Geschorste Vlaamse frequenties niet meer in het nieuwe plan.

Het op 21 april definitief goedgekeurde frequentieplan bevat minder frequenties dan de eerdere versies. Het gaat om 9 Vlaamse frequenties die op vraag van de Franse Gemeenschap en de RTBF in 2012 door de Raad van State werden geschorst. Dreigen Q-music, Joe fm, Nostalgie, Topradio en Club fm straks hoogvermogen zenders te verliezen?

In het advies 61.050/3 van 28 maart 2017 van de Raad van State staat er een belangrijke passage die we  gisteren in onze haast – we waren in allerhoogste euforie dat er eindelijk een definitief frequentieplan was – over het hoofd zagen. Gelukkig was er nog lezer Geert uit het Pajotteland die ons attent maakte op het volgende: “Een aantal bepalingen van het besluit zijn geschorst in zoverre ze betrekking hebben op FM-frequenties die zouden interfereren met radiofrequenties die zijn toegekend door de Franse Gemeenschap, en die door de Vlaamse Gemeenschap zonder verder overleg zijn vastgesteld“.
In mensentaal: De minister van media Sven Gatz heeft 9 frequenties moeten weglaten uit zijn definitieve FM-lijst. Het gaat onder meer om frequenties in gebruik door Q-music (10 kW Antwerpen), Joe (30 kW Brussel) en Nostalgie (100 kW zender Schoten) – niet van de minsten. (zie tabel voor de volledige lijst)

geschorste_Frequenties
Negen in 2012 geschorste Vlaamse frequenties kunnen voorlopig niet in het plan.

Wat vooraf ging

Al in 2006 vroeg de Franse Gemeenschap en de RTBF een schorsingsverzoek van deze 9 Vlaamse frequenties.

Volgens de Walen zou de Q-music zender vanuit Antwerpen (99.2 Mhz) de Franstalige zender van Viva Cité in Brussel (99.3 MHz) storen, zo’n 45 km verwijderd.  Nog een alternatief feit: de zender van Nostalgie uit Schoten (102.9 MHz) zou de RTBF in Verviers (103.0 MHz) storen, 142 km van Antwerpen. Larie natuurlijk. Het is al langer geweten dat de Franstaligen hun cultuur tot in Vlaanderen willen uitdragen. Zo zijn de Waalse zenders op 104.0 Mhz (Bel RTL Brussel) en 103.6  MHz (Bel RTL Luik) tot diep in het Vlaamse binnenland te ontvangen en storen ze daar op hun buurt Vlaamse zenders. En hoeveel lokale radio’s  uit de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant hebben niet te lijden onder de interferenties uit het zuiden?

De Raad van State heeft die negen frequenties in september 2012 effectief geschorst. Nochtans bleven de gebruikers van deze frequenties al die tijd vrolijk verder uitzenden. Want de Vlaamse regering herstelde eind  2012 de geschorste frequenties met terug-werkende kracht.
De Walen gaven echter niet op en een jaar later werd de tenuitvoerlegging van dit Vlaamse besluit geschorst. Geen vuiltje aan de lucht (ether) moet de Vlaamse administratie media gedacht hebben bij het opstellen van het nieuwe plan. Want die negen frequenties werden in december 2016 een eerste maal en in februari 2017 een tweede maal door de Vlaamse regering voorlopig goedgekeurd. Maar toen eind maart het advies van de Raad van State op de werktafel van de minister van media viel, kwam de kat op de koord.  Hij had geen andere keuze dan het schorsingsverzoek van de Raad van State linea recta op te volgen. Daarom dat in het definitieve frequentieplan geen spoor meer te bekennen is van die negen Vlaamse frequenties.

Nostalgie verliest 3 zenders

Vermits het gaat om kleppers kan dit niet zonder reactie blijven. Denk je dat de Medialaan  amused zal zijn om twee hoofdzenders  kwijt te spelen vanaf 1 januari : Q-Music Antwerpen (99.2) en Joe FM Brussel (103.4)? Gaat Nostalgie hun stoof van 100 kW voor de provincie Antwerpen (102.9) met genoegen afzetten? Hoe zullen de Vlamingen reageren als ze in de hoofdstad – die al zo slecht bedeeld is – twee frequenties minder zal hebben (102.8 en 103,4)?
Vooral de landelijke zenders zouden delen in de klappen: Q music, Joe en vooral Nostalgie die 3 frequenties zou moeten opgeven. Vermits de geschorste frequenties niet meer in het frequentieplan zitten, is het vanaf begin volgend jaar volgens de wet illegaal om er nog op uit te zenden. Ook netwerkradio 3 wordt in een keer minder interessant zonder zender in Brussel. Nog een geluk dat er geen lokale radio frequenties geschorst worden (zou moeilijk kunnen met die paar Watt die ze maar krijgen ;-)), zodat ze niet andermaal de dupe zijn van de arrogantie van de Walen.

Hoe moet het nu verder?

In  storing2013 werd een principeakkoord ondertekend tussen Vlaanderen en Wallonië door de respectievelijke ministers van media om tot een samenwerkingsakkoord te komen over de storende frequenties.  De Raad van State laat weten dat er nieuwe onderhandelingen en afspraken  moeten komen die rond moeten zijn tegen het eind van het jaar, dus voor het verstrijken van de bestaande erkenningen voor de lokale radio-omroeporganisaties en voor de inwerkingtreding van de nieuwe erkenningen.

Laat ons hopen dat onze minister alles uit de kast haalt bij zijn gesprekken met de Franse Gemeenschap. In het beste geval krijgt Vlaanderen de gecontesteerde frequenties terug met behoud van vermogen. In het slechtste geval worden ze naar beneden bijgesteld of krijgen de zenders een (meer) directief antenne-patroon. Ik kan me moeilijk inbeelden dat de Vlamingen die negen frequenties voor eeuwig kwijt zijn. (en indien toch, de landelijke zenders kunnen straks op DAB+)
Beste Sven, hou het been stijf tegenover de Walen die in  2018 een nieuw frequentieplan willen uittekenen. Waarom hen niet een koekje van eigen deeg geven en op onze beurt extra Waalse stoorzenders laten schorsen? Hierdoor geef je pas zuurstof aan de lokale radio’s die nog steeds storingen ontvangen vanuit Wallonië of Brussel. Het zou muisstil worden aan de taalgrens. Utopie? Jammer genoeg wel, want één zaak moet je de Waalse radiovrienden nageven: ze weten de knop van het vermogen op hun zenders beter staan dan de bange Vlamingen.

Geraadpeegd : Raad van State afdeling bestuursrechtspraak (arrest van 4/9/2012)
Meer lezen: Frequentieplan definitief goedgekeurd

11 gedachtes over “Geschorste Vlaamse frequenties niet meer in het nieuwe plan.

 1. D’er is geen match NL-FR. Het is terecht dat zowel Wijtschate als Poperinge geschorst zijn. Je kunt van Wijtschate last hebben in bvb Noord Frankrijk (RTL 93.0 en Nostalgie.fr 93.4), en ook in Poperinge heb je last van een te sterke Classic21.
  Je moest eens een studie maken hoe ver Vlaamse radio’s raken in buurlanden bvb, en hoever Waalse, Franse NL DE zenders raken in Vlaanderen: wie beschermt wie?

  1. Er staan hier al nalen bij de netwerkradio’s alszou netwerkradio 1 Tioradii zijn en netwerkradio Clubfm en decerkenningsronde is nog niet eens gestart en er zijn oo vandaag 19 gegadigden voor 4 netwerkradio’s …. deze info kan dus niet juist zijn, en als dat al zo zou zijn de basis voor een juridische strijd…. waarom zou Clubfm naar het grondwettelijk hof trekken als men al zeker is van zn vergunning als netwerkradio en al op DAB+ zitten…

   ———————————
   Reactie ‘Lokale Radio’: de namen van de radio’s die bij de geschorste frequenties staan zijn de huidige gebruikers. Voor de 2 frequenties vandaag in gebruik door een keten, staat vermeld tot welke cluster (netwerk 1 of 3) ze behoren. De tabel mag niet geïnterpreteerd worden dat vb. Topradio netwerk 1 zal krijgen.

  2. Aarschot 107,2 – Geraardsbergen 106,9 – Koekelare 105,8 – Kuurne 104,9 – Tielt Winge 90,3 en Vilvoorde 98,4 krijgt er een frequentie bij. Het gaan hier wel om een verhuis:
   107,2 van Begijnendijk naar Aarschot +/- 7km
   106,9 van Lierde naar Geraardsbergen +/- 6km
   105,8 van Ichtegem naar Koekelare +/- 2 km
   104,9 van Kortrijk naar Kuurne +/- 5km
   90,3 van Holsbeek naar Tielt Winge +/- 10km
   98,4 van Brussel naar Vilvoorde

   En dan verdwijnen? deze 9 frequenties nog:
   – antwerpen 99,2 Q
   – bree 103.0 NOSTALGIE
   – brussegem 95,6 JOE
   – brussel 102,8 NETWERK3
   – brussel 103,4 JOE
   – heuvelland 93,2 Q
   – poperingen 104,5 NETWERK1
   – schoten 102,9 NOSTALGIE
   – tongeren 94,8 NOSTALGIE

   We gaan van 365 naar 356.

   joe brussel 103,4 wordt verhoogd naar 30 kw
   nostalgie schoten 102,9 wordt verhoogd naar 100kw
   dit zijn uitzonderlijk hoge wijzigingen die eerst zullen moeten worden goedgekeurd en dat kan even op zich laten wachten.

   1. Wat Koekelare betreft staat de antenne van radio Kompas 105.8 op de proximus mast op de Ruidenberg, dit is officieel grondgebied Ichtegem, echter 70m verder ligt de grens met Koekelare, dus geen 2km, dit staat trouwens mooi uitgelegd in de notulen van de Raad van State, veel mensen spreken trouwens ook over Koekelare berg, Ichtegem ligt enkele kms verder, vandaar dat het veel logischer is dat deze frequentie onder Koekelare wordt gecatalogeerd…

 2. Ik geef een voorbeeld over een frequentie die ter discussie staat in Antwerpen: 99.2 MHz. Met een vermogen van 10 KW zou Q-Music daarmee probleemloos Antwerpen en ruime omgeving kunnen bedienen. Niets is echter minder waar want de stadsradio Viva Cite Bruxelles (RTBF) stoort in de zuidrand van Antwerpen. Daarom werd op het dak van het zuidelijk gelegen Scandid Crown Plaza hotel een steunzender geplaatst (92.9). Tot besluit nog even meegeven dat ik hier in Mechelen heelwat Franstalige radio’s kan ontvangen. Ze zenden veelal met een hoger vermogen uit dan wettelijk toegelaten. Vooral opvallend dat zenders die boven 106 MHz uitzenden hier ook beluisterbaar zijn.
  Nu maar hopen dat mediaminister Gatz de nodige maatregelen neemt.

 3. Het lijkt wel een spelletje over en weer? Als je nu eens naar Watten reed met de auto, dan kun je nog zéér ver heel veel radio’s boven de 105.4 nemen. Ik mag haast geen radio van 100 watt noemen, die je zonder probleem neemt op 60km van de zenders. De keuze van de Vlamingen is: kleine zenders, die van de Walen en Fransen is 1-4kw in agglomeraties. De data is niet helemaal up to date, maar hier kun je zien, je zet de freqs van 87.500 tot 108.000, en je ziet heel wat meer zenders in NL/BE, dan in FR. Kijk es voor Wallonie.
  http://www.dxradio.dommel.be/fmkaart/fmpoi/87.600/index.htm
  http://www.dxradio.dommel.be/fmkaart/fmpoi/107.900/index.htm
  gids: groen is op de freq, klein rood +- 0.2 ernaast, groot rood 0.1 ernaast.

 4. Het kan best zijn dat enkele ‘krachtige’ Vlaamse zenders doordringen in Walenland, maar dat is omgekeerd ook zo. Bel RTL (100.2) vanuit Waver stoort vanaf Lier en Grobbendonk de uitzendingen van FG Radio. Wat heeft dit Bel-RTL in de Antwerpse Kempen te zoeken? Radio Contact Bruxelles is ook zo’n apart geval. Normaliter is 102.2 MHz vrij in Antwerpen. Maar het signaal van Contact is zo sterk dat het hopeloos is om deze frequentie in Antwerpen en omgeving in gebruik te nemen. In Mechelen zendt de ‘lokale’ radio Reflex uit op 104.8 MHz. Vijf km van de watertoren (daar werd de antenne geplaatst) in Zemst ‘danst’ het signaal van Radio Reflex op de tonen van Radio Fun (104.7) vanuit de hoofdstad. Onze Franstalige vrienden hebben blijkbaar nog nooit gehoord van ‘richt’ antennes.
  Daar hebben onze Noorderburen wel kaas van gegeten. In de Antwerpse haven op enkele kilometers van de Belgisch-Nederlandse grens kan je vanuit het nabije Roosendaal verbazend weinig radiostations perfect ontvangen!

 5. Door het wegvallen van de 103.4 zal Nostalgie in Oost-Vlaanderen een stuk minder kraken. Om maar iets positief te zeggen.

  1. Men probeert Dendermonde te bedienen via Sint-Niklaas maar door dat die op NRJ Brussel botst is dat toch niet altijd even zuiver. Maar waarom reclameert Vlaanderen niet op Franstalige frequenties 88.8, 97.8 en 104.3 om er maar enkele te noemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s