Luistert u al Bokrijk FM?

Ex-radiopresentator en Tv-figuur Jurgen Verstrepen vergelijkt in een artikel op zijn persoonlijke blog het nieuwe radiolandschap in Vlaanderen met het Bokrijk op FM. “Lokale radio is vlakke radio zonder creativiteit”, zegt de vroegere presentator van ZwartWit die niet meer naar FM luistert, enkel naar internetradio.  Zeker dat je verder wil lezen?

36 jaar geleden zette Jurgen Verstrepen (51) zijn eerste mediastappen op de FM band en vocht hij tegen het monopolie van de VRT.  Ondertussen veranderde er veel, schrijft hij op zijn weblog: “We kregen Q en 4FM en die zitten nu in één hand. Christian gelukkig. Nadien zijn er nog wat politieke aanpassingen  gekomen en werden de provincialen in 1 hand gezet bij Concentra met name Nostalgie. De sossen moesten ook iets krijgen na de liberalen.”

Amateurisme

In zijn vrank en vrij artikel vergelijkt de vroegere presentator op zenders als Metropolys en Topradio, het huidige radiolandschap als het Bokrijk van radio en geeft hij een sneer naar de lokale radio : “Nu, zovele jaren later overschouw ik het Bokrijk van radio in Vlaanderen op FM. Verder geraken ze hier niet. Een mengelmoes van amateurisme, vlakke radio, geen creativiteit en groot zendertje willen spelen met als vergoeding een tegoedbon bij de lokale uitstervende kruidenier“.

220px-Jurgen-verstrepen-1354028813De oorzaak van dit alles ligt bij de politiek zegt Verstrepen (die zelf tien jaar lang volksvertegenwoordiger was en politiek actief voor o.a. Vlaams Belang en lijst Dedecker) : “Oude politieke krokodillen die niks begrepen van media zoals Eric van Rompuy (CD&V) bedachten lokale radio en de frequentieplannen van vandaag. Heden  zitten we nog steeds met dit onding opgescheept. 8 km zendbereik. Lokale info, lokale reclame enzovoort. Elk zichzelf respecterend radiomaker beseft en weet dat dit nooit leefbaar kan zijn

Ook geen goed woord over de nieuwe netwerkradio’s die straks in – de helft van – Vlaanderen zullen opduiken. Hij noemt ze ondingen. Alsof de digitale generatie die nu luistert via wifi, 4G, spotify, applemusic, youtube en streamings zal aanvaarden dat er hier en daar geen ontvangst is.

Bakker van het volgende dorp

Jurgens conclusie over het nieuwe frequentieplan van Gatz is overduidelijk: “We gaan DAB+ krijgen waar geen hond op zit te wachten, de lokale zendertjes mogen meerdere frequenties bundelen zodat de bakker van het volgende dorp ook kan luisteren, we krijgen netwerkradio’s met ‘we doen alsof landelijke dekking’ wat oude wijn in nieuwe zakken”

Ondertussen luistert Verstrepen allang niet meer naar FM, maar digitaal, via zijn internetradio of tablet naar professionele radio’s als KISSFM, RTLRadio, BBCRadio1, Radio538. De vroegere Antwerpse politicus besluit – weliswaar met enig cynisme – toch hoopvol: “Radio in Vlaanderen heeft een hoog Bokrijk gehalte. Charmant. Weemoedig. En ook een beetje zielig….  maar met de nodige subsidies en parkwachters kan dit museum nog enige tijd verder leven.

Lees het volledige artikel op de blog van Verstrepen

2 gedachtes over “Luistert u al Bokrijk FM?

  1. Ik heb in de jaren tachtig Jürgen Verstrepen regelmatig gehoord op Radio SIS in Antwerpen, hij bracht een soort van talkradio. Vooraan in zijn programma kondigde hij een bepaald onderwerp aan. De luisteraars mochten dan bellen, het ging er soms heftig aan toe. Dit hoor je vandaag niet meer op de radio.

    1. Was dat niet op “Metropolys”? (niet de Vlaamse vanuit Noord-Frankrijk) . Of kwam dit pas later begin jaren 90? Bij mijn weten was die SIS vanuit Gent die later SIS FM Anoniem werd en nog later gewoon Topradio Gent. Maar Jurgen zat later met zijn Zwart/Wit denk ik op alle Topradio’s van de eerste soort (opvolger van “Dansradio Vlaanderen”) waar ook Peter Hoogland op te horen was.
      Ik kan mis zijn uiteraard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s