Wanneer (transformatie)steun voor lokale radio?

Er werden op de laatste ministerraad voor de Allerheiligenvakantie geen bijkomende erkenningen van lokale radio’s goedgekeurd. Nochtans begint de tijd te dringen: binnen twee maanden gaat het nieuwe frequentieplan in voege en slechts 35 radio’s (van de 124 te verdelen pakketten ) zijn al erkend. Daarvan zouden de helft al een zendvergunning op zak hebben.

Op dit moment zijn er honderd lokale omroeporganisaties die (on)geduldig zitten te wachten op nieuws of ze al dan niet erkend zullen worden. Ze zijn zich er maar al te goed van bewust dat voor 1 januari 2018 én een technische zendvergunning moet ingediend worden én dat die door het VRM ook moet afgeleverd worden, willen ze als bestaande stations op Nieuwjaarsdag niet in de illegaliteit opereren.  Dat wordt een heel  krappe timing, maar nog steeds mogelijk. Voor nieuwe radio’s zal het snel voorjaar zijn voor ze on-air kunnen want de netwerkradio’s zullen vermoedelijk voorrang krijgen bij behandeling van de zendvergunningen en bij kouder weer antennemasten installeren is niet evident.

Wanneer witte rook?

Het is van half juli geleden dat de minister van Media nog bijkomende lokale radio’s erkend had. En voorlopig geen nieuwe erkenningen in zicht. Volgens geruchten zou pas tegen eind november witte rook uit de schouw van de mediaminister komen. De ambtenaren van de Vlaamse Administratie Media wikken en wegen de erkenningsdossiers iets intensiever om zeker geen procedurefouten te maken. Hierdoor blijft er weinig tijd – vermoedelijk amper drie weken – over om dit jaar nog alles administratief rond te krijgen. Is dat wel haalbaar?

Steun voor Mediahuis

spaarvarkenDe Vlaamse regering keurde afgelopen vrijdag net voor Allerheiligenverlof jammer genoeg geen nieuwe FM erkenningen goed, wel een andere voorstel dat niets met radio te maken heeft. Of toch niet rechtstreeks.

Op voorstel van de minister Philippe Muyters werd transformatiesteun goedgekeurd. Strategische transformatiesteun is een financiële maatregel voor ondernemingen die omvangrijke investeringen doen in Vlaanderen. Verschillende bedrijven krijgen van de overheid een steun in de rug als compensatie van hun investering in onze economie. Ook Mediahuis uit Antwerpen, ontstaan in 2013 toen uitgeverijen Corelio (De Standaard, Het Nieuwsblad) en Concentra (Het Belang van Limburg) samengingen, en onder andere eigenaar van Radio Nostalgie, krijgt een dotatie: 919.000 euro.

Waarom kent de Vlaamse Regering  meer dan 900.000 euro transformatiesteun toe aan Mediahuis?
§ Door de opkomst van internet en gratis verspreiding van nieuws staat de krantengroep voor een enorme uitdaging. Mediahuis tracht met de transformatie van heel het bedrijf tegen 2020 volledig digital first te zijn en wil zich differentiëren ten opzichte van haar traditionele concurrenten – maar vooral – van nieuwe concurrenten zoals sociale media en buitenlandse nieuwsgroepen. (bron: zie link onderaaan)

radio presenters in radio station on airIk ga even te kort door de bocht (want ik moet een aanknopingspunt vinden met radio): De Vlaamse regering steunt met die 919.000 euro  onrechtstreeks radio Nostalgie gezien deze landelijke zender deel uitmaakt van het merkenpakket van Mediahuis. Maar ook de nieuwe radio van SBS,  want in  2011 verwierf Corelio een deel van SBS Belgium, dat sinds vorige maand licentiehouder is van netwerkradio S-radio.

Ik herneem opnieuw de vorige paragraaf:
§ Door de opkomst van internet en gratis verspreiding van duizenden internetradio’s staat de lokale radio voor een enorme uitdaging. De lokale radio krijgt voorlopig geen steun om de stap te zetten naar digitale radio en kan zich niet voldoende differentiëren ten opzichte van haar traditionele concurrenten zoals Nostalgie, Qmusic en Radio 2 en de nieuwe concurrenten zoals SBS.

Wanneer komt er financiële steun voor de lokale radio? Vandaag zenden lokale zenders, die sterk verbindend werken naar de bevolking, nog voornamelijk analoog uit. Een duwtje in de rug voor die radio’s die nog steeds analoge apparatuur hebben en enkel uitzenden op FM, zou welkom zijn.  Een kleine aalmoes zou hen in staat stellen om ook op het internet uit te zenden. En iets grotere gift zou hen toelaten een (te duur) kanaaltje te huren bij Norking om digitaal aanwezig te zijn op DAB+.
Dat moet elke lokale radio toch als muziek in de oren klinken. Maar berg die droom maar op. Transformatiesteun is er enkel voor bedrijven die investeren in de Vlaamse economie. Per definitie doen lokale radio’s dat niet. Of toch ? Om eens over na te denken tijdens het verlof. Op deze site vind je alvast alle info om in aanmerking te komen voor transformatiesteun.

Een fijn Allerheiligenverlof aan de lezers van deze blog!

©Lokale Radio in Vlaanderen

Archief: Minister Gatz erkent de eerste 35 lokale radio’s
Geraadpleegde bron: Ministerraad van vrijdag 27 oktober 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s