Radio Scorpio verzamelde bijna 2000 handtekeningen

Bij de meeste lokale radio’s  is het etherstilte wat betreft de communicatie voor welk(e) pakket(ten) men zich kandidaat stelde. Dus moeten we willens nillens nog drie weken geduld oefenen om meer te weten te komen,  tot media minister Gatz de lijst bekend maakt van alle ontvankelijke dossiers. Af en toe komt een radio toch (eerder) uit de kast.

Het indienen van een erkenningsdossier was ook voor radio Scorpio (Leuven, 106.0 MHz) de laatste weken een cruciaal gebeuren. Want als de Leuvense studentenzender deze erkenning niet binnenhaalt, zou dat het einde betekenen van één van de laatste niet-commerciële radio’s in Vlaanderen. Dan verdwijnt Radio Scorpio na 37 jaar uitzenden. Scorpio is één van de oudste vrije radiozenders van België – de eerste uitzending dateert van 18 augustus 1979 – die vandaag nog in de ether is.

Steunbetuigingen

De studentenradio liet weten dat ze een lijvig dossier indiende om de erkenning binnen te halen voor één van de twee overblijvende frequenties in de stad Leuven.  Om de band met de lokale gemeenschap aan te tonen – een aanvullend kwalificatie criterium bij de erkenningsaanvraag – hield de radio een petitie onder de Leuvense studenten. De radiomakers verzamelden bijna 2000 handtekeningen (inclusief de steunbetuigingen die via het internet invulformulier binnenkwamen).  Ook Radio Centraal en Minerva in Antwerpen hielden gelijkaardige acties en richtten zich tot hun luisteraars om zo een sterker dossier in te dienen  (noot: in de eerste versie van het uitvoeringsbesluit dat door de Vlaamse regering  eind december 2016 werd goedgekeurd, was de band met de lokale gemeenschap geen criterium meer, pas na de aanpassing begin dit jaar werd het terug opgenomen als onderdeel van het ‘format’ van de radio in artikel 5 van het uitvoeringsbesluit).

Voor het eind van dit jaar zullen we weten of de actie van Scorpio voldoende indruk gemaakt heeft bij de administratie Media.

Twee lokale radio’s voor 100.000 Leuvenaars

In Leuven zijn er sinds het in voege gaan van het frequentieplan 2003 vijf ‘lokale’ radio’s actief (zie tabel). Vanaf 1.1.2018 worden er dat slechts twee  – en dat voor een stad met 100.000 inwoners die hoofdstad is van de provincie Vlaams-Brabant. De overige drie (waaronder twee hoogvermogen)  frequenties gaan naar de nieuwe commerciële netwerkradio’s.

Tabel: Radio frequenties in Leuven

Frequentie (MHz) Vermogen (Watt) Huidige titularis Naam (2003) Radio (huidig) Bestemming (2018)
102.6 2000 VZW Scoplia Mix FM Hit FM netwerk 3
104.2 5000 VZW VRL Be One Maria netwerk 1
104.9 100 VZW Radio Uilenspiegel Rob FM Stadsradio Leuven lokaal pakket 103
105.6 100 VZW Radio Groot Rotselaar RGR2 Oldies RGR netwerk 4
106.0 100 VZW Scorpio Scorpio Scorpio lokaal pakket 104

©Lokale Radio in Vlaanderen

Bron foto: ROB tv

3 gedachtes over “Radio Scorpio verzamelde bijna 2000 handtekeningen

  1. De studentenradio Scorpio is een vaste waarde in Leuven. Maar ook daar is de concurrentie met de openbare omroep groot. Stu Bru en MNM hebben daar steunzenders net omdat de stad in een dal ligt en de VRT signalen uit Sint-Pieters-Leeuw niet loepzuiver te ontvangen waren.

  2. Eigenlijk is er een derde frequentiepakket in (Groot-) Leuven namelijk de eerder genaamde “donut” Herent-Lubbeek-Heverlee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s