Bijna tien lopende juridische zaken tegen frequentieplan

De teller van het aantal procedures aangespannen door lokale en netwerkradio’s bij grondwettelijke hoven en administratieve rechtcolleges zoals Raad van State staat bijna op tien. Op dit moment durft niemand uit de sector denken aan de gevolgen mocht een van die klagende partijen haar gram halen.

Vandaag, 11 november, herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het zou een dag van vrede moeten zijn. Niet zo in de radiowereld, en zeker niet bij de ketenradio’s. Het is volop ‘oorlog’. Verschillende netwerkradio’s zitten op ramkoers tegen de niet-erkenning van hun dossier, lokale radio’s hebben nog steeds een klacht lopen bij het Grondwettelijk Hof en ook de Waalse landgenoten gunnen de Vlamingen nog niet alle FM frequenties waarop wij recht hebben.

“Iedereen in beroep”

“Iedereen gaat in beroep bij de Raad van State”, zei Karin Brouwers (CD&V) tijdens de commissievergadering Media van 9 november waar minister Gatz toelichting kwam geven hoe de erkenningsprocedure van de netwerkradio’s in zijn werk gegaan was. Het zit de media minister de laatste weken niet mee. En zeggen dat een jaar geleden het nog zo goed begon met de voorbereiding van het nieuwe radiodecreet dat zijn beslag kreeg net voor Kerstmis met een nieuw frequentieplan – beiden unaniem goedgekeurd door alle politieke partijen.  Nu er verkiezingen aankomen, beginnen sommige politici zich vragen te stellen. Vooral vanuit de linkerzijde geven parlementsleden uit de mediacommissie openlijk toe dat klachten bij de RVS kans maken en probeert men garen te spinnen met de duizenden luisteraars die de petitie voor het behoud van Topradio ondertekenden. Waar zaten die toen het decreet gestemd werd?
Gatz kijkt intussen aan tegen bijna tien lopende klachten. Een poging tot overzicht.

raadstate
RVS krijgt het druk 

Er is de klacht van SBS/Nostalgie tegen het onderzoeksrapport van de VRM over een vierde landelijke zender. Vorig jaar besliste de Vlaamse Regering om geen vierde landelijk commercieel frequentiepakket in de FM-band samen te stellen. SBS had in februari 2016 een voorstel gedaan om zeven frequenties af te nemen van VRT netten (MNM, Radio2 en Klara) en tien hoge vermogens te pikken bij de lokale radio’s om op die manier een bijkomend landelijk pakket te creëren. Maar dat feest ging niet door en dus stapte SBS naar de rechter. Bij ons weten is die klacht niet afgehandeld en staat ze nog steeds open, zelfs als haalde SBS met S-radio twee maand geleden de erkenning binnen voor netwerkpakket 1.

 

Zouden we SBS geen koekje van eigen deeg kunnen geven? Gezien de massale zendaanvragen die de VRM straks moet verwerken, zou men  – mocht ik in de schoenen van VRM staan – niet even kunnen talmen om SBS hun zendpapieren te geven en eerst te starten met de lokale radio’s.  Voor één keer verdienen de bestaande lokalen een voorkeursbehandeling zodat ze op 1 januari niet in illegaliteit moeten gaan uitzenden. Vind je niet?

Ook een grote groep lokale radio’s – op een paar uitzonderingen na allemaal samenwerkingsverbanden – liet zich niet onbetuigd. In april dienden 110 radio’s klacht in bij het Grondwettelijk Hof tegen het radiodecreet. Opvallend: Sommige omroepen kregen in juli een nieuwe erkenning voor een frequentiepakket, terwijl ze een paar maanden eerder niet akkoord gingen met datzelfde plan.

wallonie_vlaanderenDaarnaast heeft de Franstalige gemeenschap nog een klacht lopen tegen het Vlaams frequentieplan. Na zoveel jaren is er nog steeds geen akkoord over 9 frequenties die ons toebehoren maar door Wallonië betwist worden. Gelukkig kon Sven Gatz tijdens de commissievergadering toch enig nieuws brengen want er is verder overleg geweest met de Franstalige gemeenschap hoe de verschilpunten weg te schaven. Gatz ziet binnenkort zijn Waalse ambtsgenoot en hoopt de finale stap te zetten.

Me Too

Eén probleem mogelijk opgelost, maar er komen er meerdere in de plaats.  Dienden al klacht in of zijn dat van plan eerdaags te doen: Antwerpse radio’s tegen het frequentieplan, Radio Roxx tegen het mislopen van netwerkpakket 1, uit dezelfde stal ook Familyradio tegen de erkenningsbeslissing van pakket 2, Top radio tegen de beslissing dat Hit! pakket 3 kreeg en ook Club FM tegen het mislopen van het vierde netwerkpakketje.

En deze week kwam Radio Maria aansluiten bij dit clubje. #Me Too! De katholiek geïnspireerde zender had nog wat ‘klein geld’ gevonden om de hoge kosten van zulk een procedure te bekostigen. ‘Financier een apostel’ werd de voorbije dagen ‘Financier onze klacht bij de RVS’. Met de ingezamelde 55.000 euro kan je al een paar topadvocaten aan het werk zetten. Minder fortuinlijke ketenradio’s moeten het doen met een simpel schietgebedje.

Lot in handen van RVS

Minister Gatz liet tijdens de commissievergadering meer dan eens weten dat de afgewezen netwerk kandidaten het volste recht hebben om naar de Raad Van State te trekken. Hijzelf had weet van één ketenradio die al effectief een verzoekschrift bij de RVS had ingediend. Wat de RVS volgens de minister zal doen, is kijken of is de erkenningsprocedure coherent en consistent was en of deze een gelijke behandeling van de verschillendoffaire netwerkdossiers tot gevolg had.
“Dat zal een zeer minutieuze beoordeling worden van de procedures, niet zozeer van de individuele dossiers. Ik gaat ervan uit –  ook al waren ze niet perfect – dat de procedures sterk genoeg zullen zijn om de toets door de RVS te doorstaan.  Mijn lot is nederig en ligt in de handen van de Raad van State”, besloot hij de commissie.

Even doemdenken. Als de RVS oordeelt dat bij de toekenning van de erkenningen voor netwerkradio onvoldoende aan motiveringsplicht voldaan werd, of dat bepaalde criteria niet even streng over de kandidaten heen werden toegepast, dan dreigt een groot probleem. Timing zal niet bijkomstig zijn. Stel dat er in het voorjaar een uitspraak komt die het plan teniet doet of één of meerdere pakketten schorst, moeten dan de erkende radio’s die op 1 januari gestart zijn, terug stoppen? Kan je zomaar terugschakelen naar een vorig frequentieplan. Indien zo, zullen de erkende radio’s dan niet op hun beurt gaan steigeren en naar de klachtenbank trekken?

Wanneer gaat dit radio-circus stoppen?

Nog een fijne Wapenstilstand! (op exact 50 dagen van het invoege gaan van het nieuwe frequentieplan)

©Lokale Radio in Vlaanderen

 Archief: Door de Walen geschorste frequenties
Archief: Radio’s naar het grondwettelijk hof

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s