Frequentieplan 2.0 telt nog eens 7 lokale radio’s minder

De Vlaamse regering heeft op 24 februari 2017 een aanpassing goedgekeurd aan het besluit en het frequentieplan van de lokale radio’s.  Er blijven nog 124 lokale paketten over die tot drie frequenties kunnen bevatten. Aan de netwerkradio’s wijzigt quasi niets.

Mediaminister Sven Gatz doet het erom. Net voor de start van elke vakantie nog even snel een besluit en een frequentieplan de wereld insturen.  Herinner u dat voor het Kerstverlof de eerste versie van het frequentieplan gepubliceerd werd, en nu aan het begin van het Krokusverlof is er alweer een update.  De skilatten moeten even wachten voor dit belangrijk nieuws. Wat zijn de wijzigingen van frequentieplan 2.0?

Het gaat om kleine aanpassingen aan de ontwerpen van besluit die eerder al goedgekeurd waren op 23 december 2016. Daarnaast worden verschillende frequentieplannen voor lokale radio wat herschikt op vraag van de betrokken leden van de Vzw’s die vandaag gebruiker zijn van de betrokken frequenties. De minister volgt ook de adviezen van de Sectorraad media om hier en daar wat te sleutelen. Iedereen blij nu?

Netwerkradio’s: Much Ado About Nothing 

Hier zijn de veranderingen miniem: een status-quo voor de eerste twee netwerkradio’s, enkel voor netwerkradio 3 en 4 wijzigt er iets. Eind januari trokken we in deze blog fel van leer dat er in Sint-Niklaas maar één lokale radio overbleef, en onze klaagzang werd blijkbaar aanhoord.  De stad van de oliezijkers krijgt er een frequentie bij. Hoe?  Het  voorstel is om de 100 Watt zender Sint-Niklaas 106.8 MHz uit netwerkpakket 3 om te wisselen met Sint-Gillis-Waas 105.3 MHz. Deze frequentie 105.3 MHz wordt opgenomen in het frequentiepakket voor netwerkradio 3, dat wat inboet aan bereik in Sint-Niklaas.

Omdat via de hoogvermogen zender van 20 KW vanuit Ardooie de stad Roeselare kan bereikt worden, wordt de 85 Watt zender Roeselare (106.3 MHz) uit het pakket van netwerkradio 4 gehaald en teruggeven aan een lokale radio. Deze – omgekeerde – beweging blijft jammer genoeg een uitzondering. De 106.3 MHz zal deel gaan uitmaken van frequentiepakket 131 samen met Zonnebeke (105.0 MHz).

Lokale Radio’s: Minder Minder

De Sectorraad media vond dat er nog teveel frequentiepaketten waren zodat het aantal lokale radio’s nogmaals daalt van 131 (vandaag nog ca. 290) naar 124. Alles voor de leefbaarheid! De minister heeft (goed) geluisterd naar de reacties uit de openbare consultatieronde wat bij sommige VZW’s – te vroeg – de champagne liet knallen.

Een overzicht van de wijzigingen per provincie:

  • Antwerpen

In de grootste stad van Vlaanderen komt er een herschikking van de clusters 12 en 13: Schoten 106.3 MHz gaat een cluster vormen met Brasschaat 105.6 MHz en de twee frequenties in Antwerpen (106.7 MHz en 107.0 MHz) worden gekoppeld. Nice! Pakket 14 bestaande uit Antwerpen 107.3 MHz en Kapellen 105.9 MHz wordt aangevuld met een frequentie in Brasschaat 105.2 MHz en geeft zo extra schaalgrootte voor de toekomstige gebruiker.

Pakket 96 met twee frequenties (Kasterlee en Lille) wordt opgedoekt. Kasterlee wordt verkast naar het pakket met Ravels 107.1 en Turnhout 105.5. Het frequentiepakket bestaande uit Herentals 105.0 MHz en Kasterlee 105.9 MHz vergroot met Lille 107.3 MHz.  De indiener van dit voorstel wilde over 4 frequenties beschikken (de slokop!) wat uiteraard niet aanvaard werd.

Het bestuur van Geel FM (107.0 MHz) opteerde voor een tweede frequentie in het kleine landelijke Laakdal (107.8 MHz)  ipv de grotere stad Herentals. Liever 15.000 luisteraars erbij dan 28.000 moet men gedacht hebben.  Dat geeft dan weer mogelijkheden voor W-FM uit Westerlo (105.4 MHz) die zich mag verheugen op een zender in Herentals (105.7 MHz).

Wat een ruilhandel moet dat daar de afgelopen week geweest zijn op het kabinet van de minister. Ik had graag een vlieg willen zijn. Doet me denken aan mijn grootvader die een waardevol stuk landbouwgrond dat te ver gelegen was van zijn erf, inruilde voor een minder vruchtbaar lapje dat maar op een paar honderd meters lag. In tegenstelling tot de overheidsdienst die de FM frequenties plant, had mijn opa wel gezond boerenverstand.

  • Brussel & Vlaams-Brabant

Het frequentiepakket met Asse (106.4 MHz) en Dilbeek (105.9 MHz)  wordt uitgebreid met Gooik (103.9 MHz) wat resulteert in een grotere dekking ten westen van de hoofdstad.

Begijnendijk dat nog twee single frequenties had in de eerste versie van het plan ziet zijn lokale radio’s volledig verdwijnen. De 107.2 MHz wordt bij de provincie Antwerpen gevoegd (pakket 83: Heist-op-den-berg en Hulshout). Idem voor de frequentie 107.6 MHz die in pakket 28 (Heist-op-den-Berg en Berlaar) terecht komt. Op het eerste zicht een vreemde keuze van de minister van Media omdat op sociaal en economisch vlak de gemeente Begijnendijk veel meer aansluit bij Aarschot dan bij het Antwerpse Heist-op-den berg.

Balans: weer 3 lokale omroeporganisaties minder. En geen bijkomende frequenties in de grootsteden Brussel of Leuven die het met twee frequenties moeten doen. Ongeloofwaardig!

  • Limburg

De zender uit het Limburgse Herk-de-stad op 107.9 MHz wordt samengevoegd met het Vlaams-Brabantse pakket van Diest (105.1) en Scherpenheuvel (105.8).  Logischer zou geweest zijn indien men voor buurgemeente Halen zou gekozen hebben om mee te clusteren en Herk-De-Stad gebruikt hebben als opwaardering voor het pakket 76 met oa. Lummen en Heusden.

VRD uit Diepenbeek (106.5) annexeert de 106.1 (Hasselt) en kijkt reikhalzend uit naar één van de beste paketten van de provincie. Voorzitter van Hasselt 1 (Stevoort) die de ganse regio West-Limburg kon dekken met 107.9 en 107.2  wisselde de 107.9 uit Herk-de-stad met 107.6 in Kortessem. Niet zeker dat hiermee de stad van de smaak volledig zal gedekt worden. Door dit knip- en plakwerk verdwijnt er een extra lokale radio in de groene provincie.

  • Oost- en West-Vlaanderen

Laat ons beginnen met het slechte nieuws: nog een radio minder want pakket 122 (Sint- Lievens-Houtem en Zottegem) gaat voor de bijl. De twee bijhorende frequenties worden verdeeld over andere paketten.

Frequentiepakket 4 met enkel en alleen Aalter (105.0) wordt uitgebreid met Tielt (105.8).

Cluster 123 bestaande uit Zottegem 107.6 en Sint-Lievens-Houtem 107.2 MHz wordt uitgebreid met Brakel 105.6 MHz. In het frequentiepakket 37 wordt Brakel 105.6 MHz vervangen door  Ninove 106.6.

In frequentiepakket 73 krijgen Geraardsbergen 104.9 MHz en Ninove 106.6 MHz er een broertje bij: Zottegem 106.2 MHz.

Frequentiepakket 121 dat eerst bestond uit Sint-Gillis Waas (105.3) en Stekene (107.5) wordt gewijzigd en zal voortaan bestaan uit Stekene 107.5 MHz en Sint-Niklaas 106.8 MHz. Hierdoor komt het aantal lokale frequenties in Sint-Niklaas op twee.

Ik heb begrip dat u niet tot hier gelezen heeft en onderweg allang afhaakte: het was inderdaad een saaie opsomming. Gebruik deze link om de frequentiepakketten in meer overzichtelijke tabellen te zien.
Als uitsmijter: Nu is het afwachten of de Raad van State  geen graten ziet in die ruilverkaveling aan frequenties. Volgens schema kunnen de radio’s in april beginnen dossiertjes schrijven. Weet dat u bij mij terecht kan voor een snelcursus zjoernalistiek zonder schreivfauten.;-)

bron foto: https://www.pinterest.com/pin/20547742019715949/

3 gedachtes over “Frequentieplan 2.0 telt nog eens 7 lokale radio’s minder

  1. “Daarnaast worden verschillende frequentieplannen voor lokale radio wat herschikt op vraag van de betrokken leden van de Vzw’s die vandaag gebruiker zijn van de betrokken frequenties”. ………………..

    Lees tussen de regels: De erkenning is al binnen voor de ‘betrokken leden’???

  2. Een probleem die ik zie, en nog niet vermeld: de relatie met de realiteit nu, en de (on)realiteitszin om zeer veel om te gooien. Een zendmast is nu eigendom of in huur, maar straks gaat men zenderpakketten hebben waar je met minstens 2 tot een 5 tal eigenaars moet onderhandelen…. Je weet wel bvb, naast het café een zendmast, en de zender wordt in een landelijk gespleten pakket opgenomen … Dan moet die radio een andere zendlocatie aanvaarden etc … Ik hoorde al van iemand dat ze ergens gewoon zullen stoppen …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s