Zendvergunning Radio Grensland opgeschort

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft de zendvergunning van Radio Grensland (vanuit Bree op  99,3 MHz) opgeschort. De rechtspersoon achter de radio had tot tweemaal toe nagelaten te melden dat men van samenwerkingsverband overstapte en er later terug uitstapte.

De BVBA FM Promotion, opgericht door Nederlander Janssen Wilhelmus, is sinds 2004 erkend als lokale radio voor Bree en kreeg de frequentie 99.3 MHz toegewezen. In het verleden werd  via de krachtige  1.000 Watt zender het product FamilyRadio uitgezonden dat tot een stuk in Nederland te ontvangen was. De onderzoekscel van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) stelde op 13 maart 2017 echter vast dat FM Promotion geen programma’s van het samenwerkingsverband ‘FamilyRadio’ meer uitzond, maar wel ‘Hit FM’. Geheel vreemd is dat niet want de maatschappelijke zetel van FM hasselt_scheepvaartkaaiPromotion bevindt zich op de Scheepvaartkaai 16 bus 8 in Hasselt (zie foto), hetzelfde adres als Hit FM.

Op 1 juni 2017 stelde VRM  vervolgens vast dat FM Promotion geen uitzendingen meer bracht van het samenwerkingsverband ‘FamilyRadio’ of ‘Hit FM’, maar wel uitzendingen – buiten samenwerkingsverband – onder de benaming ‘Radio Grensland’.

Twee keer in overtreding

Op een tijdspanne van enkele maanden tijd, heeft FM Promotion twee  wijzigingen doorgevoerd waarvoor het noch toestemming gevraagd had, noch goedkeuring gekregen had van de Vlaamse Regering. Deze handelswijze is een inbreuk  op het Mediadecreet en dat kan niet zonder gevolg blijven. De VRM besliste om de erkenning van Grensland op te schorten wat tot gevolg heeft dat ook de zendvergunning tijdelijk niet meer geldig is. De zender moet dus uit de lucht.

FM Promotion verontschuldigde zich bij de VRM maar wilde de schuld in de schoenen schuiven van de baas van Hit FM, die  beloofd had de wijziging  administratief te zullen doorgeven. FM Promotion verkeerde in de veronderstelling dat alle decretale voorschriften werden nageleefd, wat dus niet het geval was.

Tip voor alle lokale radiobazen:  Elke naamswijziging of verandering ten opzichte van het ingediende dossier waarmee men straks erkend wordt, steeds op voorhand aanvragen aan de Vlaamse regering en na een positief antwoord het melden aan de VRM.

Hoe moet het nu verder?

Nadat BVBA FM Promotion van de Vlaamse Regering de goedkeuring tot het gebruik van de naam Radio Grensland heeft verkregen, dient zij de VRM hiervan op de hoogte te stellen.  Radio Grensland mag pas de uitzendingen hervatten, nadat de VRM vervolgens  hiervoor expliciet de toelating heeft gegeven.

Hoe lang Radio Grensland, nadat de schorsing ongedaan gemaakt is, zal kunnen blijven uitzenden hangt af van het resultaat van de lopende erkenningsronde. FM Promotion heeft zich kandidaat gesteld voor 2 pakketten waaronder als eerste keuze de kavel 39 die bestaat uit de huidige frequentie 99.3 MHz (Bree) aangevuld met de 107.9 uit Kinrooi. Ook de financiële toestand van FM Promotion baart zorgen. De balans laat – door de extra verliezen van de voorbije jaren – een negatief resultaat optekenen van 63.000 euro (overgedragen verlies) en  86.000 euro aan uitstaande schulden. In het jaarverslag van 2016 lazen we dat de onderneming van plan was ‘een samenwerking’ aan te gaan om de omzet te doen stijgen.

Beslissing van de VRM: Grensland_2017-038
Luister naar Radio Grensland: https://radiogrensland.com

2 gedachtes over “Zendvergunning Radio Grensland opgeschort

  1. Krachtige 1 kW zender?
    Bij veel directieve antennepatronen van “hoog vermogen” is het klaarblijkelijk de gewoonte om te spreken over “krachtig” terwijl de toegestane vermogens in bepaalde richtingen schamelijk laag bleken, zo ook voor de zender van Bree die slechts een smalle spie kreeg richting Zuidoosten. Het kan dan ook niet anders dat als men tot ver in Nederland te ontvangen was, de zender wel in de illegaliteit met hoger vermogen uitzond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s