Lokale radio’s in het nieuwe plan – Deel 1: de grote steden

Eind vorig jaar maakte de Vlaamse Regering bekend dat dit voorjaar vier commerciële netwerken en 131 lokale radio’s een vraag tot erkenning kunnen indienen. Het frequentieplan en de bijhorende paketten die aan deze stations toegekend zullen worden, werden een dag later gepubliceerd. Vandaag bekijken we hoeveel lokale radio’s er overblijven in de grootste steden van Vlaanderen. Lees en huiver mee.

Kent u de truk van het departement media om de frequentiepaketten samen te stellen voor de vier  nieuwe commerciële netwerkradio’s?  Simpel, dat doen onze Vlaamse ambtenaren door  in de grootste 16 steden de frequenties – vaak de hoogvermogens – die vandaag toebehoren aan een lokale radio af te pakken. Volgens de indieners van het nieuwe decreet was er te weinig tijd  – het laatste frequentieplan dateerde nochtans al van 13 jaar geleden – om een deftige herziening van de frequenties te doen zodat men koos voor deze gemakkelijkste oplossing.  Gevolg: de lokale radio is 64 van de betere frequenties in grote steden kwijt.

Na aftrek van die 64 frequenties blijven er voor de onafhankelijke lokale zenders nog een 220 tal frequenties over die de Vlaamse overheid gebundeld heeft tot 131 paketten.  In sommige Vlaamse steden daalt hierdoor het aantal lokalen tot een historisch dieptepunt.  We deden een analyse van het residu van frequenties  dat overblijft in de steden in Vlaanderen met meer dan 70.000 inwoners.

lokale-radios
De Vlaamse regering besliste om de 290 huidige particuliere radio’s vanaf volgend jaar te verminderen tot 131: een reductie van 55 procent.

Amper twee lokale radio’s blijven over in de grote steden

In de grootste stad van Vlaanderen, Antwerpen, blijft in het nieuwe plan plaats voor 6 lokale radio’s, vandaag zijn er dat nog tien. Voor een stad met meer dan een half miljoen inwoners vind ik dit weinig, maar ik kan de regelgever volgen in zijn bezorgdheid voor de economische leefbaarheid van radio. De tweede grootste stad, Gent, krijgt voor zijn 260.000 inwoners 7 radio’s toegewezen, de 118.000 Bruggelingen hebben in het nieuwe plan recht op 5 lokale radio’s en in Oostende blijft er plaats voor 3 lokale stations.  So far so good (ja, ik kan voor een keer eens positief zijn)

grotesteden
In de 11 grootste steden van Vlaanderen alleen al verdwijnen 34 lokale radio’s. In grootsteden als Brussel en Leuven is er nog maar plaats voor twee.

Maar wat te denken van de toestand in Brussel. In het nieuwe frequentieplan voorziet Sven Gatz  voor de hoofdstad van België…. twee  Nederlandstalige radio’s.  TWEE radio’s voor een bevolking van een miljoen inwoners waar hopelijk toch nog Vlamingen wonen. Moeten we daar tevreden mee zijn? En dan te weten dat één van die twee paketten zowiezo naar het overgesubsidieerde FM Brussel – nu Bruzz – zal gaan. Het kan niet anders of hier is over gelobby’t.  Ik vind het een schande dat de lokale frequentie van vb. radio SPES verdwijnt om een netwerkradio te depanneren terwijl de hoogvermogen FM zender van Bruzz aan blijft. Niet koosjer!

Naarmate we dieper het binnenland intrekken, wordt de toestand er niet beter op.  Grote steden als Mechelen, Leuven en Hasselt moeten het stellen met amper 2 lokale radio’s, St Niklaas (75.000 mannen en vrouwen) houdt nog 1 lokale radio over.  In deze vier genoemde steden gaan de netwerkradio’s met de hoge vermogens lopen en moeten de lokale radio’s genoegen nemen met maximum 100 Watt. De hoge vermogens, ingevoerd in 2004 door de vorige liberale mediaminister Marino Keulen, worden 13 jaar later door zijn collega Gatz  terug afgepakt. De cirkel voor de lokale radio is weer rond.

Beweerde de minister van media, Sven Gatz, niet dat hij de lokale radio’s terug alle kansen ging geven? Wat heeft hij het Vlaams parlement voorgelogen toen dat unaniem het nieuwe decreet stemde?  Zelfs de oppositie gaf geen tegenstem. Heeft het Vlaams parlement blindelings – zonder het bijhorende frequentie plan te lezen – gestemd? Het valt te vrezen.

Je kan als parlementair uit de regio St.-Niklaas toch niet aan uw kiezers gaan uitleggen akkoord te gaan dat van de huidige vier radio’s (Land van Waas, RGR, Goldies, Hit FM) er nog maar éen mag overblijven. Is dat meer diversiteit?
Ik vraag me echt af waarom onze Vlaamse parlementsleden dit decreet goedkeurden op 23 december 2016. Kwamen die misschien van een vroege nieuwjaarsdrink waar de drank rijkelijk vloeide vooraleer ze op de JA knop drukten?  Of werd hen in het oor gefluitsterd alles zonder nadenken goed te keuren omdat ze de belofte kregen op een commerciële netwerkradio voor elk van hun politieke vrienden?  Tegen het najaar zullen we meer weten.

In een volgende post fileren we het nieuwe plan verder. Tot binnenkort.

Mr.D

Een gedachte over “Lokale radio’s in het nieuwe plan – Deel 1: de grote steden

  1. Deze keer ben ik 100% akkoord met jou, Mr D 😉
    Via via ving ik op dat er oorspronkelijk slechts 3 pakketten voorzien waren voor stad-netwerk-stations… maar het zijn er dus 4 geworden.

    Trouwens, geen enkele bestaande lokale radio is zeker van een vergunning. Iedereen mag immers meedingen naar een vergunning.
    In de steden waar zo goed als alle frequenties ingezet worden voor de stadszender-pakketten, is de kans tot het bekomen van een vergunning een loterij, zelfs al ben je als station al 37 jaar bezig …

    Onbegrijpelijk !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s