Tijd tot 12 december om radio’s te erkennen

Onder een aantal lokale radio’s heerst zenuwachtigheid omdat hun ingediend dossier nog steeds niet erkend is. Deze ongerustheid – alhoewel begrijpelijk gezien we op 60 dagen van de kick-off van het nieuwe frequentieplan zijn – is niet nodig. Volgens de erkenningsmodaliteiten heeft de minister tijd tot 12 december.

Minister van Media Sven Gatz moet nog 88 (°) lokale radio-omroepen erkennen. Daarvoor kreeg hij volgens artikel 23 van de uitvoeringsbesluiten van 21 april 2017 (extract hieronder) 120 dagen de tijd te rekenen vanaf het moment dat die omroepen geïnformeerd werden over de ontvankelijkheid van hun ingediend erkenningsdossier. Die periode werd tijdens het zomerverlof onderbroken tussen 17 juli en 18 augustus. Een kleine rekensom leert dus dat de minister tot 12 december de tijd heeft. Hier kan misschien nog wel een dagje verschil op zitten, maar veel meer dan dat, zal het niet zijn.

Mocht de minister binnen die periode geen beslissing nemen, wordt de erkenning voor de betrokken frequentie niet toegekend.

We hebben als extra service voor de trouwe lezer van deze blog ‘Lokale Radio in Vlaanderen’ hieronder de tijdslijn van de erkenningsronde 2017 opgetekend.

tijdslijn erkenningen

Alle verdere speculatie is dus overbodig.  Wij gokken dat er ergens tussen midden en eind volgende maand witte rook uit de schoorsteen van Sven Gatz zal komen. Of er dan nog voldoende tijd overblijft om voor iedereen voor 1 januari 2018 de zendvergunning in orde te krijgen, dat is een andere vraag, maar dat ligt niet in de handen van de minister van media.

VZW op orde zetten

Van zodra de volgende erkenningen bekend gemaakt worden, begint een andere timer te lopen. De Vzw’s die beloond worden met een erkenning, hebben dan 2 maanden de tijd om hun structuren en statuten op orde te zetten zodat ze voldoen aan de bepalingen van het decreet. Zo bepaalt cross-ownership dat een bestuurder van een VZW die erkend werd, niet mag zetelen in een andere VZW die een lokaal of netwerk frequentiepakket uitbaat. Een aantal radio’s hebben hierop niet gewacht en pasten al tijdens de indieningsperiode hun statuten aan.
Voor de 35 reeds erkende omroepen is die deadline vorige maand al afgelopen, zij zouden nu volledig onafhankelijk moeten opereren.

©Lokale Radio in Vlaanderen

  • (°) 88 : 124 (pakketten) – 1 (Bruzz werd/wordt automatisch erkend) – 35 (eerste reeks van 14 juli). Maar gezien er voor 13 pakketten geen geïnteresseerden waren, zullen er slechts 75 erkenningen voor het einde van het jaar toegekend worden. Vermoedelijk komt er in de loop van volgend jaar een nieuwe oproep voor de ongebruikte kavels.
  • Archief: Cross-owner ship en VZW structuren
  • Extract uit de uitvoeringsbepalingen (link: procedurebesluit)
    Art. 23. Binnen dertig dagen na het verstrijken van de datum om een dossier in te dienen zendt de minister aan alle kandidaten een aangetekende brief met de lijst van alle kandidaturen die de minister ontvankelijk heeft bevonden. …../……
    De minister erkent de lokale radio-omroeporganisaties binnen 120 dagen vanaf de datum van de in lid 1 bedoelde kennisgeving. …./ ….. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s