Nieuwe decreet in Staatsblad verschenen

Het nieuwe radiodecreet – voluit decreet houdende wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 27 maart 2009 betreffende radio-omroep en televisie, wat betreft de radio-omroeporganisaties – is op 3 februari 2017 in het Belgisch Staatsblad verschenen.

tangent_trioOp 22 december 2016 werd het decreet behandeld in de plenaire vergadering van het Vlaams parlement en door de 107 aanwezige leden die aan de stemming deelnamen, unaniem goedgekeurd.  Het werd een dag later, op 23 december,  door de Vlaamse regering ter bekrachtiging overgezonden. Op 3 februari volgde dan de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad wat betekent dat het nieuwe radiodecreet nu officieel is.

Nog even in het kort wat in het gewijzigd decreet staat:

  • Ten laatste op 1 september 2018 moeten de landelijke zenders (Q, Joe, Nostalgie) op DAB+ uitzenden.
  • De Vlaamse Regering spreekt zich uit voor afschaffing van de FM-uitzendingen. De afschakeldatum is afhankelijk van het succes van het digitale radio luisteren via DAB+.
  • Er komen vier commerciële netwerkradio’s  met een bereik in de grootsteden (50% van de bevolking). Deze omroeporganisaties hebben tot taak een programma-aanbod te brengen dat is opgebouwd rond een generalistisch profiel of muziekaanbod of specifiek programma. Eén netwerk zal een volledig Nederlandstalig en Vlaams profiel hebben. Netwerkradio’s zullen op termijn op DAB+ moeten uitzenden.
  • Sommige lokale radio’s – er blijven er slechts 131 over  – krijgen een beter uitzendgebied door het samenvoegen van frequenties. Ze blijven binnen een beperkt verzorgingsgebied een verbindende factor onder de bevolking op basis van een specifiek profiel, een thematische invulling van het programma-aanbod of een specifiek aanbod voor een doelgroep.  Ze worden evenwel niet verplicht in DAB+ uit te zenden.
  • Er mogen geen rechtstreekse of onrechtstreekse bindingen meer zijn tussen lokale radio-omroeporganisaties en de rechtspersoon mag geen zeggenschap uitoefenen over meer dan één radio. Hiermee worden de huidige ketenradio’s (dezelfde bestuurders in meerdere VZW’s die hetzelfde programma uitzenden) zoals Club FM, Radio Maria, Hit FM, … verboden.
  • Om het nieuwe radiolandschap vorm te geven is een nieuw frequentieplan uitgetekend.
  • Dit voorjaar komt er een oproep voor netwerk en lokale radio’s, na een erkenning krijgen ze een vergunning voor negen jaar
  • De nieuw vergunde radio’s kunnen met hun uitzendingen starten vanaf 1 januari 2018.

Nu is het wachten op de officiële oproep waarbij omroepen zich kandidaat kunnen stellen om een erkenning in de wacht te slepen. Ik ben benieuwd naar de timing want als de minister wil dat het nieuwe frequentieplan al op 1 januari in voege gaat, is er geen tijd meer te verliezen.

Klik hier voor de link. naar de publicatie in het Staatsblad.

©Lokale Radio in Vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s