Radio VRD krijgt extra zender in Hasselt

Vandaag hoor je nog de Heilige Mis op de Hasseltse frequentie 106.1 MHz, ooit de golflengte van de legendarische zender Noordzee en later Hit Fm.  Na 35 jaar maakt lokale radio VRD uit Diepenbeek zich klaar om vanaf 2018 ook in de stad van de smaak met een extra zender te gaan uitzenden.

Toen het departement Cultuur, Jeugd & Media van de Vlaamse Overheid op 13 juli de lijst van ontvankelijke kandidaten voor het nieuwe frequentieplan bekend maakte en een dag later al de erkenning voor negen jaar toekende, weerklonken vreugdekreten aan de Paanhuisstraat in het Limburgse Diepenbeek. Een maand eerder had Radio VRD (106.5 Mhz) een erkenningsdossier ingediend voor pakket 54 (Diepenbeek 106.5 / Hasselt 106.1), een commercieel interessant gebied in het centrum van de bronsgroene provincie met een potentieel van meer dan 100.000 luisteraars.

Enige kandidaat

“Dat wij de enige kandidaat waren voor dit pakket was een verrassing. We hadden toch wel enkele tegenkandidaten verwacht”, vertelt Erwin Jacobs, voorzitter van Radio VRD aan de blog lokale Radio in Vlaanderen . “Nu wisten de tegenkandidaten ook wel dat Radio VRD een degelijk radiostation is met al meer dan 35 jaar werking en een grote groep medewerkers telt. Dus was de kans voor anderen klein om het pakket te veroveren.”

vrd_leukste_limburgDe eerste versie van het frequentieplan zag er echter niet zo gunstig uit voor VRD. De huidige frequentie in Diepenbeek zat alleen in een pakket, terwijl de Hasseltse frequentie (106.1) geclusterd was met Kortessem (107.6). De wijziging van het pakket met de frequentie in Hasselt erbij, kwam er mede op vraag van VRD tijdens de consultatieronde begin dit jaar.

Actiever naar de handelaars

Of er veel gaat veranderen nu VRD ook mag gaan uitzenden op de gezegende frequentie  106.1 MHz, vandaag nog in gebruik door Radio Maria?  “Met Hasselt erbij wijzigt er niet veel, we waren namelijk al in Hasselt aanwezig. Kijk maar naar de live uitzendingen vanop Hasselt kermis, die we al een aantal jaren doen”, stelt Erwin ons gerust. “Wat er nu wel moet gebeuren is dat we actiever moeten werken naar de handelaars, wat ook zal gebeuren”.

Over de plaatsing van de mast in Hasselt – nog in aanvraag – en de overdracht van de frequentie – nog in onderhandeling –  kon de voorzitter ons geen bijkomende informatie geven. Feit is wel dat door de extra zender (35 Watt, omni-directioneel) VRD nu ook storingsvrij in de Hasseltse binnenstad zal te ontvangen zijn.

“De programmatie zal hier en daar wat wijzigingen ondergaan, maar over het algemeen blijft Radio VRD, gewoon Radio VRD. Iedere dag bouwen we met een grote groep medewerkers Radio VRD verder uit met een eigen nieuwsdienst voor lokale informatie”, besluit een tevreden Erwin Jacobs.

Wie de collega’s worden van VRD weten we pas binnen een paar maanden. Het tweede frequentiepakket in Hasselt (cluster 078 – Hasselt [107.2 FM] en Kortessem [107.6 FM]) werd aangevraagd door Radio Hasselt 1 (Stevoort) en Ariane  (Kortessem). Een van beide lokale radio’s zal afvallen.

Radio VRD vind je op www.radiovrd.be, via Tunein en Radioline ofwel gewoon op je proximus TV.

©Lokale Radio in Vlaanderen

2 gedachtes over “Radio VRD krijgt extra zender in Hasselt

  1. Het is al een droom van vele jaren die nu verwezenlijkt wordt! Zeker tien jaar geleden was ik op bezoek bij Radio VRD. Toen hoopte het bestuur op een plaats voor de radioantenne op de nabijgelegen watertoren met 28 m hoogte. Dit is helaas nooit gelukt, maar vanaf 1 januari 2018 is dit probleem opgelost, een frequentie in de hoofdstad van de provincie Limburg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s