Aanvraagtermijn radiodossiers loopt op z’n einde

Er rest de radiomakers in Vlaanderen nog welgeteld één dag om een aanvraag voor lokale radio in te dienen. Ook al is de deadline nog niet verstreken, het staat nu al vast dat er meer dossiers zullen zijn dan beschikbare frequentiepakketten. Voor vele lokale radio’s wordt het erop of eronder.

Een maand geleden verscheen de oproep tot het indienen van erkenningsaanvragen voor lokale radio en netwerkradio in het Belgisch Staatsblad. Nog tot vanavond 14 juni middernacht kan elke bestaande of nieuwe radio tot vier dossiers indienen om zijn toekomst voor de volgende negen jaar veilig te stellen. In tegenstelling tot de studerende jeugd, zijn er geen herkansingen. In september kan je niet terugkomen om een nieuw -beter- dossiertje te overhandigen aan de Administratie Media. Het is nu erop of eronder.

De afgelopen weken waren hectisch voor medewerkers van Vlaamse lokale radio’s. Voor één keer gingen ze met tegenzin naar de studio: niet om programma te maken of voice tracks in te spreken, wel om het bestuur te helpen bij het uitdenken van een concept of te brainstormen over de credibiliteit van hun radio.  Ik betrapte mij erop dat in die 35 jaar dat ik nu  bezig ben met vrije en lokale radio, die vraag nooit bij me opgekomen is. Een concept? Wij draaiden in 1980 plaatjes omdat we dat in de eerste plaats leuk vonden en onze luisteraars volgden ons daarin.  Aanvoelen, ervaring, metier… Nu moet er een concept neergepend worden, worden geloofsbrieven van de burgemeester opgeladen, fictieve financiële analyses in een spreadsheet gegooid, enz…  Ik herinner mij dat we tijdens de erkenningsronde van 1990 handgeschreven A4’tjes invulden en die in een bruine enveloppe met De Post verstuurden naar Brussel. Twee velletjes later had je een vergunning.  Iedereen prijs! Zelfs als je pech had, kreeg je toch nog een gedeelde frequentie (van zondag tot woensdag!).
In 2003 werd het al wat moeilijker maar dankzij de hulp van samenwerkingsverbanden konden vele lokale radio’s zonder verwijl verder blijven uitzenden. Een decennium later zitten we weer dossiertjes te schrijven, geen twee bladzijden maar een honderdvoud daarvan, opsturen gebeurt nu elektronisch met een code, samenwerkingsverbanden zijn overboord gegooid. Het is nu ieder voor zich.

Nog iets dat me opviel: collega radiomakers zijn plots mekaars concurrent geworden. De lokale radiomarkt heeft amper nog 2% luisteraandeel en mooie, lokale projecten worden tegen elkaar uitgespeeld. Het project met het mooiste dossier wint of degene die kapitaalkrachtig genoegd is om meerdere dossiers in te dienen. Democratisering van lokale radio?

Een ding zal wellicht niet veranderen: het euforisch gevoel als we straks bij de gelukkigen zijn. Maar dat is nog lang. Eerst afwachten –  normaal net voor het bouwverlof –  of het ingediend dossier in aanmerking komt om gelezen te worden door het administratie media. Daarna wenkt een lange zomer waarin we ons zullen afvragen of het nog de moeite is om de voorbereiding te starten van een nieuwe najaars programmering, of het nog loont om een reclame jaarcontract af te sluiten terwijl het eind dit jaar afgelopen kan zijn.

Het wordt een lange, maar geen zorgeloze, zomer die van 2017.

Sterkte radiovrienden!

bron foto: http://www.ripleys.com/weird-news/ripleys-shark-week-stories/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s