Verrijzenis van de lokale radio?

Pasen zou een periode van hoop moeten zijn, ook voor de lokale radio. Maar die broodnodige hoop wordt dit jaar bedreigd door het nieuwe radiodecreet van mediaminister Gatz. Dezer dagen is het niet makkelijk om te weerstaan aan wanhoop en geklaag, maar we hunkeren samen naar de verrijzenis van de lokale radio.

De afgelopen maanden waren niet de leukste voor de sector van de lokale radio. Hieronder ter staving een kleine bloemlezing uit recente artikels die je op deze radioblog kon lezen.

  • Zonder overleg met de sector werd een nieuw frequentieplan opgelegd dat het aantal lokale zenders van 290 vandaag terugbrengt tot 124, een reductie van bijna 60 procent.
  • In de grote Vlaamse steden verliest de lokale radio 63 frequenties (waaronder meer dan de helft de betere hoogvermogen zenders) die toegekend zullen worden aan één van de vier nieuwe commerciële netwerkradio’s.
  • Sommigen lokale radio’s worden verplicht – willen ze verder blijven uitzenden – in te tekenen op een pakket van 2 of 3 geclusterde frequenties wat hun exploitatiekosten de hoogte injaagt (zender, huur, SABAM). Er wordt hen op die manier wel een groter uitzendgebied gegeven zodat in theorie de leefbaarheid toeneemt.
  • Door tijdsgebrek gebeurde het clusteren van meerdere frequenties tot een pakket totaal willekeurig en hield het kabinet van de mediaminister geen rekening met socio-economische aspecten.
  • Bepaalde VZW’s in handen van ketenradio’s zijn gestart om hun bestuur te herschikken door de nationale beheerders te vervangen door lokale personen. Op sommige plaatsen gaan ze zo in concurrentie met een lokale radio, die zich al die jaren wel gehouden heeft aan regionale verankering.
  • Er is nog steeds geen – officieel – nieuws hoe de Raad van State de uitvoeringsbesluiten van het nieuwe radiodecreet beoordeeld heeft. De 30 dagen waarbinnen een antwoord moest volgen, zijn ruimschoots verstreken. Dat zijn nu echt wel vijgen na Pasen aan het worden.
  • Het is wachten op een oproep voor het indienen van erkenningsdossiers. Veel reserve tijd heeft de mediaminister niet meer wil hij binnen 8 maanden zijn plan activeren.

Voor zij die twijfelen om in 2018 nog verder uit te zenden met hun radio die ze sinds begin van de jaren 80 met veel goesting onafgebroken in de lucht houden, is deze periode het moment om goed te bezinnen. Verder doen of niet? Laat ons hopen dat de volgende dagen ons enig goed nieuws te beurt valt zodat het een feest wordt van de overwinning van de lokale radio.
Maar hoe donker de periode op dit moment ook is voor sommige lokale radio’s, weet dat er altijd hoop is en het licht weldra zal schijnen over uw super station.  Doe intussen verder om de gouden klanken via de hemelse ether te blijven verspreiden aan uw parochianen – ook al is het soms maar drie man en een paardenkop.

Ik hoop samen met jullie op  de verrijzenis van de lokale radio. Amen!  (Ik  heb iets te veel naar Radio Maria geluisterd de laatste dagen 😉 )

Tot slot nog een woordje aan de voorzitters van elke lokale radio:  Moge Pasen ook aan u nieuwe levenskracht geven. Jullie zullen het nodig hebben straks bij het schrijven van de erkenningsdossiers!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s