Dossier radio Spes niet ontvankelijk: stekker gaat eruit.

Het erkenningsdossier van Radio Spes (105.0 MHz) werd door een vormfout niet ontvankelijk verklaard. Daarom moet de Brusselse ‘Radio van de Hoop’ na dertig jaar uit de ether verdwijnen. Toch is dat niet de enige reden, vertelt Hellen Mardaga van Kerknet. 

Aan de basis van het stopzetten van de uitzendingen van radio Spes uit Ganshoren eind dit jaar, liggen verschillende factoren. “Het digitale medium – voor de kerk in Vlaanderen is dit Kerknet – vormt een beter platform voor de verspreiding van een hoopvolle boodschap dan de radio”, zegt Hellen Mardaga, persverantwoordelijke van het vicariaat Brussel. “Via kerknet kunnen we audio met video materiaal verspreiden en tegenwoordig heeft dit een veel groter bereik.”

Dossier niet ontvankelijk

Het erkenningsdossier van radio Spes, in juni tijdig ingediend, werd door een vormfout door de Vlaamse administratie van de Media niet ontvankelijk verklaard. “Daarnaast wisten we dat – indien we een vergunning hadden gekregen- we onze FM frequentie 105.0 MHz sowieso niet konden behouden”. De huidige frequentie van Spes werd in het nieuwe frequentieplan door de mediaminister geschrapt als lokale radio en toegewezen aan een commerciële netwerkradio 2 (VBRO). Er blijft in de hoofdstad van Vlaanderen slechts 1 frequentie (106.5 MHz)  over die via de lopende erkenningsprocedure binnen een paar weken zal toegekend worden.
“Bovendien werd het draagvlak van Spes bij de mensen die aan die programma’s meewerken, steeds kleiner en kleiner omdat de Nederlandstalige pastoraal in Brussel ook steeds kleiner wordt”, verduidelijkt het vicariaat.

logospesOmdat de huidige erkenning eind dit jaar afloopt en er geen nieuwe erkenning volgt, is Radio Spes verplicht te stoppen op 31 december 2017, na 30 dertig jaar. Onder impuls van mgr. De Hovre, richtten E.H. Frans Dircken en Lina Van Obergen Radio Spes op.  Op 27 maart 1987 ging de radio met eigen godsdienstige programma’s met een bezinnend  karakter vanuit de basiliek van Koekelberg voor het eerst de ether in.
Wij stoppen volledig, maakt Hellen duidelijk. Een overstap naar DAB+ ? “Misschien later, we kunnen eventueel op dat moment nagaan of dat voor ons een zinvol medium kan zijn maar voorlopig doen we dit niet. Komt daarbij dat ons publiek – een hoofdzakelijk oudere generatie — een relatief duur nieuw radio toestel moet kopen om naar DAB+ te kunnen luisteren.”

Afscheidsuitzending

Vorige maand werd bekend dat Radio Maria geen vergunning kreeg als netwerkradio en eind dit jaar stopt het radioverhaal voor het katholieke Spes: het wordt moeilijker in Vlaanderen om de boodschap van hoop en liefde via de ether te verspreiden. “Volledig akkoord! Voeg daaraan toe dat ook de TV-programma’s voor derden werden afgeschaft”.

Eind dit jaar komt er nog een speciale afscheidsuitzending op Radio Spes. “Mevrouw van Oberghen, één van de twee medeoprichtsters, wil afsluiten met een positieve noot en gaat een afscheidsuitzending inplannen. De raad van bestuur bedankt  intussen alle luisteraars, zij zullen ongetwijfeld hun radiozender missen”, besluit Hellen.

©Lokale Radio in Vlaanderen

Lees ook: De geschiedenis van Spes

2 gedachtes over “Dossier radio Spes niet ontvankelijk: stekker gaat eruit.

 1. ben vanmiddag van brussel naar antw gereden en is naar spes geluisterd
  wat mij op viel is vergund met 40watt kon ik deze ontvangen tot mechelen zuid
  langs de andere kant voor de net werk radios buiten de 94.6 gaat dat niet veel geven van ontvangst in brussel
  105 met 40 watt
  107.9 met 100 watt
  102.8 of wel niks of sterk ingeperkt
  106.5 is ook enkel int centrum te beluisteren
  deze zullen moeten opboksen tegen zenders van 2kw tot 10 kw (bel rtl)
  da belooft

 2. 105 MHz met 40W zal wel te wijten zijn aan de hoogte.
  Een lagere hoogte zal wel naar de 100W PAR gaan.
  Opmerkelijk zijn ook de richtantennes richting +/- centrum Brussel die werden bevestigd toen Radio RCF samen op dezelfde antenne was gekoppeld. Deze zijn daar blijven staan nadat RCF naar de Blauwe Toren verhuisde.
  Het zou kunnen dat met 2 x een klassieke dipool (zoals het daarvoor was) wel een iets hoger vermogen zal worden toegekend.
  Ik ben ook benieuwd of de antennes in 2018 tegen het kruis zullen blijven staan en vb. worden verhuurd aan netwerk 3 – indien interesse uiteraard.

  Het is in elk geval spijtig dat Spes een fout heeft gemaakt bij het samenstellen van het dossier (en dan ben ik wel nieuwsgierig welke fout want veel kunnen er dat niet zijn). Wat diversiteit mocht wel op de 106,50 MHz, de enige lokale frequentie te Brussel-19, die dan nog niet zo ideaal tgv Asse 106,40 MHz.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s