Radio ZRO krijgt administratieve boete

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft Radio ZRO uit Zelzate een administratieve geldboete gegeven. Een tijdlang uitzenden vanop een nieuwe locatie waarvoor er nog geen vergunning was, kost de radio voor de Gentse kanaalzone 500 euro.

De VZW Zelzaatse Radio Omroep Mietje Stroel (ZRO,106.2 Mhz) lichtte de regulator VRM op 22 december 2016 in dat hun vergunde zendlocatie noodgedwongen moest verlaten worden omdat het gebouw waarop de antenne stond, gemoderniseerd zou worden. De radio deed een nieuwe aanvraag voor een zendlocatie in het centrum van Zelzate (op de mast van het gemeentehuis), anderhalve kilometer verderop. De radio was zo eerlijk te melden dat de uitzendingen vanop die nieuwe locatie – echter niet vergunde – al gestart waren.

Mag niet van de VRM!  je mag niet vanop een andere plaats uitzenden dan de plaats vermeld op de officiële zendvergunning. De VRM meldde aan radio ZRO uitdrukkelijk dat ingeval er toch reeds uitzendingen zouden bezig zijn vanop de nieuwe locatie, deze onmiddellijk moeten worden gestaakt, in afwachting van een nieuwe zendvergunning.

De technische cel van de VRM ging op 6 januari 2017 te plaatse en stelde vast dat ZRO nog steeds uitzond vanop de nieuwe, onvergunde locatie.

ZRO argumenteerde dat zij al jaren functioneert als een ernstige, niet-politieke en niet-commerciële lokale radio-omroeporganisatie. ZRO is onder meer officieel opgenomen als communicatiemiddel in het rampenplan van de Kanaalzone en geeft via RDS informatie over de tijdstippen waarop de ophaalbrug in Zelzate dicht gaat voor de weggebruikers.

VRM zou toch kunnen begrijpen dat je geen maanden uit de lucht kan gaan of je riskeert  al je adverteerders kwijt te spelen.

Maar VRM is duidelijk: “Door het verhuizen van de zendinstallatie zonder de aflevering van de zendvergunning af te wachten, heeft ZRO alle verplichtingen die gepaard gaan met de erkenning als lokale radio-omroeporganisatie en de toekenning van de daaraan gekoppelde zendmogelijkheden miskend.”

Aangezien ZRO intussen een nieuwe zendvergunning aangevraagd heeft (en ook bekomen) en het een eerste inbreuk betreft, wordt door de VRM een administratieve geldboete van slechts 500 euro opgelegd.

Daar komt ZRO goed mee weg. Begin dit jaar kreeg Radio Haspengouw uit Borgloon  (behorend tot het Trendy fm netwerk) een hogere boete van 750 euro  voor het uitzenden vanop een niet-vergunde locatie.  Maar  VZW Radio 2000 had in tegenstelling met ZRO wel nagelaten dit zelf te melden en het betrof een verhuis over een grotere afstand (3.4 km).

website ZRO: www.zro.be
bron:  Vlaamse Regulator voor de Media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s