om iets doorgedrukt te krijgen  bij hem en eventueel ondersteuning zoeken bij andere bestuursleden is al helemaal niet aan de orde. Er is nooit een bestuur geweest  Hij is en blijft ‘de grote baas’ van ‘zijn’ radio”, vertelt Van Loy aan deze radioblog.

“Frustratie-emmer geraakte vol”

“Vanaf dat moment begon ik na te denken of het voor mezelf wel een verstandige keuze was geweest om Radio Gompel te laten herrijzen. De hoop dat JM, na mijn come-backstunt , wel eens zou gaan  inzien dat het misschien wel een goed idee zou zijn om stilaan een jongere generatie mee voor de kar te spannen, was ver te zoeken. De frustraties liepen alsmaar op, maar ik probeerde het maar over me heen te laten gaan” . Maar Peter maakte graag radio, en het was leuk om daarvan zeer fijne feedback te krijgen van de luisteraars. Maar ooit raakt de frustratie-emmer vol. Dat was het geval in het voorjaar.

Peter De Jong

Er werd Peter gevraagd om te informeren naar de gage van een bevriende Vlaamse artiest  om een optreden te verzorgen tijdens de jaarlijkse happening van de radio. “Nadat ik de ‘bevriende’ prijs meedeelde én het feit dat we prioriteit zouden krijgen, aangezien er al elders op dat tijdstip een optreden gepland was in optie, bevestigde JM dat het optreden met zekerheid mocht geboekt worden. Enkele weken later, kreeg ik telefoon van deze artiest: ‘Wat is er aan de hand met Radio Gompel?’  Ik viel uit de lucht.  JM had de zanger een e-mail gestuurd met de melding om de boeking te annuleren, zonder reden”. De dag nadien vernam Peter van de manager dat die de huid vol gescholden kreeg door JM bij het informeren van de reden voor de  annulering van het optreden.”Hoe is het mogelijk! Een radiostation, dat zich profileert als dé Kempense radio die de Vlaamse artiesten wil ondersteunen en een warm hart toedragen. Hetgeen nu gebeurde, was nét het tegenovergestelde: een Vlaams artiest schade berokkenen, en dan nog uitgerekend een bevriende artiest.”, klaagt Peter.
De opgehoopte frustraties door al de jaren, en het feit dat Peter bij zijn vrienden voor schut gezet werd, deden hem besluiten om ermee op te houden.

Ontbinding VZW Magic

“Ik bracht ClubFM op de hoogte van de situatie, aangezien zij ondertussen de zendlocatie in Balen overgenomen hadden van Contact en goed bevriend zijn geworden met mij als voorzitter van VZW Radio Magic. Ik meldde dat ik geen medewerker meer wenste te zijn van Radio Gompel, maar dat het voor mij niet nodig was om Gompel van antenne te halen, zolang de andere afspraken zonder mij aan boord werden gerespecteerd. Maar blijkbaar is het voor JM lastig om de geldende afspraken zonder mij na te komen. Bovendien vond hij het nodig om me herhaaldelijk lastig te vallen met allerlei bedreigingen, telefonisch en zelfs aan mijn deur.  Hem al 25 jaar kennende, liet ik dit maar over me heen gaan en lachte het weg. Wel waarschuwde ik hem dat hij moest ophouden met het uiten van bedreigingen”.
In de laatste bestuursvergadering werd  beslist om de VZW Radio Magic te ontbinden en te sluiten (de publicatie kan je hieronder lezen). Hierdoor verliest VZW Radio Magic zijn erkenning en zendvergunning waardoor de uitzendingen dienen gestaakt te worden. “Ik ben 25 jaar mee aan boord geweest en heb altijd het beste voorgehad met Radio Gompel, maar JM vraagt er nu zelf om”, aldus een teleurgestelde Van Loy.

VZW Lokale Radio Gompel werd bij de nieuwe erkenningsronde erkend en kan indien in het bezit van een zendvergunning ,vanaf 1 januari 2018 de uitzendingen ‘legaal’ heraanvatten vanuit Balen.

Ontbinding VZW Magic Balen: link Staatsblad
Radio Gompel: website

Naschrift

Dit verhaal kreeg nog een staartje. Begin van deze week (4.12.2017) schakelde Peter net voordat voorzitter van Gompel JM, zijn dagelijks muziekprogramma ging starten, de zender (in Balen) uit.  Het smeuige verhaal werd intussen ook opgepikt door de regionale pagina’s van GVA en HLN. Daarin lezen we dat JM bleef dreigingen uiten aan het adres van ex-medewerker Peter Van Loy.  “Ik waarschuwde hem meermaals dat ik de stekker uit de zender zou uittrekken als dit niet stopte. Ik hoopte dat het tij nog zou keren, maar de laatste discussie was echter de druppel. Daarom schakelde ik maandag de zender uit”, zegt Peter.

De voorzitter van Radio Gompel dreigt met juridische stappen, maar zelf denken we dat dit niet veel zal uithalen.  De zendvergunning van Gompel is vervallen gezien de ontbinding van de VZW Magic. Logisch dat Peter als bestuurder van Magic, de zender moest uitzetten om niet in overtreding te zijn met de wetgeving.  Lichtpunt voor JM: Op 1.1.2018, de start van het nieuwe frequentieplan,  kan hij terug in de lucht met Gompel, maar dan onder zijn eigen VZW die erkend is voor negen jaren. De luisteraars moeten dus nog even geduld oefenen.

Link naar artikel: https://www.hln.be/regio/mol/ex-dj-trekt-stekker-uit-radio-gompel~a0945e71/

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s