Wanneer doet men echt iets voor de kleine lokale radio?

Lezers van deze blog weten intussen dat Vlaanderen sinds een maand een nieuw decreet over de radio-omroeporganisaties heeft en een nieuw – alhoewel- frequentieplan. Vlaams minister van Media, Sven Gatz, beweert dat hij hiermee meer keuze brengt in het radiolandschap.  Mag ik toch enkele bedenkingen uiten?

Vandaag ontvang ik bij mij thuis Topradio (voor de jeugd), Club FM (voor de iets oudere jeugd), Family Radio (voor de jeugd die houdt van Vlaams) en nog drie lokale radio’s uitgebaat door evenveel verschillende VZW’s.  Die bieden mij elke dag een fraai allegaartje aan muziekstijlen en programma’s aan waarbij ik perfect mijn gading kan vinden.

Minder keuze op FM

In het nieuwe plan moeten die eerste genoemde radio’s verdwijnen: weg ketens. Maar gezien ik op het platteland woon en die vier nieuwe netwerkradio’s die de mediaminister als compensatie gaat invoeren, enkel in grote steden te ontvangen zijn, ga ik verstoken blijven van de nieuwe initiatieven. Meer lokale radio’s dan? Misschien, maar ik heb sterk mijn twijfels want in het nieuwe plan worden twee van de frequenties gekoppeld zodat er al zeker 1 radiostation minder zal zijn. En als klapper op de vuurpijl: in het nieuwe plan kan een kandidaat twee frequentie paketten verwerven waarop hij weliswaar een andere programma moet uitzenden. Maar welke garanties krijg ik dat die radio’s niet identiek gaan klinken: zelfde nieuws, zelfde DJ’s, zelfde reclame, zelfde regioberichen maar wel verplicht een paar andere platen. Ik durf nu al te voorspellen dat ik in mijn woonplaats een minder groot aanbod op FM zal krijgen.  De minister beweerde toch dat we meer keuze zouden krijgen?

Gezever

Je moet toch maar durven: de helft van de lokale radio’s in Vlaanderen supprimeren,  samenwerkingsverbanden tussen lokale radio’s verbieden, de beste frequenties voorbehouden voor Nostalgie, Joe FM en Q Music en om de vier nieuwe commerciële netwerkradio’s uit de grond te stampen frequenties te gaan pikken die vandaag nog in gebruik zijn door een lokale radio. En dan aankondigen dat er met het nieuwe plan meer diversiteit gaat komen in Vlaanderen. Zever, gezever!

Geen eurocent

In het weekblad ‘Deze week’  (de vroegere Streekkrant) van 17 januari vertelt de mediaminister dat hij jaarlijks twee miljoen euro subsidie aan de regionale tv-omroepen geeft. Mooi gebaar om die lokale TV zenders te steunen om het lokale nieuws tot bij hun regionale kijker te brengen. En hoeveel euro heeft Sven Gatz sedert zijn aantreden in 2014 al gegeven om de lokale radio’s te steunen? Bij mijn weten nog geen cent.

In hetzelfde artikel pleit de mediaminister voor schaalvergroting zoals één zender per provincie en het samenwerken tussen regionale omroepen. Vreemd toch dat TV zenders wel mogen samenwerken en de lokale radio’s niet want eind december heeft met zijn nieuw decreet een einde gemaakt aan de samenwerkingsverbanden (zoals Topradio, Club FM) tussen lokale radio.

Lokale radio’s anno 2017: ze krijgen geen geld, mogen niet meer samenwerken en vanaf volgend jaar moeten ze betalen voor het gebruik van een frequentie. Je moet goed gek zijn om bij de volgende erkenningsronde nog een aanvraag in te dienen.

 

5 gedachtes over “Wanneer doet men echt iets voor de kleine lokale radio?

 1. Hmmm, Jouw bedenkingen zijn toch een beetje te negatief voorgesteld, vind ik. De huidige ketenradio’s zitten al een tijdje op DAB, de Digibox en het internet, waar sowieso meer dan genoeg keuze is ! Trouwens, het huidige netwerk-verhaal van al die 100W zendertjes is al jaren een discussiepunt en een doorn in het oog van de onafhankelijke lokale radio. Frequentiepakketten waar niet hetzelfde product op mag uitgezonden worden, is toch maar normaal zeker? Maar niets houdt de vergunningshouders van zo’n pakketten tegen om bijvoorbeeld samen te werken voor reclamewerving, nieuws, etcetera … Samenwerking onder lokale radio is veel meer dan hetzelfde product op verschillende frequentiepakketten uitzenden! En de centen … inderdaad jammer. Maar ik ben er zeker van dat een stad/gemeente perfect subsidie kan geven aan “haar lokale radio”, zoals dat bij ons het geval is.

  1. Dag Steven, bedankt voor je uitvoerige feedback. De huidige ketens zitten inderdaad al een tijdje op DAB+ en internet. Maar hoeveel luisteraars zijn al mee overgeschakeld naar deze nieuwe vorm van radio-luisteren. FM blijft nog altijd de norm, zeker in de wagen. Het is vanuit dat oogpunt dat ik mijn stelling wil verdedigen dat de keuze op FM er zeker niet zal op vooruitgaan in het nieuwe plan. Maar volgende keer zal ik een meer optimistische posting schrijven, beloofd!

   1. FM is idd nog steeds de norm in de wagen. Maar al de huidige ketens een landelijke dekking geven op FM is onmogelijk! Zelfs moest er zerobase zijn!
    Zij kunnen de pioniers worden om DAB en streaming te promoten, toch?

    Veel lokale stations zijn al jaren vragende partij om een iets groter zendgebied te hebben.
    Alleen jammer dat men het nu opgelost heeft met een 2de/3de zendersite ipv extra vermogen toe te wijzen vanaf de bestaande zendersite.
    Maar dan nog is de nieuwe regeling is een stap vooruit voor veel lokale stations.

    De postings mogen/moeten realistisch blijven, hoor 😉 .
    Maar de realiteit is ook dat veel overgebleven lokale radio’s wel tevreden zullen zijn met het plan.
    En geloof me, veel lokale radio’s hebben nog heel veel vragen over het nieuwe plan. Alleen wordt er maar mondjesmaat en heel voorzichtig op geantwoord door de politiek.
    Dat is het bewijs dat Gatz & co hun huiswerk inderdaad niet goed gemaakt hebben!
    Ik geef ze dus een 6,5 op 10 😉

 2. Ik heb ook 3 vrije radio’s gehad, een eigen nieuwsdienst, alles erop en eraan, de eerst geautomatiseerde radio in de EU, bedank? alleen tegenwerking. Ik was initiatiefnemer voor de regionale tv in Dendermonde, 3 partijen volledig mee maar Miet Smet moest tegen zijn, ja ik was van Lokeren, ik was onafhankelijk en niet in haar kamp. Wie werd de eigenaar van onze reg tv?

 3. Allereerst grote kuis houden bij de internetradio’s en lokale met amper 50 luisteraars. Want tegenwoordig heeft iedere straat zijn internet en lokale radio. In de jaren 80 moesten wij(De Vrije Radio’s) ons ook transformeren. Elk uur Nieuwsberichten, lokaal en nationaal, En informatieve programma’s… enfin, geen jukebox zender meer. En 6 of 8 uur telefonische verzoekprogramma’s op 1 dag. Ik hoop, als gepensioneerde radio Dj dat de minister >Sven Gatz, duidelijkheid schept in die warboel op internet en die ketenradio’s niet onmiddellijk het zwijgen oplegt, maar hen een tweede kans heeft. Nl. Herbronnen, want geef ze 1 vinger en ze nemen je ganse arm. Nog 1 detail, Joe fm mag blijven net als Nostalgie, maar dat zijn 2 gelijke profielen van radiostation’s. Alhoewel Joe fm nu meer de muziek draait zoals op Q music. Sven Gatz, je kent me al via Twitter en nu via e-mail, maar dan langs je het adres van je kabinet. Veel sterkte, want veel werk aan de winkel. De ene wil zwart, de andere wit. Aan jou om er de bijl in te hakken. Warme groet, André.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s