Over VZW’s die ledenstructuur wijzigen, co-ownership en ketens

Zeggen dat het kabinet van de minister van Media de ketenradio’s liever kwijt is, is een understatement. Het nieuwe radiodecreet verbiedt dat steeds dezelfde personen opduiken in rechtspersonen om zo dezelfde eigenaar te dienen. Om in regel te zijn met het nieuwe decreet, zijn sommige Vzw’s alvast gestart hun structuur te wijzigen.

De sectorraad media (SARC) had in haar adviesnota van een paar maand geleden gewaarschuwd: er blijft een gevaar dat een VZW die vandaag volledig in handen is van een keten, de huidige leden door nieuwe lokale gezichten vervangt en een nieuwe raad van bestuur aanstelt. Hiermee hopen ze stiekem dat de administratie media geen graten ziet in deze schijnmaneuvers. Met artikel 13 en 23 van het gewijzigd procedurebesluit wordt daarom de erkenning verleend onder de opschortende voorwaarde van het aanpassen van de statuten van de rechtspersoon.

Ketens die zich jaren niets aangetrokken hebben van het lokale aspect die opeens hun leven beteren en hun ledenstructuur omgooien? Puur wettelijk dat wel, maar tegen de geest van de conceptnota die ijvert voor het opwaarderen van de lokale radio! Want de ‘ex-keten’ VZW’s gaan op die manier in concurrentie met de echte lokale radio, die hierdoor de kansen op erkenning ziet verkleinen. Toen eind december de uitvoeringsbesluiten gepubliceerd werden, meende ik begrepen te hebben dat Vzw’s in handen van dezelfde bestuurders, zoals grote ketens, niet konden meedingen bij de erkenningsronde gezien het verbod op co-ownership. Nee hoor, als de VZW haar statuten aanpast en zich schikt naar de nieuwe wet, is er niets aan de hand.

De laatste weken verschenen in het Staatsblad wijzigingen in ledenstructuur van Vzw’s. Het meest bedrijvig voor het moment zijn Stadsradio van Geert Bollé en Hit fm van Marc Peersmans. Lees even mee.

Stadsradio netwerk

Een paar blogs geleden kon je hier al lezen dat Geert Bollé van het Stadsradio netwerk de ledenstructuur van een aantal van zijn VZW’s wijzigde. Zo nam Bollé ontslag als voorzitter van VZW Radio Uilenspiegel (Stadsradio Leuven) en VZW Radio Sint-Jan (Radio Rivierenland Willebroek). Elk van deze VZW’s kregen een lokale kracht om zo sterker te staan met betrekking tot het aantonen van de lokale band met de gemeenschap. Intussen is Geert ook gestart met andere van zijn VZW’s op te smukken.

Neem nu VZW Vierenegentig uit Tienen. Jarenlang was Radio 94 een boegbeeld van een lokale radio in de suikerstad, maar sinds 2010 met Stadsradio Tienen in handen van Mechelse radiomaker Geert Bollé, Sofie Vancampenhoudt en Frank Bollé. Vermits Geert Bollé en zijn echtgenote reeds in de raad van bestuur zitten van Randstad FM en broer Frank in VZW Sint Jan,  moesten ze ontslag nemen uit de Tiense VZW 94 omdat anders niet meer voldoen is aan voorwaarden van het nieuwe procedurebesluit voor de nieuwe erkenningen.

Hoe dit oplossen zodat VZW 94 toch nog in aanmerking kan komen voor een erkenning ?

fred_steyn
Tienenaar Fred Steyn, oprichter van Radio 94

 

Het Mechelse trio nam onlangs collectief ontslag uit VZW 94 en werd vervangen door lokale gezichten. Luc Houthooft en Yvette Van Der Auwera uit Budingen en Daniel Lecocq uit Lubbeek zijn de nieuwe leden met als voorzitter gepensioneerde Luc Houthooft, die – misschien toeval – op Facebook een vriend is van de Bollé’s.

Voor de volledigheid vertellen we er nog bij dat Bollé op dit moment ook nog eigenaar is van een andere VZW uit Tienen, Touring, zodat hij vandaag  twee frequenties bezit in de suikerstad. In het Staatsblad verscheen nog geen melding van een eventueel ontslag uit deze VZW.

Ook de VZW B.O.R (Begijnendijks onafhankelijk radiostation) waarmee Bollé Stadsradio Aarschot aanbiedt, kreeg een nieuw bestuur.  Geert en zijn vrouw en broer namen ontslag uit de VZW en werden vervangen door kennissen. Barbara Verhaegen uit Keerbergen wordt voorzitter, Gunnar Walgraeve penningmeester   (op zijn  privé-adres komt voortaan ook de maatschappelijke zetel) en Wim Corneillie uit Tremelo  (medewerker bij Randstad FM in Mechelen) wordt  secretaris.

Hit FM Tienen

Bijna tegelijkertijd werd nog een andere Tiense VZW herschikt om zich klaar te maken voor de erkenningsronde. De VZW Glabeek FM werd al in 2013 opgericht door Marc Peersmas uit Bornem, Rudy Vervloesem uit Zonhoven en Joeri Sacré uit Linter. Vermits de twee eersten al  in andere rechtspersonen zetelen, namen ze ontslag.

logohitfm
Hit fm beschikt over 20 frequenties

 

Peersmans is zaakvoerder van het in 2005 opgerichte CFM media dat voor 100 procent het moederhuis is van de commerciële zender Hit fm. Gezien CFM voor een netwerkradio gaat, kon Peersmans geen functies meer bekleden in andere VZW’s.  Vervloesem van zijn kant is mede-beheerder van Lokale Radio Mid West Limburg (Hasselt1  op 107.2 FM). Hun plaats in de VZW Glabeek FM wordt  ingenomen door  Cédric Bruyninckx, student uit Bunsbeek en Sylie Rosa Thiry uit Oplinter. Couleur locale!   Joeri Sacré, communicatie en promotie verantwoordelijke van de ketenradio Hit FM blijft voorzitter.

Bovendien werd de naam ‘Glabeek FM’ (bemerk de spellingsfout bij de oprichting) vervangen door 10FM, een duidelijke verwijzing dat men zich wil toeleggen op de stad Tienen? Vandaag zendt Hitfm uit via de Tiense frequentie 105.7 MHZ.

Hit FM Heusden-Zolder

Eerder dit jaar zagen we een gelijkaardige trend in Heusden-Zolder, waar de VZW Formule 1 – één van de vijf  doorgeefluiken van Hit fm in Limburg via 105.0 MHz – ook door elkaar geschud werd. Marc Peersman, Carlo Hendrickx en Marc Pennings (gepensioneerd leraar) namen ontslag. In hun plaats kwamen lokale krachten: Tom Hermans, student uit Heusden-Zolder, Bart Vanhoyland, producer van audio-visuele sector uit Lummen en Francis de Coster uit Heusden. VZW Formule 1 zal vermoedelijk de strijd aangaan voor het frequentiepakket Halen-Lummen-Heusden en in rechtstreekse concurrentie treden met de radio Lorali die al 35 jaar onafhankelijk lokale radio maakt vanuit Lummen.

Hit FM Bilzen

Zelfde teneur bij de VZW HFM uit Bilzen waar het volledige bestuur vervangen werd zijnde: voorzitter Marc Peersman, zijn vennootschap CFM, en rechterhand Rudy Vervloesem. In hun plaats kwamen Tom Coppens uit Kuringen (ex-voorzitter en huidig presentator van Radio VRD Diepenbeek), Fernandez Del Rio uit Diepenbeek en Marc Ketelslegers uit Tongeren. Met het nieuwe bestuur en een naamswijziging naar AT-FM Hasselt Haspengouw VZW zijn ze goed gewapend om een dossier in te dienen voor Tongeren. Vandaag zendt Hit FM al uit in Tongeren, meer dan via de VZW Tongeren Lokaal eigendom van Joeri Sacré.

Nog wijzigingen op komst

Als straks Vlaams minister van media Sven Gatz de nieuwe erkenningsronde op gang trekt, zullen er vermoedelijk nog tal van wijzigingen aan de bestaande structuur van Vzw’s doorgevoerd worden.  Want zoals reeds gezegd, verbiedt het nieuwe decreet co-ownership. De griffies van de rechtbank van koophandel staan nog drukke tijden te wachten om al die wijzingen te verwerken. We houden het Staatsblad  zeker in het oog.

Bron:
Staatsblad: Glabeek FM & 10 FM en Formule 1 en HFM
Blog lokale radio in Vlaanderen
logo: hitfm.Be

©Lokale Radio in Vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s