Aanvragen voor erkenning kunnen ingediend worden

De langverwachte oproep tot kandidaatstelling voor een erkenning als netwerk of lokale radio verscheen vandaag 16 mei in het staatsblad. Tot en met 14 juni kunnen dossiers op een elektronische manier ingediend worden.


Toen op 21 april 2017 de Vlaamse regering de uitvoeringsbesluiten en het definitief frequentieplan horende bij het nieuwe radiodecreet goedkeurde, werd al de datum van dinsdag 16 mei vooropgesteld. De Media minister heeft woord gehouden: vanaf vandaag en dat gedurende de volgende 30 dagen staat de portal van de Vlaamse Overheid (KIOSK) open om uw schrijfsels te ontvangen.  In tegenstelling tot de vorige erkenningsrondes waarbij een papieren versie moest afgeleverd worden, moeten de aanvragen nu uitsluitend via elektronische weg gebeuren.

Op de website van het departement Media, zou je  alle informative moeten vinden hoe een geldig dossier in te dienen ( https://cjsm.be/radio-erkenningen).  Op het moment dat we dit artikel schrijven (7.30 u.) maakte de website nog geen melding van de oproep.

Wat valt er te verdienen ?

Het gaat om vier paketten bestemd voor netwerkradio (enkel te ontvangen in de grote steden) waaronder pakket 1 bestemd is voor een generalistische radio – alweer dezelfde eenheidsworst als vandaag op FM ? -, pakket 2 krijgt een Vlaamstalig/Nederlandstalig format en pakket 3 en 4 mogen vrij ingevuld worden. Daarnaast zijn er 124 pakketjes voor lokale radio bestaande uit 1,2 of 3 naburige frequenties.

Met de nieuwe erkenningsronde wil de Mediaminister komaf maken met de ketenradio’s – Top, Stadsradio, Hit, Club FM, Maria, Trendy, Family, VBRO, …  door te verbieden dat dezelfde bestuurders in meerdere VZW’s opduiken. Pakketten met 2 of 3 frequenties moeten dan weer zorgen voor een betere dekking en zouden de leefbaarheid van de vermaledijde lokale radio ten goede komen.

Bijna 5 maanden nadat het Vlaams parlement in december vorig jaar het nieuwe radiodecreet unaniem goedkeurde, treedt het vandaag in werking en kan je een dossier (of meerdere) indienen. De aministratieve molen heeft een lange weg afgelegd: advies bij de SARC, Raad van State, tweede en een derde goedkeuring.  Maar eindelijk kunnen we nu in actie schieten. Ik wens je veel schrijfgenot!

Alle info: https://cjsm.be/radio-erkenningen

2 gedachtes over “Aanvragen voor erkenning kunnen ingediend worden

  1. Hallo

    Stel, ik behaal een licentie voor een lokale radio met 3 frequenties. Staat er ergens in het decreet vermeld dat op deze 3 frequenties hetzelfde signaal moet uitgezonden worden? Of mogen dat ook 2 of zelfs 3 verschillende programma’s zijn al dan niet met een verschillende naam?

    Grts

    Sven

  2. normaal zal dat overal hetzelfde signaal moeten zijn, ook het interessants voor Sabam, want dan betaal je maar 1 keer, natuurlijk rekening houdend met het aantal inwoners….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s