Gatz verwacht advies Raad van State in de loop van de Paasvakantie

Momenteel buigt de Raad van State zich over de twee goedgekeurde radiobesluiten.  Mediaminister Sven Gatz verwacht in de loop van de Paasvakantie het advies te ontvangen.

Op 24 februari keurde de Vlaamse regering voor de tweede keer twee ontwerpen van besluit goed in verband met het radiolandschap in 2018.  Het eerste besluit bevat het ‘nieuwe’ (alhoewel, u kent intussen ons standpunt ) frequentieplan voor de lokale en de netwerkradio’s. Het tweede besluit vertelt ons op welke manier de erkenningen die door de radio’s worden ingediend, zullen worden toegekend. Beide besluiten, die een eerste maal goedgekeurd werden op 23 december 2016, liggen nu bij de Raad van State voor advies.

Dit wist Sven Gatz  op 16 maart tijdens de vergadering van de commissie media te vertellen: “Ik verwacht het advies van de Raad van State in de loop van de paasvakantie. Dat kan zowel het begin als het einde zijn, maar ik kan mij natuurlijk niet uitspreken over de werkzaamheden van de raad. Maar dus wel binnen redelijk afzienbare tijd.”

Koop oud-zendermateriaal op eBay

Meer nieuws valt er niet te rapen, vandaar dat we graag teruggrijpen naar de vergadering van de commissie media van vorige week. Daar stelde Bart Caron (Groen) een interessante vraag aan de mediaminister: “Stel dat er in een stad twee frequenties van een ketengroep zijn die vervallen en ze worden alle twee toegewezen aan lokale radio’s, aan twee verschillende radio’s. Stel dat lokale radio A frequentie X krijgt toegewezen, en lokale radio B frequentie Y. X en Y liggen in dezelfde stad. Kan radio A zijn frequentie X dan opzetten op de installatie van Y?”
army_gin_poleWaarop Gatz antwoordde: “Daar kunnen en willen wij als overheid niet in tussenbeide komen.” Ook het feit dat de nieuw erkende lokale radio eventueel de bestaande antennemast van een ketenradio kan overnemen is een privaatrechtelijk en dus contractuele aangelegenheid. Gatz is geen voorstander om overnames te faciliteren en liet zich verleiden tot de uitspraak: “Dat zal dus misschien op eBay vervolgd worden.”(grijns)

Daar komt nog heibel van. De Club Fm’s die een pak van hun erkenningen kwijtraken, maar nog steeds grootgrondbezitter zijn met in veel Vlaamse steden een eigen mast en zender. Zullen die ketens zomaar bereid zijn om nieuwkomers te laten delen en zo ja tegen welke prijs? De lokale radio’s worden al op kosten gejaagd door 1 of 2 extra frequenties – waarvan velen vandaag in gebruik zijn door een ketenradio – zodat er weinig financiële ruimte blijft voor het betalen van (woeker)huurprijzen voor het gebruik van een mast. En ga dezer dagen nog maar eens op zoek naar een geschikte plek om een mast van 30 meter neer te poten.

Ketenradio’s geviseerd

Tijdens de commissievergadering van 16 maart klaagden een aantal parlementsleden over de vele verontruste telefoontjes en mails die ze ontvangen van lokale radio’s. Maar Karin Brouwers (CD&V) stelde ons gerust “Ik denk dat we de mensen  [nvdr van de lokale radio’s] ook niet moeten opjagen. De ketenradio’s – we moeten daar eerlijk in zijn – die worden wel een stukje geviseerd.

Sta me toe zenuwachtig te worden als politici ons op ons gemak zetten. Wie zegt dat de ketenradio’s geen frequenties meer binnenhalen ten koste van een lokale radio?  Ik verneem uit goede bron dat een ketenradio uit Eeklo stro-mannen aan het zoeken is om met sommige van hun bestaande plaatselijke VZW’s toch nog een erkenning in te dienen. Neen, de lokale radio kan niet op beide oren slapen!

Geen socio-economische studie

Katia Segers (Sp.a) vindt het nog altijd een gemiste kans dat de socio-economische verzorgingsgebieden van de lokale radio’s niet in kaart werden gebracht en vroeg uitleg aan de minister. Maar Gatz antwoordde haar dat daar geen tijd voor is. “Nu nog een diepgaande socio-economische analyse gaan voeren, brengt de strakke timing in het gedrang.” En dat vindt de vrouwelijke volksvertegenwoordiger jammer die de indruk heeft dat niet alle lokale radio’s gebruikt gemaakt hebben van de publieksraadpleging.

Het was de verdomde taak van de Vlaamse Overheid om elke erkende lokale radio eind december een mail te sturen om hen te informeren van die publieksraadpleging. Op die manier had elke radio zijn bezorgdheden over het nieuwe plan kunnen meelden. Nu zijn enkel de lobby jongens gehoord die hun toekomst economisch veilig hebben gesteld.

Onthou dat we nog even gerust zijn tot aan Pasen – laat het dus niet aan uw hart komen want er zijn nog fijne hobby’s buiten ‘radioke spelen’.
Ik wens u een fijn weekend.

Bron: https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1121478

post-milestone-20-2xNaschrift: De beheerder van deze blog liet me weten dat dit mijn 20e bericht is en dat het aantal bezoekers op 15.200 staat.  Voldoende om voorlopig verder te doen.

2 gedachtes over “Gatz verwacht advies Raad van State in de loop van de Paasvakantie

 1. De Standaard, 25/26 maart 2017, regio Limburg, blz 47:
  “Lokale radiozenders dagvaarden Gatz” – ongeveer 70 lijnen
  in ’t kort:
  – Raymond Gemels (foto) van VRW: de kosten zullen oplopen en dat is voor Radio VRW bijna onbetaalbaar omdat er in Wellen slechts een klein reclamebudget is. Hij vreest het voortbestaan van de omroep
  – LRM uit Maaseik staat te popelen om door te groeien.
  – Marc Windmolders van Trendy FM stapt samen met anderen naar het Grondwettelijk Hof. Hij meldt dat het overleg over het frequentieplan boven zijn hoofd gebeurde. Hij is niet te spreken over de 4 netwerken omdat lokale radio wordt verdrongen naar het platteland. Hij voegt er aan toe dat lokale radio’s verder mogen aanmodderen op de FM-band. Hij verwijst ook naar de onlogische indeling van de frequentiepaketten en haalt het voorbeeld Diest/Herk-de-Stad aan dat in 2 provincies ligt.

  Het artikel eindigt met een verweer van minister Gatz dat ondertussen is gekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s