Verliezers erkenning netwerkradio zijn “over de rooie aan het gaan”

Minister van media Sven Gatz was goed op dreef tijdens de vergadering van de commissie Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Hij had een duidelijke boodschap aan de verliezers van een erkenning voor netwerkradio: “Er zijn grenzen aan het rondstrooien van verdachtmakingen en het overtreden van de privacy wetgeving”.

“Ge gaat nog wat meemaken met die radio’s”, waarschuwden de voorgangers  van de mediaminister –  Van Mechelen en Keulen –  toen Gatz enkele maanden geleden startte met de uitwerking van zijn nieuw radiodecreet.  De laatste tijd gaat het er in inderdaad  zeer stevig aan toe aan het adres van Gatz.  Op sociale media wordt hij zwaar op de korrel genomen door ketenradio’s die buiten een erkenning vielen: fans van een jongerenzender trakteerden via Facebook de minister op heel wat bagger,  aanhangers van een andere verliezende radio maakten ongepaste opmerkingen, tot over het privé leven van de minister toe. Op juridisch vlak kijkt Gatz aan tegen tien klachten bij de Raad van State, hoofdzakelijk over de gevolgde erkenningsprocedure .

“Als men wil vechten, dat men dan met mij vecht”

gatz bij Bruzz“Men is nu over de rooie aan het gaan”, zei Gatz. Er zijn een aantal zaken die niet kunnen zoals het in opspraak brengen van kabinetsmedewerkers. “Dat zal ik niet tolereren en er zullen gepaste maatregelen volgen”, sprak Gatz kordaat.
“Er zijn grenzen aan het rondstrooien van allerlei verdachtmakingen”. Het zit de minister bijzonder hoog dat woensdag verliezer Topradio het nodig vond om de namen van de beoordelaars van de dossiers voor netwerkradio publiekelijk bekend te maken. Dit is niet in overeenstemming met de privacy wetgeving. De minister heeft er als democraat geen probleem mee dat radio’s naar de Raad van State stappen die dan een uitspraak zal doen of de gevolgde procedure van de minister correct verlopen is of niet.  Gatz  wil een correct juridisch spel, niet zoals het nu door de verliezers gespeeld wordt.
“Als men wil vechten, dat men dan met mij echt”, waren de niet mis te verstane woorden van de minister.

Wie zou het eerst  knock-out gaan, stel ik me de vraag?
Wedstrijdverslag, live op uw nieuwe stadsradio:
“Sveni, bijzonder goed gestart in de eerste ronde, moest al heel wat klappen incasseren en draaide geregeld zijn rug naar tegenstander Bruni, die bij momenten over de rooie ging en vuil spel speelde.  Zwaargewicht Bruni werd al een paar keer bestraft door de scheidsrechter RVS omdat hij Sveni een hamervuist gaf wat niet mag volgens de nieuwe decreten van de bokssport. Tegen het einde van de wedstrijd kantelde de partij: Bruni raakte vermoeid en lichtjes geënerveerd door de vrouwenmuziek die uit de speakers schalde; hij kon het fysisch niet meer aan. RVS maakte met een technische knock-out een eind aan het gevecht. Duidelijke winnaar: Sveni. Terecht!”

De mediaminister liet aan de commissieleden weten zijn lijn verder te blijven volgen. Gatz gaat wel het decreet evalueren, maar verwacht geen aanpassingen op korte termijn aan de mediadecreet. Hij blijft nog steeds achter het decreet en de gevolge procedure voor de erkennigen staan.

Op zich wachten

Tot slot vertelde de minister dat de administratie media nog volop bezig is met de dossiers van de lokale radio’s. “Dat laat op zich wachten omdat er 150 dossiers moeten beoordeeld worden en de overlapping groter is (dan bij netwerkradio’s)”.  Dat komt omdat elke VZW tot vier dossiers kon indienen met elk een bepaalde voorkeur en er nog verschuivingen tussen pakketten mogelijk zijn. “Voor 10 december zullen we landen”, besloot Sven Gatz.

Pff, nog zolang wachten…
Geniet ondertussen van een fijn weekend, beste lezers van deze blog.

Video verslag Mediacommissie 23/11/2017: link

©Lokale Radio in Vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s