Eerste reeks 35 erkenningen levert ook 2 nieuwe initiatieven op

Van de 35 lokale radio’s die minister van Media Sven Gatz vorige week erkende, zijn er 13 in West-Vlaanderen, telkens 7 in Antwerpen en Limburg en 4 in Limburg en Oost-Vlaanderen. Er zijn ook twee nieuwe initiatieven.

Het merendeel van de pas erkende radio’s zendt vandaag al een lokaal product uit en moet voor het bekomen van de zendvergunning enkel het technische luik in orde brengen. Een beperkt aantal maakt nog deel uit van een samenwerkingsverband en zal vanaf 1 januari een eigen onafhankelijke radio moeten uitbouwen: Vb. VMI Oostkamp behoort tot de RGR keten,  VRT Houtland geeft het signaal van VBRO door,  Radio West en Maasmechelen zijn club FM- telgen. De bekomen zendvergunning verpatsen aan een keten behoort tot het verleden! Deze radio’s kunnen nu al de adminitratieve voorbereidingen starten en krijgen zo voorsprong op hun collega’s die de pech hebben niet de enige aanvrager te zijn voor de ingediende cluster.

Van de 35 erkende radio’s zijn er twee nieuwe initiatieven.

Provincie Aantal erkende radio’s
Antwerpen 7
Limburg 7
Oost-Vlaanderen 4
Vlaams-Brabant 4
West-Vlaanderen 13
Eerste reeks erkenningen (7/2017) 35

De eerste reeks van 35 stations hebben we per locatie en frequentie overgebracht op onderstaande kaart.

Twee nieuwe initiatieven

Terwijl er in grote steden door meerdere kandidaten gevochten wordt om een frequentie, was er slechts één geïnteresseerde voor het pakket Vilvoorde/Kampenhout. VZW Stadsradio Moetoen werd pas twee maand geleden opgericht en heeft nu al zijn erkenning op zak. De rechtspersoon VZW Stadsradio Moetoen werd opgericht op 18 mei 2017 door Geert Bollé uit Mechelen, die voorzitter is, Lauren Vancampenhoudt uit Keerbergen en Rudi Siebens uit  Vilvoorde. Bollé – die met andere rechtspersonen ook nog dossiers indiende voor andere pakketten – opteerde om voor Vilvoorde een nieuwe rechtspersoon op te richten. De huidige VZW Moetoen bestaat ook nog en is in handen van Christophe Moens, maar stelde zich niet kandidaat voor dit pakket omdat Moens de kaart trekt van de netwerkradio.

De originele Radio Moetoen, de  vrije Vilvoordse radio die op 1 maart 1981 het levenslicht zag, was lange tijd te beluisteren op 102 MHz.  In 1987 trad Radio Moetoen toe tot het netwerk van Radio Contact, tot Club FM de frequentie overnam. De laatste tijd hoor je het signaal van Familyradio.

MoetoenOp de Facebook pagina van het  nieuwe Moetoen is sinds een paar dagen een aankondiging te horen dat men vanaf 1 januari start op de 105.7 MHz voor Vilvoorde. Men gebruikt hiervoor nog het oude logo en dito jingle. Moetoen is niet de eerste Vlaamse radiolegende die door Bollé wordt opgevist. Eerder gebeurde dat ook al met Antigoon in Antwerpen (inclusief het overnemen van de singles en logo) en Roeland in Gent.

Pakket 93 Kampenhout 107.4 / Vilvoorde 105.7 Stadsradio
Moetoen

X-Ray FM

De tweede nieuwkomer X-RAY, opgericht door voorzitter Bram Soete en secretaris Hannes Royens, bestaat reeds sinds maart 2004 zonder ooit erkend te zijn.  Ze deden mee met de erkenningsronde in 2004 voor lokaliteit Aalter, maar dat liep met een sisser af. Ondertussen werd de administratieve zetel verplaatst naar Izegem en nu hebben ze meer geluk want X-Ray werd erkend voor de frequentie 106.8 in Torhout.

De eerste 35 erkenningen op Google maps.
Minister Gatz erkent de eerste 35 lokale radio’s

©Lokale Radio in Vlaanderen

Advertenties

2 gedachtes over “Eerste reeks 35 erkenningen levert ook 2 nieuwe initiatieven op

  1. in vilvorde draait family radio al luistert er wel geen kat naar denk ik met al die franstaligen,misschien beter een franse zender in vilvorde oprichten daar zit pas potentieel in!ici radio mouton sur la frequence 105.7fm bonjour

  2. moetoen vilvoorde?die bestaat al jaren niet meer en wie gaat daar nog op willen/kunnen draaien dan al die mannen van toen?geloof ik niks van hoor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s