Lokale radio wordt een dure zaak

Met het nieuwe frequentieplan wordt aan de lokale radio’s terug zuurstof gegeven door hen een groter uitzendgebied te geven. Ten minste dat is het nobele doel van de indieners van het nieuwe decreet dat eind 2016 in het Vlaams parlement werd goedgekeurd. En natuurlijk twijfelen we niet aan de goede bedoelingen van onze beleidsmakers…. Waar sommige lokale radio’s vandaag 1 frequentie hebben, kunnen ze in het nieuwe plan voor een pakket van 2 of zelfs 3 frequenties opteren. Op die manier kunnen – mits een dure investering in extra zenders – tot 100.000 luisteraars hun radio beluisteren. Op het eerste zicht oogt dat positief. Is het dat ook?

Laat ons voor een analyse naar de groene provincie Limburg trekken. In West-Limburg zijn er vandaag  nog 2 echte lokale radio’s actief (volgens de oude definitie: 1 radio met 1 frequentie die zich richt tot 1 gemeente): Radio Benelux uit Paal-Beringen op 106.4 en Radio Lorali uit Lummen op 107.5 MHz.

En in het nieuwe plan? Juicht Limburgers, juicht. Want de beide frequenties bestaan nog in het nieuwe plan. Meer zelfs: de regelgever heeft geoordeeld dat de regio die ze vandaag bestrijken te weinig kansen biedt en was zo gul om meerdere frequenties  in een pakket te steken om zo nog meer luisteraars (en adverteerders) te bereiken.

  • Radio Benelux is in handen van de VZW R.I.O.O.L uit Paal-Beringen. Na het ontslag van ouderdomsdeken Achiel Van Hees begin 2014, kwam er een gewijzigd bestuur met een nieuwe voorzitter Marc Hasselaeers, ondervoorzitter Johan Rymen, secretaris Roger Lemmens en penningmeester Andy Gybels.
  • Radio Lorali wordt uitgebaat door VZW met voorzitter Gilbert Ignoul.

Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor deze twee leuke stations vanaf 2018.

Meer dan 100.000 luisteraars

Zo heeft frequentiepakket 27 maar liefst drie frequenties (waaronder de huidige 106.4 van Benelux) waarmee de gemeentes Beringen, Ham en Houthalen-Helchteren bediend worden. En vermits de radiogolven niet stoppen aan de gemeentegrenzen kan je met dit pakket ook nog extra inwoners in Tessenderlo, Diest en Leopoldsburg bereiken. Resultaat: een gebied met meer dan 100.000 inwoners. Mooi cadeau toch van onze Vlaamse regering!
Daarom ook dat er kapers op de kust zijn voor Benelux. Trendy FM –  een keten die in Limburg een niet onaardig aantal frequenties wist op te kopen –  heeft als uitvalbasis Ham en ik veronderstel dat eigenaar Marc Windmolders ook wel interesse zal tonen in pakket 27. Of zal hij tevreden zijn met de resterende  lokale frequentie in Ham, de 104.9 die tot de radio een paar maanden definitief stopte, door Radio Ham werd gebruikt.
Benieuwd hoe het daar zal aflopen.

Overzicht van de frequenties voor lokaliteit 27

Gemeenten Frequentie (MHz) Vermogen (Watt) Inwoners Huidige radio
Paal-Beringen 106.4 100 45.000 Benelux
Ham-Kwaadmechelen 106.0 100 18.000 Trendy FM
Houthalen-Helchteren 107.0 100 30.000 Trendy FM

Intussen in Lummen

Radio Lorali met studio in Donk (Herk-de-stad) zendt vandaag uit op 107.5 Mhz vanuit Lummen. Wil de radio nog verder gaan na eind dit jaar, dan zal ze een erkenning moeten indienen voor pakket 76. Daarin zitten drie frequenties: Halen, Heusden-Zolder en Lummen zelf. Goed voor in totaal 57.000 luisteraars.  Minpuntje is dat die drie frequenties directief worden: vandaag mogen de zenders hun beschikbaar vermogen van 100 Watt in alle richtingen even sterk uitzenden, in het nieuwe plan moet een speciale antenneconstructie ervoor zorgen dat enkel nog in een specifieke richting dat maximum vermogen uitgestraald wordt. Gezien de stralingsdiagrammen nog niet bekend gemaakt werden, kan ik de juiste impact nog niet meedelen. Maar los van de investering in drie FM zenders en bijhorende straalverbindingen naar de uitzendstudio, zal ook die antenneconstructie extra geld kosten voor Radio Lorali, die een aantal jaren geleden al in de buidel heeft moeten tasten met de verhuis van de antennemast. Kan een (kleine) lokale radio die investering  die het trouwens opgedrongen krijgt van de Vlaamse overheid, wil het nog verder blijven uitzenden, wel aan. Ik denk niet dat Radio Lorali vragende partij was om ook in Houthalen uit te gaan zenden. Als Lorali om kosten te sparen een minder interessante zender van het pakket (vb. Halen)  niet zou opstarten?  Zal door de regulator niet aanvaard worden. Het is alle drie de frequenties gebruiken, ofwel geen.
Een andere bedreiging in Lummen komt van mogelijke concurrenten. Halen mag dat al een tijdje off-air zijn, de rechtspersoon erachter (VZW ORCI met voorzitter Freddy Nollet en secreataris Gerry Peeters) bestaat nog en kan evengoed een dossier voor erkenning indienen voor pakket 76. En ook de huidige gebruiker van de 105.0 in Zolder (Hit FM) zal zich niet zo snel gewonnen geven. Dat wordt dus spannend.
Weet u nog dat ik mijn vorige post begon met ‘Een bom voor Kerstmis’. De lokale radio’s die vroeger vredig naast elkaar bestonden, worden nu mekaars vijanden. Ik durf niet te gokken hoe het afloopt voor kavel 76.

Overzicht van de frequenties voor lokaliteit 76

Gemeenten Frequentie (MHz) Vermogen (Watt) Inwoners Huidige radio
Halen 105.5 100 9.500 off-air
Heusden-Zolder 105.0 100 33.000 Hit FM
Lummen 107.5 80 14.000 Lorali

Conclusie

Voor de hier besproken twee kleine lokale radio’s Benelux en Lorali zal het binnenhalen van de frequentiekavel 27 en 76 aanleiding geven tot extra investeringen. Het onderhoud van die zenders met bijhorende straalverbindingen is niet gratis. Laat staan de verhoogde bijdragen voor auteursrechten SABAM. Daartegenover staat een verdriedubbeling van het aantal potentiële luisteraars en adverteerders. Maar dat is theorie natuurlijk. Wat is de band tussen een Halenaar en een inwoner uit Zolder of iemand uit Ham en Helchteren. Weet niet of een handelaar uit Ham snel kan overtuigd worden om extra te betalen voor een reclamespot  om zijn producten ook drie gemeentes verder aan te prijzen.
Ik vrees dat onze  Vlaamse overheid met dit nieuwe plan de echte lokale radio op kosten jaagt en geen oog meer heeft voor de kleinschaligheid en de lokale band met de inwoners, twee eigenschappen die in de jaren 80 het succes van het fenomeen ‘vrije radio’ betekenden.

Vindt u het ook dramatisch dat er van de 300 nog maar 131 lokale radio’s overblijven in het nieuwe frequentieplan van mediaminister Sven Gatz. Erger nog: dat er toffe lokale initiatieven in 2018 niet meer zullen zijn. Was dat nieuwe plan nu echt nodig?

4 gedachtes over “Lokale radio wordt een dure zaak

  1. Interessant artikel, om over na te denken en heel realistisch.
    Alhoewel, niemand kan voorspellen wie welk pakket gaat vragen.

    Maar je moet toch een verschil maken tussen 300 laag vermogen frequenties voor lokale radio, die nu in 131 pakketjes gegoten zijn, en de +/- 80 overgebleven onafhankelijke lokale radio’s. In principe is er dus plaats voor nieuwe initiatieven.

    1. Veel zal natuurlijk afhangen wat er gebeurt met die tientallen VZW’s waar Club FM eigenaar van is. Stel dat de leden van al die rechtspersonen vervangen worden door lokale personen en de Vzw’s indienen voor een lokaal produkt en zich houden aan de voorwaarden, dan denk ik dat het moeilijk wordt voor de nieuwe initiatieven om erkend te worden. Want elke VZW van Club FM heeft jaren ervaring. Doet me terugdenken aan het post-Van Rompuy tijdperk: Contact werd verboden, maar iedereen ging onafhankelijk verder met een andere naam, andere presentatoren, maar wel met een zelfde format gedirigeerd vanuit een en dezelfde nationale zender in Neder-over-heembeek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s