Radio I.R.O. start volgend jaar met zusterstation in regio Brugge

De enthousiaste radiomakers van I.R.O uit Izegem brengen binnen vijf maanden een nieuwe lokale radio in Oostkamp en Torhout in de ether. T.R.O., Torhoutse Radio Omroep, wordt een volwaardig nieuw tweede net en mikt op jongere luisteraars.

Vandaag trekken we naar de stad Izegem (West-Vlaanderen), ten zuidoosten van Roeselare, die Filip Kowlier en Ulla Werbrouck tot haar meest bekende inwoners mag rekenen. En sinds meer dan 12 jaar de bakermat van radio I.R.O., die er uitzendt via 107.6 MHz. Tijdens de dag programmatie is er rock, alternatief, indie, hits en elektronische muziek en ’s avonds en in het weekend zijn er niche programma’s.

“Al jaren zijn wij op zoek naar een goeie ontvangst in Roeselare, omdat dit voor ons de meest dichtbij zijnde centrumstad is”, zegt Maarten Veys, voorzitter van VZW Radio 2000-Exclusief, eigenaar van I.RO. “Een commercieel interessant en voldoende groot uitzendgebied is primordiaal voor de leefbaarheid van ons project. Daarom vonden we het zeer belangrijk vol te kunnen inzetten op het pakket Izegem/Roeselare”.
Die cluster leek wel op het lijf geschreven van Maarten en zijn jeugdig radioteam. Maar hoe dit in de praktijk brengen, want er waren nog geïnteresseerde collega’s en concurrenten?

Pakket Regio Reeds erkende VZW (radio)
90 Izegem 105.6 / Meulebeke 106.9 Amerika (FM Gold)
91 Izegem 107.6 / Roeselare 107.2 Radio 2000-Exclusief (IRO)
114 Oostkamp 105.7 / Torhout 107.5 Radio 2000-Exclusief (TRO)

Een klaptje gedaan

In tegenstelling tot andere regio’s waar radio’s in het wilde weg (soms tot vier identieke) dossiers indienden en zo elkaar bekampen, zegevierde het gezonde West-Vlaams boerenverstand: een ‘klaptje’ doen met de concullega’s. “Gezien we een goeie relatie hebben met de collega’s van Radio Bingo en FM Gold, hebben we onder ons drieën  vooraf afspraken gemaakt over wie welke frequentie zou aanvragen. We zijn daar van in het begin van de erkenningsronde heel open over geweest in de hoop om alleen te staan bij onze aanvraag”.
Slim bekeken! I.R.O ging alleen voor pakket 91 (Izegem/Roeselare), FM Gold duidde enkel pakket  90 (Izegem/Meulebeke) aan in hun dossier en Bingo koos ook maar voor één kavel: pakket 117 (Roeselare/Zonnebeke).  Op die manier kwamen de lokale radio’s niet in elkaars vaarwater zodat ze niet beiden hetzelfde pakket zouden aanvragen terwijl het andere ongebruikt zou blijven. Missie geslaagd:  zowel I.RO. als FM Gold werden midden juli erkend door de minister van Media omdat ze de enige waren voor de gekozen frequenties.  Enig  minpuntje voor Radio Bingo: “De komst van een nieuw project konden we niet voorzien. En dat gebeurde met het pakket Roeselare-Zonnebeke, waarop Bingo aangevraagd heeft. Daar is het nog even afwachten. Wij duimen alvast zodat onze Bingo vrienden straks ook hun pakket kunnen binnenhalen”, zegt Maarten.

Tweede net in Torhout/Oostkamp

Maarten_Veys
Maarten Veys van IRO en TRO

Hiermee stopt het goede nieuws niet voor I.R.O. Als kers op de taart mag VZW Radio 2000- Exclusief vanaf 2018 een tweede net in Torhout/Oostkamp in de ether brengen. “Met I.R.O. zijn we al enkele jaren actief in Torhout (via de frequentie van VZW Info FM, nvdr), hebben er voet aan de grond gekregen en een lokale werking uitgebouwd. Dan vonden we het ook logisch om Torhout niet te laten vallen, maar er voor  te gaan. Ons team ziet de nieuwe regels van het frequentieplan als een uitdaging en daarom hebben we ook ingezet met T.R.O.”, verduidelijkt Maarten.

T.R.O. wordt een verlengde van I.R.O.: muziek, stijl en visie worden in de nieuwe radiotelg doorgetrokken, weliswaar met een volledig eigen programmatie. Men is al gestart met het samenstellen van de muziekdatabase en zal muziekgroepen uit de regio Torhout en Brugge in een hogere rotatie uitzenden dan zusterstation IRO. “Oostkamp is volledig nieuw voor ons, we gaan die regio nog wat moeten ontdekken”, glimlacht Maarten.

“Op Oudejaarsavond zendertjes installeren”

De uitbouw van het zenderpark gaat geen grote problemen stellen. “In Izegem en Torhout hebben we reeds bestaande installaties. In Roeselare werd een overeenkomst afgesloten met Radio Bingo, die op hun beurt – als ze straks het pakket binnenhalen –  onze zendinstallatie in Zonnebeke mogen  gebruiken”. Hierdoor worden – voor beide stations – grote investeringen vermeden.  In Oostkamp kan Maarten gebruik maken van de mast van Peter Warlop van RGR Oostkamp waarop vandaag reeds de 105.7 FM als tweede zender actief is (momenteel nog VBRO).  Voor het verdelen van de audio-streams wordt geopteerd voor IP/MPLS  verbindingen.
“I.R.O. en T.R.O. zullen wellicht op 1 januari al opgestart worden of ten laatste in de eerste dagen van januari. Alhoewel ik nu al oudejaarsavond reserveer om zendertjes te installeren. Een gedroomde start van het nieuwe jaar voor een radiofreak!”, besluit een meer dan tevreden voorzitter.

Of we tot slot nog wat reclame wilden maken voor het festival ‘Land of Love’ waarop IRO live uitzendt? Ja hoor. Op 26 augustus 2017 maken de jonge radiomakers live radio op het festivalterrein van Torhout met interviews van optredende artiesten en streaming van concerten vanop één van vijf podia. Gif moar goaze!

Meer info over IRO: http://www.radio-iro.be/
Minister Gatz erkent de eerste 35 lokale radio’s

©Lokale Radio in Vlaanderen 

Een gedachte over “Radio I.R.O. start volgend jaar met zusterstation in regio Brugge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s