Een bom net voor Kerstmis

Net voor Kerstmis keurde het Vlaams parlement unaniem het ontwerp van decreet over de radio omroeporganisaties goed.  In dat nieuwe plan zijn ketenradio’s, zoals Club FM, Hit FM, Top radio, enz… niet meer toegelaten. In de plaats komen er wel vier commerciële netwerkradio’s. Het aantal lokale radio’s wordt meer dan gehalveerd maar aan sommige van hen zal een groter uitzendgebied toegekend worden.

radio-controlled-bombEen bom was het net voor het kerstverlof. Op donderdag 22 december 2016 stemde het Vlaamse parlement het nieuwe mediadecreet goed. En die welgemikte torpedo van media minister Sven Gatz (zie foto boven) miste zijn doel niet: de Vlaamse regering wil af van de ketenradio’s zoals  Club FM, Radio Maria, Trendy FM, Top Radio, Hit FM, RGR,…  Dergelijke netwerken kwamen tot stand omdat de eigenaar van een lokale radio niet zelf programma’s meer maakte, maar het signaal van een nationale keten via zijn frequentie doorstraalde. Intussen verkochten de meeste eigenaars hun frequentie aan die zelfde ketenradio. Anno 2016 waren meer dan twee derde van de oorspronkelijk lokale frequenties ingenomen door dat soort radio’s. De Vlaamse regering vond dat een oneigenlijk gebruik zodat het nieuwe decreet hier komaf mee maakt.

Vier netwerkradio’s

Weg samenwerkings verbanden tussen een keten en een lokale radio! In de plaats voorziet minister van Media Sven Gatz vier netwerkradio’s. Die krijgen frequenties toegewezen waarop het wel toegelaten is simultaan hetzelfde programma uit te zenden. Eén van die vier commerciële zenders moet zich toeleggen op het draaien van Vlaamse en Hollandse muziek, voor de andere drie zijn er geen eisen qua muziekformat opgelegd. Belangrijk  hierbij is dat hier geen nieuwe  of bijkomende frequenties betreft. Neen, de Vlaamse regering heeft er zich snel van afgemaakt en geput uit de huidige reeds bestaande frequenties van lokale radio’s en die ingepikt om er een netwerk van te maken. Waarom heeft men niet, zoals in Nederland, werk gemaakt om een deftig frequentieplan uit te tekenen met de nieuwste simulatiemodellen –  door vanaf nul te beginnen, een ‘zero Base’ als het ware. Een gemiste kans volgens mij. Het frequentieplan dat nu voorligt is identiek met dat van 2003. Op een tijdspanne van 13 jaar moet het toch mogelijk geweest zijn om beter te doen dan een vlug doorslagje te maken van dat oude plan.

Aantal lokale radio’s meer dan gehalveerd

De minister wil terug meer het accent leggen op lokale radio’s, die zoals heel in het begin, enkel lokaal nog hun muziek  mogen verspreiden in een duidelijk afgebakende zone zoals een stad of een paar omliggende gemeenten. Sommigen radio’s krijgen daarvoor wel meerdere frequenties toegewezen (lees: ten koste van een andere bestaande radio) om optimaal beluisterbaar te zijn in die regio.

Gatz beweert hiermee meer keuze in het radiolandschap te brengen, wat we sterk betwijfelen.  Want er blijven nog amper 131 lokale radio-omroepen over die in de loop van 2017 een dossier kunnen indienen om erkend te worden. Vandaag zijn er meer dan 300 omroepen, weliswaar ook heel veel ketens, maar in elk geval meer dan de vier die de liberale politicus wil overhouden. Meer of minder lokalen?  (Jammer dat de minister gekozen heeft voor minder minder…..) Bovendien zullen die netwerkradio’s enkel in de grote steden te ontvangen zijn zodat ze met moeite de helft van de Vlaamse bevolking bereiken. Dat kan je toch moeilijk een nationale dekking noemen. De grote jongens van Q music, Joe en Nostalgie moeten zich niet ongerust maken: de komst van die vier nieuwe commerciële netwerken kan hen weinig doen.

Gatz wil Club FM weg

Met het nieuwe decreet wil  Open VLD-er Gatz in de eerste plaats de ketenradio’s en voornamelijk Club FM monddood maken. Vandaag is deze Gentse keten – die een zestal jaren geleden de frequenties van het ter ziele gegane radio Contact Vlaanderen opkocht – zo goed als nationaal te ontvangen door het gebruik van 50 lokale frequenties. Van Oostende tot Genk kan je zo goed als perfect Club FM ontvangen. ‘Oneigenlijk gebruik van frequenties’ hoorde ik iemand uit het Vlaams parlement beweren, maar dat is niet correct. Wat CLub FM vandaag doet, is perfect legaal want in het huidige decreet waren samenwerkingsverbanden toegelaten. Meer zelfs, bij de vorige erkenningsronde (in 2003) toen Marino Keulen (Open VLD) media minister was, haalde niet zelden een samenwerkingsverband zoals het Amerikaanse BeOne een erkenning binnen ten nadele van een nieuw initiatief dat wel pure lokale radio wilde maken.

Stel dat Club FM straks zou kiezen voor één van de vier paketten voor networkradio, dan zal het zijn doelpubliek bijna met de helft zien verkleinen mocht het die in de wacht slepen. Weet niet of ze daar in Eeklo zo staan te springen?

Deze blog

Het is de bedoeling dat de nieuw vergunde radio’s met hun uitzendingen kunnen beginnen vanaf 1 januari 2018.  Tot het zover is, gaan we op deze blog in detail in op het decreet en het nieuwe frequentieplan 2017. Ik wil via deze blog ook aantonen dat de Vlaamse regering zijn huiswerk niet goed gemaakt heeft, dat er kansen voor de lokale radio zijn blijven liggen en wil dat staven met mijn volgende blogs. Uw reacties zijn altijd welkom.

Tot binnenkort, ik heb er zin in.

©Lokale Radio in Vlaanderen

Een gedachte over “Een bom net voor Kerstmis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s